Két és félszeresére nőtt azok száma, akik kiestek a társadalombiztosítási rendszerből

  • narancs.hu
  • 2022. október 24.

Belpol

Az elmúlt másfél évben nagyon sokan elvesztették biztosításukat.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) Népszavának küldött tájékoztatása szerint október közepén mintegy 141 ezer olyan adós volt, akinek azért érvénytelenítették a taj-számát, mert hat hónapnál régebben tartozott az egészségügyi szolgáltatási járulékával. A 2020 júliusától hatályos törvénymódosítás szerint ugyanis a hat hónapot meghaladó egészségügyi járuléktartozás esetén automatikusan érvénytelenné válik a taj-szám. 

Tavaly márciusban az érvénytelen TAJ-számmal rendelkezők számra jóval alacsonyabb, mintegy 55 ezer fő volt - írják.

Azok, akiknek érvénytelen a TAJ-száma, gyakorlatilag kiestek a társadalombiztosítási rendszerből, nekik az állami orvosi ellátásért és a gyógyszerért is teljes árat kell fizetni. A NEAK arra a felvetésre, hogy előfordulhat-e, hogy egy intézmény mégsemkér pénzt a fizetni nem tudók ellátásért, a NEAK leszögezte: az érvénytelen taj-számmal igénybe vett ellátást ki kell fizetni.

A lap tájékozódása szerint vannak olyan helyzetek, amelyek során csak az ellátás után derül ki, hogy valakinek nincs érvényes TAJ-száma, ilyen esetek fordulnak elő például a toxikológián, ahol a nyilatkozók szerint sokszor előfordul, hogy még személyi okmányaik sincsenek a beérkezőknek, így nem lehet az ellátás előtt megállapítani a biztosítási jogviszonyukat, sok esetben pedig utólag se mbehajtható az összeg,

Más rendelőkben arról számolnak be, hogy már a bejelentkezéskor kiderül, ha valaki érvénytelen (barna) TAJ-számmal kér ellátást, ilyen esetben tájékoztatják és egy nyilatkozatot is aláíratnak a pácienssel arról, hogy fizetnie kell majd az ellátásért. Aki nem tudja kifizetni a szakorvosi vizsgálatokért kiszámlázható 8-10 ezres összeget, nem kéri az ellátást. Egy fővárosi szakrendelő nyilatkozója szerint megbecsülni sem lehet, hogy ez mekkora ellátás nélkül maradó betegtömeget eredményez majd.

Hozzáteszik azonban, hogy a hajléktalanok vagy szegénységben élők kérhetnek igazolást - előbbiek például gondozó egy gondozó központban - arról, hogy igénybe vehetnek térítésmentes egészségügyi ellátást.

A lapnak nyilatkozó háziorvosok elmondták, hogy az ő helyzetük bonyolultabb, és csak ritka esetben nem látnak el biztosítás nélküli betegeket, ugyanis sokan vannak, olyan napi alkalmi munkákat végzők, akiket ez a fajta munkavégzés nem jogosít ellátásra, ám annyi megélhetést sem ad, hogy abból biztosítást fizetnének. Az ő esetükben a héziorvosi ellátás általában megtörténik, de kedvezményes gyógyszerre már nem jogosultak, amely például a nagyon gyakori cukorbetegség vagy magas vérnyomás esetén is komoly gondot jelent.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk