Két magyar katona állapota még mindig súlyos

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. július 7.

Belpol

Végtag-amputációt kellett végrehajtani a május végi koszovói tüntetés alatt megsérült egyik békefenntartónkon.

„A magas szintű orvosi ellátás ellenére, a beteggel való előzetes konzultációt követően, a sérülés óta biztosított kezelések eredményeit figyelembe véve, egyiküknél végtagamputációval járó beavatkozásra volt szükség” – közölte a Honvédelmi Minisztérium a május végi koszovói véres tüntetésen megsérült egyik magyar katonáról pénteken.

A műtétet, amelyről több részletet nem árult el a HM, pénteken végezték el az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben. A beavatkozás rendben lezajlott, a beteg állapota stabil.

Május 29-én a koszovói Zvecsánban a választási eredmény miatt tüntető szerbek rátámadtak az olasz-amerikai parancsnokság alatt békefenntartóként ott szolgáló magyar manőverező század katonáira, akiket azért vezényeltek oda, hogy oszlassák fel a tömeget. Huszonhét magyar katona sérült meg. Közülük többet másnap hazaszállítottak repülővel.

 

A HM hangsúlyozta, a katonákat kötelességteljesítés közben, a haza szolgálatában – „nemzetközi szövetségesi rendszerek által megkövetelt feladataik során” – érte sérülés, és hősiesen helytálltak. A legtöbben már hazamehettek, de két katona állapota továbbra is súlyos, „felépülésük érdekében a Magyar Honvédség és a katonaorvosok a legjobb tudásuk szerint mindent megtesznek” – közölte a minisztérium.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszternek és Böröndi Gábor vezérkari főnöknek is az a szándéka, hogy „a szolgálatteljesítés során maradandó károsodást szenvedett katonáknak lehetőséget biztosítsanak a további szolgálatra a Magyar Honvédség kötelékében, amennyiben ez az érintettek szándékával megegyezik”.

Ez még kedden történt Koszovóban, csak ma hozták nyilvánosságra:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk