Az Országgyűlés elfogadta a 2024-es költségvetést

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. július 7.

Belpol

A honvédelemre fordított kiadások jövőre meghaladják a GDP 2 százalékát.

„Háborús időkben védelmi költségvetés készült, ami megvédi az ország biztonságát, a családokat, a munkahelyeket, a nyugdíjakat és a rezsicsökkentést” – összegezte a jövő évi költségvetés parlamenti jóváhagyása alkalmából kiadott pénteki közleményében a Pénzügyminisztérium (PM).

A 2024-es költségvetésben több forrás jut a védelmi kiadásokra, így megerősödik a Honvédelmi Alap. A PM beszámolója szerint megújul a családtámogatási rendszer, megmaradnak a családi adókedvezmények és biztosítottak a Rezsivédelmi Alap forrásai is. Igaz, a kedd esti Magyar Közlöny szerint a kormány az állami támogatások és az adókedvezmények felülvizsgálatára készül, aminek célja, hogy az egészségügy és a családtámogatás területén az egyes kiadási részterületeken legalább 3 százalékos megtakarítást érjenek el.

A PM szerint emellett a kormány „a nyugdíjasoknak tett ígéretéhez híven, háborús időkben is megőrzi a nyugdíjak értékét, biztosítja az inflációkövető nyugdíjemelést és garantálja a már teljes egészében visszaépített és megemelt 13. havi nyugdíj folyósítását.”

A kormány továbbá kiemelt célként a Honvédelmi Alap megerősítésén keresztül megteremti a honvédelmi fejlesztések forrásait, valamint „megerősíti hazánk fizikai biztonságát.”

A közel 1310 milliárd forintos alappal a honvédelemre fordított kiadások 2024-ben meghaladják a GDP 2 százalékát.

A minisztérium közleménye úgy fogalmazott: „a kormány legfontosabb prioritása, hogy hazánk a háborús időkben is elkerülje a gazdasági visszaesést, a növekedés folytatódjon és megvédjük a 2010 óta létrehozott 1 millió új munkahelyet. A gazdasági növekedés mértéke 2024-ben, várhatóan 4 százalékos lehet”. A kormány 2024-ben 2,9 százalékos GDP-arányos hiánycéllal és az államadósság 66,7 százalékra való csökkentésével számol. Emellett a kormánykommunikáció által hangoztatott év végi egyszámjegyű érték után 2024-ben éves szinten 6 százalékos inflációval számol a kormány. A PM közölte, 2024-ben is megmarad a Rezsivédelmi Alap, aminek forrásai 2024-ben meghaladják az 1340 milliárd forintot. 

Az Országgyűlés a 2024-es költségvetést 121 igen és 44 nem szavazattal elfogadta - rögzítette a pénzügyi tárca közleménye.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk