A két magyar püspök ismét szembemegy a kormány menekültellenes politikájával

  • narancs.hu
  • 2017. június 20.

Belpol

Videóüzenetben védik meg a rászorultakat

A Menekültek Világnapja alkalmából készített videót az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság, melyben Fabinyi Tamás evangélikus és Beer Miklós katolikus püspökök állnak ki a menekültek mellett.

A felvételen az egyházi vezetők a menekülteket saját magukhoz hasonlítják, majd kiemelik, hogy naponta több ezren menekülnek az erőszak elől mindenüket hátrahagyva, egy jobb élet reményében.

UNHCR Menekültek Világnapja 2017 - Fabiny Tamás és Beer Miklós videóüzenete

Nem ez az első alkalom, hogy a két egyházi vezető hangot ad álláspontjának. Két évvel ezelőtti írásunkban Fabiny a következőket nyilatkozta: „A menekültek között nemcsak kóklerek, ügyeskedők vannak, hanem életveszély elől menekülők is. Azok az afrikaiak, akik az egyre sivatagosodó kontinensen nem tudnak élelemhez jutni. Azok az asszonyok, akiket otthon megaláznak, körülmetélnek. És azok a keresztyének is, akiket tömegesen mészárolnának le a hazájukban. Azonnal visszafordítani őket oda, ahonnan jöttek? Ez szerintem keresztyénként vállalhatatlan álláspont.”

A témában legtöbbet megnyilatkozó katolikus püspök, Beer Miklós is a feltétlen segítségnyújtás pártján áll, időnként egyháza rugalmatlansága ellen is szót emel. Az egyházak viszonyát menekültügyhöz korábban terjedelmes írásban elemeztük:

Felebarátság

A Magyarországon jelen lévő főbb vallások tanításai a menekültek iránti szolidaritásra biztatnak, az egyházak mégis vonakodnak fellépni a kormány gyűlöletkampányával szemben.

Figyelmébe ajánljuk