Ki kell adnia a kormánynak az operatív törzs üléseinek jegyzőkönyveit

  • narancs.hu
  • 2023. november 24.

Belpol

Pedig külön rendelettel próbálták megakadályozni az iratok nyilvánosságra kerülését.

A Fővárosi Ítélőtábla a márciusi elsőfokú ítéletet megváltoztatva kötelezte az operatív törzset, hogy adja ki az üléseiről készült jegyzőkönyveket, amelyeket eddig igyekeztek titkolni – adta hírül a hvg.hu.

A lap tavaly májusban azok után indított pert a kormánnyal szemben, hogy a koronavírus-járvány idején működő operatív törzs arra hivatkozva nem volt hajlandó kiadni a pandémia idején tartott üléseinek jegyzőkönyveit, hogy a dokumentumok még mindig döntés-előkészítő iratok. A Fővárosi Ítélőtábla most kimondta, az egészségügyi veszélyhelyzet megszűnésével és az operatív törzs működésének leállásával nincs olyan további döntés, amelyet a korábbi jegyzőkönyvek megalapozhatnának.

A jegyzőkönyvek nyilvánosságra kerülésével a közvélemény is megismerheti, hogy milyen adatok, elemzések alapján, milyen szempontokat mérlegelve hozta meg ülésein a döntéseket a testület működésének csaknem két éve alatt. Az egyelőre szóbeli ítélet szerint az Ítélőtábla bírói tanácsa összesen 175 jegyzőkönyvet nézett át, és csak 13 esetében találtak néhány olyan bekezdést, amelyet az iratok kiadásakor indokolt kitakarni, mert azok a döntéselőkészítő munkát végző személyekhez köthető „véleményező tartalmi elemek”.

A már zajló bírósági eljárást tavaly ősszel a kormány a konkrét ügyre szabott, visszamenőleges hatályú rendelettel próbálta gátolni.

A rendelet szerint „a háborús veszélyhelyzet vagy egészségügyi válsághelyzet során létrehozott Operatív Törzs feladat- és hatáskörébe tartozó döntés meghozatalára irányuló eljárás során készített vagy rögzített, a döntés megalapozását szolgáló adat nem nyilvános”. A per során azonban kiderült, csak akkor lehetne elzárni az adatokat a nyilvánosság elől, ha lenne olyan döntési folyamat, amelyben a korábbi jegyzőkönyvek segítenének.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.