Kiakadtak a mozgáskorlátozottak a kormány nekik nyújtott rezsivédelmén

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 10.

Belpol

Alig néhány segédeszközt használó kaphat majd kedvezményt, pedig ennél jóval több mindenkinek lenne rá szüksége. 

"Cserbenhagyta a kormány fogyatékos embereket, a dilettáns rendelet még a segédeszközt használóknak sem nyújt megoldást" – ezt írta Kovács Ágnes, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) elnöke közösségi oldalán azzal a kormányrendelettel kapcsolatban, amely kedden jelent meg a Magyar Közlönyben, és amely a gyógyászati segédeszközök villamosenergia-fogyasztásának támogatásáról szól.

A jogszabály arról rendelkezik, hogy egyes gyógyászati segédeszközt használók (elektromos kerekesszék, elektromos moped, hálózati áramról működő oxigén koncentrátor) augusztus 1-től július 31-ig egy évre 1697 kWh kedvezményes áramot kapnak a fogyasztásukhoz, ha ezt kérelmezik. 

A rezsicsökkentés csökkentésének bejelentése után a MEOSZ Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszterhez fordult annak érdekében, hogy a fogyatékossággal élő emberek, illetve a velük egy háztartásban élő családtagjaik mentesüljenek a rezsit érintő intézkedések alól, majd az erre vonatkozó kitétel bele is került a jogszabályba

Kovács Ágnes azt kérte, hogy az érintettek esetében a kormány ne vezesse be az áram és a gáz átlagfogyasztás feletti felhasználása esetén a piaci ár alkalmazását, viszont a korábban beígért és most megjelent kormányrendelet a fogyatékos emberek rezsivédelméről Kovács szerint nagyon távol áll a MEOSZ javaslatától.  

Ezzel kapcsolatban az elnök azt írta, hogy

a döntéssel cserbenhagyta a kormány fogyatékos embereket, de a dilettáns rendelet még a segédeszközt használóknak sem nyújt megoldást,

ugyanis kizárólag az elektromos kerekesszéket, mopedet és az áramról működő oxigén koncentrátort használók kapnak a villamosenergia használatára kedvezményt.  

Az elnök közölte, hogy "a kedvezményre jogosult fogyatékossággal élő személyek körét illetően álláspontunk szerint nem lehet a kedvező árat csupán az elektromos kerekesszéket vagy mopedet használók körére korlátozni. A személyes mobilitást segítő eszközökön túl számos más fogyatékos állapot is az átlagosnál nagyobb mértékű energiafelhasználást indokol."

Példaként említette a gépi légzéssegítőt, az elektromos nyálszívó készüléket, vagy az elektromos emelőszerkezetet, a passzív mozgatógépeket, az izom- és idegstimulátorokat, az alternatív és augmentatív kommunikáció elektronikus eszközeit, más okoseszközöket, amik segítik a fogyatékkal élők önálló életét, vagy például azt, hogy többletenergiára van szükség olyan fogyatékos állapotok esetén is, amikor napi többszöri ruha és ágynemű csere miatt gyakori mosás, tisztítás és fertőtlenítés szükséges, de speciális étkezési szükséglet esetén a hús pépesíthetősége érdekében a hosszabb ideig történő főzés alapszükséglet és nem luxusból történik.

A MEOSZ a körülményekre tekintettel továbbra is azt javasolja, hogy a kormányrendelet a kedvezményt terjessze ki azokra a fogyatékossággal élő emberekre, illetve rájuk tekintettel a velük egy háztartásban élő hozzátartozóikra, akik az általuk felsorolt csoportok valamelyikébe tartoznak, a szervezet pedig továbbra is azt javasolja, hogy megkölönböztetés nélkül a fogyatékossággal élők esetében emeljék duplájára a gáz és a villamosenergiaa esetén is a kedvezményes rezsikeretet

Szerdai közleményében a MEOSZ azt is kiemeli, hogy a gázfogyasztáshoz egyáltalán nem biztosítanak támogatást, és hogy "ezzel az intézkedéssel nagyon sok súlyos állapotú fogyatékossággal élő ember kimaradt a támogatotti körből, ami – amellett, hogy sokaknak anyagi ellehetetlenüléssel kell szembenézniük – további egészségkárosodásukhoz vezethet. A kormány most megszületett döntése okán a társadalom legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő tagjai kerültek kilátástalan, a létbiztonságot veszélyeztető helyzetbe."

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk