Rezsiemelkedés: Gulyás Gergelyhez fordultak a mozgáskorlátozottak

  • narancs.hu
  • 2022. július 16.

Belpol

Azt kérik, a fogyatékossággal élők és családtagjaik számára maradjon érvényben a rezsicsökkentés.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége a napokban  Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszterhez fordult annak érdekében, hogy a fogyatékossággal élő emberek, illetve a velük egy háztartásban élő családtagjaik mentesüljenek a rezsit érintő intézkedések alól.

Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke azt kérte, hogy az érintettek esetében a kormány ne vezesse be az áram és a gáz átlagfogyasztás feletti felhasználása esetén a piaci ár alkalmazását.

A tervezett intézkedés többük esetében az életfunkciók fenntartásához szükséges eszközök napi használatát veszélyezteti, hiszen a plusz anyagi terhet nem tudják megfizetni, így létfenntartásuk is veszélybe kerül. A kormányzati intézkedéssel megemelt ár megfizetésére sok esetben nincs anyagi lehetőségük, ezt a többletterhet már nem bírják el.

A szövetség felhívta a miniszter figyelmét arra, hogy a többletkiadások egy része a fogyatékos állapot miatt szükséges berendezések energiaszükségletéből, vagy a mindennapi háztartási eszközök fokozott használatából, az ezekhez kapcsolódó többlet-energiafogyasztásból adódhat.

Így például számos mozgásszervi fogyatékosság esetén szükséges elektromos kerekesszék vagy moped használata, amelynek akkumulátorai általában heti több alkalommal igényelnek 4-6 óra időtartamú töltést.

A rehabilitáció elektromos eszközei, mint a Tens-készülék, izom- és idegstimulátorok, az alternatív és augmentatív kommunikáció (AAK) elektronikus eszközei szintén többletáramot fogyasztanak.

Bizonyos fogyatékosság esetén a légzés gépi rásegítésére vagy elektromos emelőszerkezet igénybe vételére van szükség. Ugyanakkor az otthoni okoseszközök fokozott használata is jellemző. Egyes állapotoknál pedig elengedhetetlen a napi többszöri ruha- és ágyneműcsere, amely a tisztálkodási, mosási szükségletet, és ezzel az elektromosáram- vagy földgázigényt jelentősen megnöveli. Más esetekben a lakás hőmérsékletét kell magasabb szinten tartani, mert a fogyatékossággal élő ember szükségletei ezt követelik meg.

Mindezek mellett nem elhanyagolható az sem, hogy a fogyatékossággal élő emberek jelentős része az állapota és a körülmények  miatt egész napját vagy napja jelentős részét otthonában tölti, így nyilvánvalóan több energiát és földgázt fogyaszt, mint azok, akik napközben dolgoznak, tanulnak. A fogyatékossággal élő gyermek nevelése sok szempontból nehezebb, mint a nem fogyatékos gyermeké. Különösképp nehéz azoknak a családoknak a helyzete, ahol a fogyatékossággal élő gyermekről egy szülő gondoskodik, különösen akkor, ha megélhetésüket pusztán a gyermekek otthongondozási díja biztosítja, illetve ha a külön élő szülő támogatására nem számíthatnak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk