Kiderült, hogy szavazhatnak áprilisban azok, akik épp koronavírusosak és karanténban vannak

  • narancs.hu
  • 2022. január 31.

Belpol

Természetesen élhetnek szavazati jogukkal, amennyiben szerepelnek a szavazóköri névjegyzékben.

A koronavírus-járvány az áprilisi országgyűlési választásokat is befolyásolhatja. Az egyik legfontosabb kérdés ezzel kapcsolatban eddig megválaszolatlan volt, miszerint azok, akik épp a választás idején fertőződnek meg és kerülnek karanténba, miként élhetnek majd szavazati jogukkal.

A kérdéssel a hvg.hu megkereste a Nemzeti Választási Irodát (NVI), hogy megtudják, mi történik abban az esetben, ha a választópolgár a választás idején karanténidejét tölti, igényelhet-e mozgóurnát, és ha igen, milyen biztonsági intézkedések mellett szavazhat.

Az NVI válasza szerint a választási eljárási törvény vonatkozó rendelkezése szerint (103.§) mozgóurna iránti kérelmet a szavazóköri névjegyzékben szereplő, mozgásában egészségi állapota vagy fogyatékossága, illetve fogvatartása miatt gátolt választópolgár nyújthatja be. Mindez azt jelenti, hogy

"a karanténban lévő választópolgárok is igényelhetnek mozgóurnát."

"A választás napján a mozgóurnával közlekedő szavazatszámlálók minden esetben az előre meghatározott járványvédelmi protokoll szerint járnak el. Egyszerhasználatos maszkot és védőkesztyűt viselnek, ilyen eszközt biztosítanak a választópolgár számára is, ügyelnek a kellő távolságtartásra, és a választópolgár otthonába lehetőség szerint nem mennek be. Ez nemcsak az SZSZB tagjai, hanem a koronavíruson kívüli okból mozgóurnát igénylő választópolgárok egészségének védelme miatt is fontos" – közölte a Nemzeti Választási Iroda.

(hvg.hu)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Hóhelyzet van

  • narancs.hu
Csütörtök éjfélig az ország középső részén 5-15 cm-es vizes, tapadó hóréteg alakulhat ki. Tömegközlekedők, home office-osok előnyben.