Kiderült, kiket indít a Fidesz az egyéni választókerületekben

 • narancs.hu
 • 2022. január 26.

Belpol

Van néhány meglepetés a listán, de Simonka, Völner és Boldog utódját is véglegesítették. 

A Fidesz országos választmánya döntött az egyéni választókerületi jelöltekről – közölte a párt szerdán. 

A lista a Fidesz honlapján érhető el, ebből derül ki, hogy 

 • a vádlottak padján ülő Simonka György körzetében (Békés 4., Orosháza) tényleg Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkárát indítja a kormánypárt, ahogy azt december elején megírtuk
 • mint arról már beszámoltunk, a szintén vádlott Boldog István helyett a mezőtúri polgármester, Herczeg Zsolt fog indulni (Jász-Nagykun-Szolnok 4., Törökszentmiklós); 
 • a korrupciós botrányba keveredett Völner Pál helyett a korábban focibíróként is dolgozó Erős Gábor esztergomi alpolgármester indul majd (Komárom-Esztergom 2., Esztergom); 
 • egyéni képviselőjelöltként tér vissza több olyan korábbi budapesti kerületi polgármester is, akik 2019-ben elvesztették kerületük vezetését: Bús Balázs (III. kerület, Budapest 10.), Wintermantel Zsolt (IV. kerület, Budapest 11.), és Kocsis Máté helyett a legutóbbi fideszes józsefvárosi polgármester, a fővárosi kormányhivatal jelenlegi vezetője, Sára Botond (VIII-IX. kerület, Budapest 6.);
 • Budapesten több helyen is fiatalít a Fidesz: a II. kerületben (Budapest 4.), Varga Mihály pénzügyminiszter eddigi körzetében helyette most Gór Csaba 39 éves kerületi önkormányzati képviselő fog indulni, míg Hadházy Ákossal szemben Zuglóban (Budapest 8.) a Fidesz a 33 éves Borbély Ádám szintén helyi önkormányzati képviselőt indítja, aki tavaly augusztusban lett a helyi Fidesz-szervezet elnöke;
 • a VI-VII. kerületben (Budapest 5.) a jelöltnek korábban bejelentkező Bajkai István helyett egy volt zuglói önkormányzati képviselőt, a meglehetősen ismeretlen Kovács Balázs Norbertet indítják;  
 • a XII. kerületben (Budapest 3.) Gulyás Gergely helyett ezúttal Fürjes Balázs miniszterelnökségi államtitkár indul;
 • Böröcz László volt Fidelitas-elnök 2018-ban listán jutott be a parlamentbe, most az I-V-VIII-IX. kerületi budapesti 1-es számú választókerületben indulhat, ahol korábban amúgy önkormányzati képviselő és alpolgármester is volt. 

A 2018-as országgyűlési választásokon a 106 választókerületből 91-ben nyert a Fidesz jelöltje, kérdés, hogy idén a közös ellenzéki jelöltek indulása milyen eredmény hoz majd. Az előválasztáson győztes, és ezáltal jövőre induló ellenzéki jelöltek listáját itt lehet böngészni: 

A teljes fideszes választókerületi jelölti listát pedig itt lehet nézegetni

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Címszereplők

 • Kiss Annamária

Az elmúlt évad során a Katona József Színházban is láthattuk Médeia drámáját (Bagossy Júlia rendezésében), de hogy ne menjünk messzire, a Jurányiban is futott a Czukor Balázs által színre vitt változat.

Feladatmegoldás

Az OSA Archívum nem először foglalkozik azzal, hogy a legnagyobb haláltábor hogyan él tovább a magyar történeti tudatban. (Auschwitzba 56 nap alatt 430 ezer vidéki magyar zsidót hurcoltak, és a tábor minden harmadik áldozata magyar volt.)

Ki a mi barátunk?

„Ha a határ kellő sűrűséggel átjárható, az megkönnyíti az emberek életét. Ha viszont nem, akkor ez természetesen nehézségeket okoz az ott élőknek, és elválasztja az embe­reket egymástól. Éppen ezért számunkra stratégiai kérdés az, hogy van-e elég határátkelési pont két ország között” – mondotta Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere kedden, a Veľký Horeš (Nagygéres) és a magyarországi Nagyrozvány közti rövid összekötő út átadó ünnepségén.

Mindent jól csináltunk

„A négy és fél órán át tartó tárgyalás során a fenyegetőző férfi egyetlen alkalommal sem közölte, hogy robbantásra készül” – ezt Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója közölte azon a múlt heti sajtótájékoztatón, amelyen a szeptember 20-án történtekről számolt be.

Arcah végnapjai

Alighanem az örmény–azeri konfliktus utolsó felvonásához ­érkeztünk a múlt héten. Azerbajdzsán visszanyerte ellenőrzését Hegyi-Karabah, a területén lévő, örmény többségű, s az 1992–1994-es háború óta magát függetlennek tudó enklávé ­fölött. Lesz-e maradása az itt élő 120 ezer örménynek, hogyan tékozolta el utolsó szövetségesét a térségben Moszkva, és ­maradtak-e jó fiúk a történet végén?

Herszoni történet

A háború alatt Herszon lakosságának java része elmenekült, csak néhány tízezren maradtak és dacoltak a megszállókkal. Olena férje nem sokkal azután halt meg, hogy az orosz hadsereg elfoglalta a várost.

Nicsak, ki hallgat?

„Ma Magyarországon, ahol az állami beruházások még mindig jelentős mértékűek, ahol kormány által támogatott hitelkonstrukciók működnek, ahol az adórendszer kevéssé stabil, ahol állami cégek hiteleket vesznek fel üzleti bankoktól; nos, egy ilyen gazdaságban elég tág tere van annak, hogy alkuk köttessenek a kormány és a bankok között.”

"Amióta az eszemet tudom, Orbán a miniszterelnök"

 • Dusza Erika

A TASZ a napokban osztotta ki az idei SZABAD-díjakat, a fiatalok kategóriában a jelöltek között volt az ADOM Diákmozgalom is. A szervezet 16 esztendős kommunikációs vezetőjével és borsodi koordinátorával, Merucza Tibor Alexszel a fiatalok közéleti aktivizmusáról, személyes indíttatásról, jövőképről beszélgettünk.

Új szelek

Érezhetően megélénkült a kádermozgás Dunakeszi és Göd térségében, miután nyáron igazságügyi miniszterré nevezték ki Tuzson Bence országgyűlési képviselőt. Dunakeszin bizonytalanná vált a kormánypárti polgármester újraindítása, a város fideszesei pedig közben Gödöt is „felügyelik”.

„Uram, nem csak fólia lesz itt”

Dolgozni jöhet, de munka után menjen vissza a szállására. Vásárolhat a boltban, de eszébe ne jusson körülnézni a falunapon! Akiknek van rá hatalmuk, úgy ­próbálják szabályozni a vendégmunkások életét, hogy ittlétük minél kevesebb ellenérzést váltson ki a ­helyiekből. Mégis akadnak letelepedők.