„Itt nem hibázhatnak” – így egyeztetett Schadl egy protekciós vizsgázóról a korábbi helyettes államtitkárral

  • narancs.hu
  • 2022. január 26.

Belpol

Újabb részletek derültek ki a Völner-Schadl nyomozásról, melynek fókuszában Jeney Orsolya, korábbi helyettes államtitkár áll. 

A 444.hu újabb, a Völner-Schadl-nyomozati anyagokra épülő cikkel jelentkezett szerdán. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökét 2015 októberében választották meg, Orbán Viktor miniszterelnök ebben az évben cserélte le a végrehajtókat felügyelő államtitkárt, Répássy Róbertet, akit a korrupciós botrányba belebukó Völner Pál követett.

Az azóta újra államtitkárnak kinevezett Répássyt Jeney Orsolya, igazságügyi és magánjogi jogalkotásért felelős helyettes államtitkár követte, aki sokat foglalkozott a végrehajtáshoz kötődő szabályozással. 2017 augusztusában szűnt meg a kormányzati jogviszonya, ekkor saját végrehajtói irodát alakított a Városmajor utcában, egy olyan irodaházban, aminek összesen három bérlője volt, és aminek tulajdonosa egy cégen keresztül nem más, mint a végrehajtói kar elnöke, Schadl. De itt székel M. Eszter bírósági végrehajtó is, aki a gyanú szerint hivatali vesztegetést követhetett el, mert tízmilliókat adott át Schadl Györgynek a kinevezése érdekében. A vallomásában az áll,

Jeney ajánlotta neki, hogy béreljen Schadlnál irodát.

Ugyanakkor 2011-ben a Pécsi Tudományegyetem és a Végrehajtói Kamara közös szakképzést indított, melyet részben a végrehajtói kar elnöke szervezett meg, a képzésen Jeneyvel együtt volt óraadó. Ahogyan az a korábbi cikkekből kiderült, a nyomozás során telefonbeszélgetéseket is lehallgattak, nem volt ez másképpen Jeney és Schadl esetében sem.

Egy ilyen beszélgetésből kiderül, hogy egyikőjüknél sem merült az fel, hogy szabálysértő lehet valakit átsegíteni a vizsgán. A 444.hu cikke szerint Jeney kifejezetten elkérte egy érintett protekciós nevét, majd Schadl öt perc múlva visszahívta, és újra hangsúlyozta, hogy sikerülnie kell az érintett a személy vizsgájának,

„mert itt nem hibázhatnak”.

A portál telefonon érte utol Jeney Orsolyát, aki a végrehajtási törvényre hivatkozva azt mondta, hogy nem nyilatkozhat. Állítása szerint nem tudott róla, hogy felmerült a neve a Schadl-ügy nyomozati anyagában. Arra meg nem emlékezett, hogy Schadl Györggyel egy vizsgázó megsegítéséről egyeztetett volna.

A mostani már a sokadik fejlemény, ami Völner Pál lemondott államtitkárt is érintő nyomozásból kiderül. Kedden szintén a 444.hu cikke nyomán beszámoltunk arról, hogy Schadl mindent megtett azért, hogy kék villogóval autózhasson. Este pedig az RTL Híradója számolt be róla, hogy a végrehajtói kar elnökének páncélszekrényében kompromittáló felvételeket találtak egy közéleti szereplőről. 

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk