Setét Jenő állami kitüntetését kezdeményezik roma aktivisták

  • narancs.hu
  • 2022. január 26.

Belpol

Azt is szeretnék elérni, hogy a napokban elhunyt polgárjogi aktivista posztumusz legyen Budapest díszpolgára. 

Nyílt levélben kezdeményezi Horváth Aladár, a Magyarországi Roma Parlament elnöke és Horgas Péter, a Civil Bázis Egyesület elnöke, hogy a napokban elhunyt Setét Jenő roma polgárjogi aktivista kapja meg a lehető legnagyobb posztumusz állami kitüntetést és legyen Budapest díszpolgára.

A nyílt levélben azt írják, Setét Jenő sorsa és halála nem csupán személyes tragédia, hanem a teljes magyar nemzeté: magán viseli a magyar állam és a hazai roma közösségek viszonyának tarthatatlanságát. "Az egyenlőtlenséget, kirekesztettséget, aminek következtében roma-cigány polgártársaink töredéke éli meg a 60. életévet. Továbbá azt a rendszerszintű gazságot, hogy a romák jogaiért kiálló polgárjogi harcosaink nem elismertek, nem megbecsültek, sőt, a rendszer ősellenségeként eltaszítja őket a perifériára, sok esetben nyomorúságba!"

A felhívásban arról is írnak, hogy mindannyian tehetünk azért, hogy az életünk során adjuk meg egymásnak a tiszteletet és a megbecsülést, mert csak így teremthetjük meg az egyenlő és boldoguló emberek társadalmát, amiért Setét Jenő az elmúlt 30 év során küzdött.

"Halálával az egész ország, az egész nemzet lett szegényebb. Életműve feldolgozásra vár. De az mindenképpen tény, hogy a legszegényebbek lakhatáshoz fűződő alkotmányos és szociális jogai az ő kérlelhetetlen polgárjogi mozgalmi tevékenysége folytán került napirendre, és mozdult előre, ahogyan a hazai cigányság kettős identitásának: hazafiságának és önbecsülésének a képviselete is!" – írják. 

"Ha már a legnagyobb magyarok erkölcsi és etikai mércéjével mérhető országjobbító munkásságáért életében nem kapott méltó elismerést – kapja meg holtában: ezúton kezdeményezzük, hogy a politikai pártok és civil szervezetek közösen támogassák, hogy Setét Jenő kapja meg a lehető legnagyobb posztumusz állami kitüntetést és legyen Budapest díszpolgára. Ez a minimum. A Nemzeti Minimum" – zárják a felhívást. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk