Kiderült, mennyi pénzt ad a kormány az egyetemi alapítványoknak

 • narancs.hu
 • 2021. szeptember 18.

Belpol

Egy frissen beadott salátatörvényben rögzítik, hogy hány milliárdot kapnak a következő években az egyetemi alapítványok.  

Pénteken késő délután beadott a kormány egy újabb salátatörvényt, amelyből az is kiderül, hogy mennyi pénzből gazdálkodhatnak majd az egyetemek fenntartására létrehozott közérdekű vagyonkezelő alapítványok. 

Mint ismert, idén áprilisban szavazta meg a parlament a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló javaslatot, valamint több egyetem alapítványi átalakítását is. Ezek ingatlanvagyona kikerült az állam tulajdonából, miközben a kormány nevezi ki az egyetemeket fenntartó alapítványok kuratóriumát, és továbbra is állami vagyonjuttatásból fognak gazdálkodni. 

A mostani salátatörvény ez utóbbit rendezi, a felsőoktatási miniszternek ugyanis keretmegállapodást és közfeladat-finanszírozási szerződést kell kötnie az alapítványokkal a felsőoktatási közfeladat ellátásáról – magyarul az alapítványokat továbbra is az állam látja el pénzzel, most az is kiderült, 2022-2026 között pontosan mennyivel. 

A javaslat mellékletében foglaltak 2022 és 2026 között tételesen felsorolják, hogy egyes egyetemek alapítványai mennyi pénzt kapnak majd: 

 • a legtöbbet a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kapja, 50,3 és 54,7 milliárd közötti éves összegekkel,
 • a második legtöbbet a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány, 44,3 és 49,5 milliárd között, 
 • a harmadik legtöbbet a pécsi Universitas QuinQueecclesiensis Alapítvány, 42,4 és 43,1 milliárd között, 
 • 37,6 és 39,7 milliárd közötti éves összegeket kap a Semmelweis Egyetemet fenntartó Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány,
 • 24,6 és 25 milliárd között a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány,
 • 17,7 és 19 milliárd között a győri Széchenyi István Egyetemért Alapítvány, 
 • 16,2 és 17 milliárd között a Budapesti Gazdasági Egyetemért Alapítvány,
 • 15,2 és 16,3 milliárd között a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány, 
 • 14,5 és 15,4 milliárd között az Universitas Miskolcinensis Alapítvány, 
 • 8,7 és 8,9 milliárd között a Pannon Egyetemért Alapítvány, 
 • 7,9 és 8,5 milliárd között a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány,
 • 6,9 és 7,9 milliár között a Testnevelési Egyetemért Alapítvány,
 • 6,4 és 6,9 milliárd között a Nyíregyházi Egyetemért Alapítvány,
 • 6,1 és 6,7 milliárd között a Soproni Egyetemért Alapítvány, 
 • 6 és 6,1 milliárd között az Állatorvosi Egyetemet fenntartó Marek József Alapítvány,
 • 5 és 5,1 milliárd között kap a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány is, annak ellenére, hogy ez az alapítvány Richter- és Mol-részvényekből is gazdálkodik,
 • 4,5 és 5,3 milliárd között a Színház- és Filmművészetért Alapítvány,
 • 4 és 4,4 milliárd között a Neumann János Egyetemért Alapítvány, 
 • 2,6 és 3,3 milliárd között kap a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány, 
 • 2,9 milliárd körüli összegeket kap a Magyar Táncművészeti Egyetemért Alapítvány,
 • évente 1,65 milliárdot a korábbi Sárospataki Főiskolát fenntartó Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány. 

A tervezet úgy fogalmaz, hogy mindez magában foglalja "az alapítvány és az általa fenntartott felsőoktatási intézmény közfeladatainak finanszírozását", vagyis az egyetem működtetését és az oktatás finanszírozását is. 

A javaslat eltérési lehetőséget is ad ezektől az összegektől a felsőoktatási miniszternek, de elvileg a teljes összegnek nem kéne változnia. Ugyanakkor az alapítványok még több pénz is kaphatnak más közfeladataik ellátására más szerződések, illetve támogatás keretében.  

Ez utóbbival kapcsolatban a törvényszöveg azt is rögzíti, hogy az egyetemek milyen támogatásokra lehetnek jogosultak: oktatási tevékenységért biztosított alap-, kutatási és fejlesztési tevékenységért biztosított minőségi, infrastruktúra, kiemelt felsőoktatási ágazati célokhoz kapcsolódó, valamint egyedi feladatokhoz kapcsolódó támogatásokra. 

"Az alaptámogatás alapja az állami (rész)ösztöndíjas hallgatói létszám, a minőségi támogatás alapja a minősítéssel rendelkező oktatói és kutatói létszám, az infrastruktúra támogatás alapja a felsőoktatáshoz kapcsolódó hasznos beépített ingatlan négyzetmétere. A kiemelt felsőoktatási ágazati célokhoz kapcsolódó támogatás alapja a nemzetköziesítés, tehetséggondozás, sport és társadalmi felzárkóztatás, valamint további egyedi célok megvalósítása" – áll a javaslatban, amely szerint az egyetemi alapítványok által évente elszámolt összeg is ezektől függ, illetve "a közfeladat-finanszírozási szerződésben foglalt teljesítményindikátorok teljesülésétől, nemzetközi felsőoktatási rangsorokban elért eredménytől, valorizációtól" is. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Neked ajánljuk

Nosztalgia nélkül

A kiállítás központi témája a vidéki Magyarország ikonikus épülete, a sátortetős és négyzetes alaprajzú, elsősorban a tömeges lakásigény kielégítésére szolgáló háztípus.

Bocs, idézet

Hogy előbb-utóbb filmen is megörökítik az alkalmazottaival, színésznőivel évtizedeken át következmények nélkül erőszakoskodó Harvey Weinstein bukását, az kezdettől nyilvánvaló volt.

Túlélték magukat

Kemény feladat egy még mindig népszerű, sikeres zenekar történetének négy évtizedéről írni, mert szinte lehetetlen elkerülni a sztori sztereotip állomásait: hogyan jutnak el a füstös pinceklubokból a teli arénákba a rock and roll életforma szokásos buktatóin keresztül, a fehér porból rakott dombokat megmászva.

Trójai ló a szív

A népszerű, már-már kultikus, felnőtteknek szóló rajzfilmsorozat, a BoJack Horseman alkotójának első novelláskötete egy tipo­grá­fiailag is kitűnő humoreszkkel kezdődik.

Mindenkibe szerelmes

Dave Grohl, a Foo Fighters hiperaktív frontembere a pandémia elején bepánikolt, hogy mit kezdjen a lekötetlen energiáival, és úgy határozott, könyvet ír az életéről. Története kétségkívül izgalmas: még tinédzserként lett a Scream nevű hardcore-punk zenekar tagja, majd belépett a Nirvanába.

Fiatalon Európában, öregen Afrikában

Jézus lekászálódik a feszületről, leül a kanapéra, szemben Diégane-nal. Ő egy szerer animista, aki hisz a jelenésekben, így nem ijedt, csak meglepett. Az Embernek Fia leveszi a szemére csúszott véres töviskoronát, és a szív szavával beszélve csillapítja a szenegáli srác gyilkos indulatait.

A fekete hús történetei

Havasréti József új regényéről a kiadója valamiért eltitkolta, hogy az egy trilógia záró része. (A két előzmény, a 2014-ben kiadott Űrérzékeny lelkek, és annak folytatása, a 2017-es Nem csak egy kaland.) Furcsa, Havasréti ugyanis folyton az előző könyvek szerep­lői­ről, az azokban leírt történésekről beszél; a főhőse, Rendes, rendre ilyesmin elmélkedik (régmúlt a mostban, most a régmúltban).

Hálásan köszöni

A szerző hatvanadik születésnapjára, a legutóbbi novellagyűjteménye után hét évvel megjelent kötet címe csalóka: nem a könyv hangulatára, csupán a többszörös kicsinyítő tükörként is felfogható negyedik novella (Peruvian Airlines) egyik mellékszereplőjére utal.

A lágerek szabadsága

Ez a könyv alighanem az idei év legnagyobb irodalmi meglepetése és szenzációja. A Kitelepítés Visky András első regénye, de több alkalommal is azt nyilatkozta a számos verseskötetet és drámát jegyző szerző, hogy minden eddigi munkája idevezetett.

Rosszkor, rossz helyen

Nem mondhatjuk, hogy szegényes vagy hiányos lenne a Tabán történetét feldolgozó irodalom, mégis van valami zavarba ejtő, amikor szóba kerül az egykori budai városrész. Főként Krúdy Gyula hangulatos leírásai adnak kapaszkodót, valamint a leginkább képregényeiről ismert Zórád Ernő festményei, amelyek (az alkotói szándék ellenére is) egy romantikus rezervátumot tárnak elénk. Olyan helyet, ahol a jó fröccs és a harmonikaszó legyőzi az egzisztenciális, a higiénés, és az egyéb, életminőséget jelentősen befolyásoló problémákat.