Kínából támadhatták a magyar előválasztást

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 20.

Belpol

Ma folytatódik, és két nappal tovább, szeptember 28-ig tart az ellenzéki előválasztás első fordulója. Az előregisztráció 10 órától működött rendesen.

Szeptember 28-ig meghosszabbítja az ellenzéki előválasztás első fordulóját az Országos Előválasztási Bizottság. Azért döntött így az OEVB, mert szombaton, nem sokkal az indulás után összeomlott az online és a személyes szavazást is kiszolgáló informatikai rendszer, a jelek szerint terheléses támadás miatt. Ezért hétfő reggel 7-ig felfüggesztették a szavazást.

Az OEVB közleménye szerint az előválasztásban részt vevő ellenzéki pártok és az aHang informatikusai átalakították az előválasztás háttérrendszerét, és a tömeges terhelés vizsgálatába bevonták Frész Ferencet, a Cyber Services Zrt. szenior kibervédelmi szakértőjét, aki korábban az Európai Unió Tanácsával és a NATO-val is együtt dolgozott.

A Telex azt írja,  annyit sikerült kideríteni, hogy a támadás Kínából jöhetett. Azt valószínűtlennek tartják, hogy bizonyítékot találnak arra, a kormány áll a támadás mögött, de az ellenzéki pártok biztosak ebben.

A kormánynak erről megvolt a véleménye.

„Az újraépítés sikeres befejezését és a szükséges vizsgálatokat, teszteket követően az OEVB úgy döntött, hogy a szombati döntésének megfelelően hétfőn 7 órakor folytatódhat az előválasztás. Egyúttal arról is döntött az előválasztás lebonyolításáért felelős hatpárti testület, hogy az előválasztás első fordulóját két nappal, vagyis szeptember 28-án 20 óráig meghosszabbítja. A meghosszabbítás célja, hogy a tömeges terhelés ellenére valamennyi tervezett helyszínre eljusson így is az előválasztás, hiszen országszerte sok olyan település van, ahol kizárólag a szombati és a vasárnapi napon lehetett volna szavazni. Az OEVB törekszik arra, hogy az összes szombati és vasárnapi szavazóponthoz pótalkalom valósuljon meg a hosszabbításnak köszönhető két plusz napon, szeptember 27-én és 28-án” – írja az Országos Előválasztási Bizottság.

Hétfőn reggel is gond volt a rendszerrel

A Telex arról ír, hogy az online előregisztráció még hétfőn reggel 9-kor sem működött, de a helyszíneken, a sátrakban lehetett szavazni.  A problémát az elovalasztas.hu oldalon lehetett észlelni, ahol előzetesen lehetne regisztrálni szavazási időpontra. Az aHangtól azt az információt kapta a portál, hogy nagyon nagy az érdeklődés az online szavazás iránt, és bővítik a kapacitást. Tíz órára elhárították a problémát.

A sátrak nyitvatartási idejének módosításáról az előválasztás honlapján és Facebook-oldalán tájékoztat az OEVB.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk