Kisebbítették a Horthy teret Gyömrőn

  • narancs.hu
  • 2012. május 16.

Belpol

Cinikus megoldást választott a gyömrői önkormányzat. A képviselő-testület ugyan nem átallotta politikamentes döntésnek nevezni, hogy a Szabadság teret visszanevezi Horthy térnek, ám most, a viharokat csillapítandó, egyszerűen kisebbre vette az erre célra kiválasztott területet.

Rendkívüli testületi ülést tartott ma reggel a gyömrői képviselő-testület. Az első napirendi pont az volt, hogy a korábbi testületi döntéssel szemben csak a főtér parkját nevezik át Horthy térnek. A képviselők az előterjesztést rögtön megszavazták, az 5-6 egyéb napirendi pontot is „tárgyaló” ülés néhány percig tartott, hozzászólásra nem volt mód. A testületi ülés után elhangzott, hogy ezzel a megoldással már csak a levelibékákat fogja zavarni a tér új neve.

Mint arról beszámoltunk, a település képviselő-testülete április 23-án fogadta el azt a határozatot, amely szerint a város egyik közterületét Horthy térré keresztelik át. A döntés ellen a múlt héten demonstrációt szervezett a helyi Környezet, Ifjúság és Gyermekvédő Egyesület (KIGYE), illetve a városvezetés invitálására a korszakról és a kormányzó személyéről előadást tartott Romsics Ignác történész. A rendezvények után spontán kialakult lakossági fórumon Mezey Attila alpolgármester ígéretet tett arra, hogy a testület majd újra foglalkozik az üggyel: „Azt fogom képviselni, hogy hallgassunk meg minden felet” – tette akkor hozzá. (Videónkat a fórumról lásd itt.) Az alpolgármester ugyanakkor azt is megígérte, hogy az átnevezésről tartanak majd közmeghallgatást vagy helyi népszavazást. Az ígéretek betartásának valószínűsége a mai testületi ülésen nullára csökkent. Ráadásul korábban a helyi tévében úgy nyilatkozott Mezey, hogy az átnevezés dátuma július 1., csakhogy a demonstráció napján (tehát a nyilatkozat után) az önkormányzat honlapjára feltett jegyzőkönyv tanúsága szerint a közterület már június 1-jétől viseli a Horthy nevet.

Az átnevezésről döntő testületi ülés jegyzőkönyve szerint egyébként az egyik képviselő már akkor felvetette a népszavazás szükségességét, de az alpolgármester úgy vélte, az drága volna (ötmillió forint), és a kérdést nem érezte ilyen jelentőségűnek. A helyiek véleménynyilvánítási lehetőségeiről szerettük volna az alpolgármester és Gyenes Levente polgármester véleményét is megkérdezni, de nem értük el őket. A városháza kommunikációs referense pedig közölte, hogy a Horthy tér ügyében a városvezetés egyáltalán nem nyilatkozik, ha majd lesz valamilyen fejlemény, azt a honlapjukon közzéteszik.

A KIGYE április végén beadvánnyal fordult a testülethez, amelyben a határozat visszavonását kérték, ellenkező esetben népszavazást kezdeményeznek a kérdésről. Úgy tűnik azonban, hogy a korábbi lendületből valamelyest a városvezetés is visszavenne. A narancs.hu úgy értesült, hogy a múlt heti lakossági tiltakozás hatására (erről video-összeállításunkat lásd itt) a mai képviselő-testületi ülés arról fog dönteni, hogy mégsem a teljes Szabadság teret nevezik át Horthy térré, hanem csak a középen elhelyezkedő parkot. Így nem kerülne a tér szélén lévő iskola, művelődési ház és önkormányzat címébe, hogy Horthy tér. A volt kormányzó történelmi szerepének megítélését pedig természetesen nem az befolyásolja, hogy végül hány négyzetméteres közterület viselheti a nevét.

Továbbra sem egyértelmű, hogy tulajdonképpen mi vezette Gyömrő képviselőit, amikor a kormányzónak teret kívántak adományozni. Társadalmi igény fel sem merült, és egy-egy Fidesz- illetve Jobbik-képviselőn kívül a tizenegy tagú testületben civil szervezetek képviselői ülnek. A hivatalos magyarázat szerint szerepet játszott a hagyománytisztelet (a teret 1936–1945 között így hívták), az, hogy a Horthy családnak a háború előtt volt Gyömrőn kastélya (!), illetve „a politikai érdekektől mentesen” meghozott döntést motiválta Horthynak „a történelemben betöltött jeles szerepvállalása”. Gyenes Levente polgármester „mint történelemtanár”, a határozathozatal előtt ehhez még hozzátette: sok olyan királyunk is van, akiknek voltak rossz döntései, ez nem jelent semmit, Horthy a nürnbergi perben tanú volt, tehát nem bűnös, továbbá sokan a történelemórák alapján ítélik meg, holott nem biztos, hogy igaz, amit tanítottak. Egy másik képviselő profetikusan megállapította: „Nagyon sok ember sikítozva fogja ezt a döntést fogadni.”

Figyelmébe ajánljuk