Koalíciós győzelem Dabason: Jönnek lassan, de biztosan

  • - kr -
  • 2001. április 12.

Belpol

A fideszes Buza Attila halála miatt kiírt dabasi időközi országgyűlési választás második fordulójában valójában csak két induló volt versenyben: a szocialista és
a kétpólusúvá "tömbösödő" politikai küzdelemről. A fideszes Buza Attila halála miatt kiírt dabasi időközi országgyűlési választás második fordulójában valójában csak két induló volt versenyben: a szocialista és a koalíciós. Szűcs Lajos kormánypárti jelölt abszolút többséget szerzett, ami szép eredmény, különösen annak fényében, hogy késő délután nagy nehezen összejött az érvényességhez szükséges huszonöt százalékos részvétel.Két érdekességgel is szolgált a hétvégi dabasi időközi országgyűlési választás: az egyik, hogy érvényes lett, a másik, hogy a MIÉP-es szavazótábor lelkiismeretesen elment szavazni, és (már amennyire ez az adatokból kikövetkeztethető) minden voksukat a koalíciós jelöltre adták. Utóbbi mozzanat azért érdekes, mert a magát lépten-nyomon harmadikutas pártként definiáló MIÉP elnöke visszaléptette Franka Tibort, és a jövő évi országos választásokra szóló esetleges együttműködés belengetésével egyértelműen a Fidesz támogatására szólította fel a párt szavazóit. Akik - a végeredményt figyelembe véve - fegyelmezetten eleget is tettek Csurka István kérésének, pedig akár otthon is maradhattak volna.

Az persze a politiko-pszichológiai kuriózumok izgalmas világába tartozik, hogy a Narancs a rögtönzött exit-poll során az ócsai 6. számú választókör előtt egy olyan elsőfordulós MIÉP-szavazóra akadt, aki saját bevallása szerint igencsak szimpatizál a párttal, ám MIÉP-jelölt híján most vasárnap a szocialista jelöltet támogatta, miután hosszas gondolkodás után úgy érezte, hogy nem édemes az SZDSZ-es "Nagy Ferit" választania, mert az úgysem győzhet. Szűcs Lajosról (Fidesz-MDF-FKGP) hallani sem akart, "mert az utcában a háza elé, de csak övé elé betonút vezet", miközben a falu útjai "szégyenteljes állapotban vannak".

A sorosfordító MIÉP-visszaléptetés nyomán kialakult dilemmáról és az annak feloldásához szükséges felelős politikai gondolkodás végeredményéről több választópolgárt is faggatunk a szavazókörök előtt. Mi tagadás, a közhangulat lehetett volna jobb is: méltatlankodó morgás, legyintő rosszallás jellemezte a választópolgárokat. Feltűnő volt, hogy többen, különösen az ötvenes férfiak közül csak "ügyvéd jelenlétében" mondták volna el, melyik pártot támogatták, ha már a MIÉP-et nem lehetett.

Szűcs Lajos 36 éves pedagógus győzelme nem volt meglepetés; már az első fordulót is lazán nyerte. A másodszor is "csára látogató Orbán Viktor szelídnek és megértőnek, ám kellőképpen konoknak és kitartónak rajzolta meg a győztes emberi karakterét, amit kénytelenek vagyunk a miniszterelnöknek elhinni, mivel Szűcs Lajossal soha nem találkoztunk. Ám amíg az első fordulóban nem egészen nyolcszáz szavazattal előzte csak meg a szocialista Kovács Istvánt, addig vasárnap több mint 2200-zal, ami nagyságrendileg megfelel Franka (1969) és a második fordulóban ugyancsak visszalépett néppárti Pusztai Erzsébet (832) elsőfordulós támogatottságának.

Működőképes tehát a Fidesz- MIÉP virtuális (?) barátságtengely, ami előrevetíti a jövő évi választások várható stratégiáját: a második fordulóban - ahogyan 1998-ban a kisgazdák -, várhatóan tucatszámra lépnek vissza MIÉP-jelöltek a Fidesz javára. A kérdés csak az, hogy mit ajánl fel ezért a Fidesz cserébe. Egyelőre finnyáskodó elhatárolódást, jövő májusban már lehet, hogy minisztériumokat.

- kr -

végeredmény

Részvétel: 28,3 százalék

1. Szűcs Lajos (Fidesz-MDF-FKGP) 8 124 szavazat 54,8 %

2. Kovács István (MSZP) 5 787 szavazat 39 %

3. Nagy Ferenc (SZDSZ) 436 szavazat 2,9 %

Figyelmébe ajánljuk