Kocsis Máté családtagjaival együtt 51 milliós rekordosztalékot vett ki a cégükből

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 7.

Belpol

Van mit a tejbe aprítani.

Kocsis Máté és családja cége is jobban teljesít, legalábbis az bizonyos, hogy rekordosztalékot vettek ki belőle - írja az mfor.hu.

A Fidesz frakcióvezetője és annak családja által irányított cég, a Hobby Key Kft. 2019. évi beszámolójából derült ki, hogy 51 millió forintot vettek ki belőle a tulajdonosok. Mivel további három családtag is tulajdonos, és 25-25%-os részesedés illeti mindannyiukat, ez azt jelenti, hogy Kocsis Máté önállóan 12,75 millió forinthoz jutott.

A cég fő tevékenysége egyébként  a fémáru, szerelvény, fűtési berendezés nagykereskedelme, és a beszámoló szerint az előzőnél 6 millióval több árbevételt, tehát 136,6 millió forintot könyvelhetett el 2019-ben. Mivel ezzel párhuzamosan a ráfordítások csökkentek, ezért közel 70 százalékkal nagyobb nyereséget könyvelhettek el.

Az mfor hozzáteszi, hogy az osztalék összegszerűen megjelenhetne Kocsis vagyonnyilatkozatában is, de a képviselő jellemzően a vonatkozó sorba csak annyit ír: "osztalék (forgalomtól függően)".

Megjegyzik azt is, hogy a rekordnagyságú osztalék mellett szembetűnő, hogy az elmúlt pár évben rengeteget nőtt a cég tartozása: 2016-ben 14 millióról 65 millióra; 2018-ban 69 millió forintra, tavaly már 87 millió forintra rúgott az adósságuk, amely  teljes egészében rövid lejáratú tartozás.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?