Húsz országból harminc szervezet tiltakozik a Fertő tónál tervezett kormányzati gigaépítkezés ellen

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 7.

Belpol

Az UNESCO Világörökségi Központ igazgatójának küldtek levelet, miszerint meg kell védeni a tavat.

Húsz ország harminc civil szervezete küldött levelet az UNESCO Világörökségi Központ igazgatójának Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvize, a Fertő tó védelme értelmében - számol be a 444.huMagyar Hang cikke alapján.

Ahogy írják a tó magyar szakaszára tervezett kormányzati gigaberuházás miatt már két éve lezárták a tavat a strandolók elől, a helyi civilek pedig hiába tiltakoztak: egy óriási luxusszállodát és több száz hajó befogadására alkalmas kikötőt terveznek, ami azzal jár, hogy lebetonozzák a fél tópartot.

A nemzetközi titlakozásként íródott levélben azt írják, hogy fel akarják hívni az UNESCO figyelmét a növekvő veszélyre az egyik határon átívelő UNESCO Világörökségi helyszínnel, a Fertő/Neusiedlersee Kultúrtájjal kapcsolatban."

Egyrészt súlyos gondot okoz, hogy az ún.  magterületen (amely Ramsari és az EU Madár- és Élőhelyvédelmi direktíváinak keretén belül Natura 2000-es területként is nyilvántartott) belül tervezik az egésbént nem fenntartható turisztikai ingatlanfejlesztéseket. Ezek így veszélyeztetik a terület kiemelkedő egyetemes értékét.

Ahoyg írják: "A helyi magyar és osztrák lakosok UNESCO Világörökségi központnak küldött figyelmeztetései ellenére nincs jele annak, hogy a magyar kormány a tó soproni partján tervezett idegenforgalmi infrastruktúra-fejlesztéseket újragondolná. A turizmus az egyik kiemelt veszélyforrás a terület természeti értékeire, és a tervezett beruházás éppen a turizmus fejlesztését javasolja az alábbi elemekkel: szálláskapacitások növelése a kultúrtáj magyar komponensének magterületén belül egy kemping, motel és 100 szobás 4 csillagos szálloda építésével; a gépjármű forgalom növelése 800 férőhelyes parkoló építésével; az idegenforgalmi használat növelése új teniszpálya építésével, és a meglévő vitorlás- és evezős kikötő férőhelyeinek növelésével. Ezek a fejlesztések nincsenek összhangban az UNESCO Világörökségi helyszínek számára kidolgozott működési útmutatóval."

Nehezményezik, hogy a Fertő-tó Barátai elnevezésű helyi civil mozgalom szerint nem vizsgáltak alternatív fejlesztési lehetőségeket és a helyi közösségek nem vettek részt átlátható módon a tervezési szakaszban.

A levélben kérjik az UNESCO Világörökségi Központot, hogy ösztönözze a Világörökségi Bizottságot a Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj felvételére a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára.

"Azonnali cselekvésre van szükség, hogy az említett világörökséget a jövő generációk számára megmentsük!” - írják.

Neked ajánljuk