A hódmezővásárhelyi kórházban majdnem 100 ezer forint egy PCR-teszt

  • 2020. augusztus 7.

Belpol

Az egészségügyi szolgáltatók saját hatáskörükben dönthetnek a tesztek költségeiről, de merülnek fel kérdések.

"A Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központban 96 450 forintba kerül elvégezni azt a PCR-tesztet, amelynek a költségét a Nemzeti Népegészségügyi Központ 30 ezer forintra lőtte be" - írja a hvg.hu a hodpress.hu alapján.

A hódmezővásárhelyi kórház által kiadott közlemény szerint ugyanis náluk 96 450 forintba kerül egy PCR-teszt elvégeztetése, amelyet augusztus 1-től saját pénzen kell azoknak elvégeztetniük,akik sárga vagy piros besorolású országokból érkeznek haza, és nem akarnak 14 napot karanténban tölteni.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közzétette azoknak a vizsgáló helyeknek a listáját, ahol elvégeztethető a koronavírus kimutatására szolgáló önköltséges PCR-teszt, eszerint közel száz helyszínen, többnyire magánszolgáltatók végzik majd a vizsgálatokat. Az első közlemény szerint az állami laborokban a mintavételért 3500 forintot, a tesztért további 27 000 forintot számlázhatnak. Az angol nyelvű igazolás további 1000 forintba kerül. A 24 órán belüli eredményt adó tesztért pedig 45 ezer forintot kérnek,

Az eredeti központi tájékoztató leszögezi,  hogy az egészségügyi szolgáltatók saját hatáskörükben dönthetnek a tesztek költségeiről. Eszerint tehát a a Csongrád- Csanád Megyei Ellátó Központ nyugodt szívvel szabhatja meg a 96 ezres árat, ám a kérdés, hogy ez miért háromszor annyi, mint a NNK által kalkulált összeg.

A vásárhelyi egészségügyi központ számára egyébként az UNI-MED Kft,  a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjának költségtérítéses ellátását bonyolító cége végzi a laborvizsgálatot.

A Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ egyelőre nem adott választ az árkülönbség okára.

Figyelmébe ajánljuk