Megszavazta a parlament a veszélyhelyzeti törvény meghosszabbítását

  • narancs.hu-MTI
  • 2021. május 18.

Belpol

A képviselők 128 igen és 57 nem szavazattal módosították a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvényt, amelynek hatálya így az Országgyűlés őszi ülésszakának első ülésnapját követő 15. napig tart.

Varga Judit igazságügyi miniszter indoklása szerint erre azért van szükség, mert az új vírusvariánsok Európa-szerte terjednek és Magyarországon is jelen vannak, így elengedhetetlen a fokozott védekezés. A törvényben rögzítették azt is, hogy a kormány a veszélyhelyzetet korábban is megszüntetheti.

A fideszes többség által megszavazott jogszabály - ami így szeptember végéig-október elejéig tolja ki a veszélyhelyzetet - lényege, hogy

a kabinet továbbra is rendeletekkel kormányozhat, nincs szükség a parlament által elfogadott törvényekre. 

A Narancs.hu korábban elsőként írta meg, hogy április második felében őszig meghosszabbították a most érvényben lévő veszélyhelyzettel összefüggő intézkedéseket. Tavaly novemberben a parlament 90 napra megadta a felhatalmazást a kormánynak a rendeleti úton való kormányzásra a veszélyhelyzet alatt, ám az akkor kihirdetett veszélyhelyzet hatálya február 8-án lejárt. Addig számos kormányrendeletet hoztak a veszélyhelyzettel összefüggésben, de mivel február 8-án még nem kezdődött el a parlament tavaszi ülésszaka, amikor is újabb 90 napra felhatalmazást adhattak volna a kormánynak a képviselők, ezért a kormány akkor január 29-én hozott saját hatáskörben 15 nappal meghosszabbította a veszélyhelyzet alatt hozott kormányrendeletek hatályát. Ezután fogadta el a parlament február 22-én a 2021. évi I. törvényt, amely újból hatályba léptette a korábban a veszélyhelyzet idején hozott kormányrendeleteket, de úgy szólt, hogy „a kihirdetését követő 90. napon hatályát veszti”.

Ez május 23-án következett volna be. A veszélyhelyzet meghosszabbítását korábban is azzal indokolta a kormány, hogy bár "Magyarország Európa egyik legeredményesebb oltási programjával küzd a koronavírus világjárvány ellen", de "az új vírusvariánsok azonban Európa-szerte terjednek és Magyarországon is jelen vannak, ezért elengedhetetlen a fokozott védekezés". A védekezéshez "gyors és hatékony döntéshozatalra van szükség", a járvány elmúlt egy éve pedig "bebizonyította, hogy a korábban elfogadott rendkívüli és átmeneti jogi keretek jól szolgálták ezeket a célokat". 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk