Most már a Fidesz is támogatná a svéd NATO-csatlakozást

  • narancs.hu
  • 2024. február 20.

Belpol

Kocsis Máté arra kérte Kövért, vegye napirendre a ratifikációt. Már hétfőn szavazhat róla a parlament.

Javaslatban kérte Kocsis Máté Kövér László házelnököt, hogy vegye napirendre a Svédország NATO-csatlakozásának ratifikálásáról tartandó szavazást

derült ki Kocsis Facebook posztjából, melyben ezt a dokumentumot osztotta meg.

Kocsis javaslatában az áll, hogy a frakció

már a parlament tavaszi ülésszakának első ülésén, azaz február 26-án döntene a kérdésben.

A frakcióvezető azt is megírta, hogy ők a maguk részéről támogatni kívánják az indítványt, így ha Kövér László is úgy akarja, még az is lehet, hogy hétfőn pont kerül a másfél éve húzódó, egyre kínosabb ügy végére.

Bár Orbán Viktor többször hangoztatta már, hogy Svédország hamarosan NATO-tag lesz, mert a magyar kormány is elszánja magát a ratifikációra, még Jens Stoltenberg NATO-főtitkárnak is ígéretet tett. Mindez nem sokat jelentett, hisz' azon kívül, hogy másfél éve húzódik az ügy, végül a magyar Országgyűlés utolsóként lát majd neki megszavazni a svédek NATO-csatlakozását.

Kocsis Máté lépése nem okozhatott különösebb meglepetést, mert Orbán Viktor a szombati évértékelőjén tett kijelentése után sejteni lehetett, hogy hamarosan elszánja magát a Fidesz-frakció: "Jó hír, hogy a Svédországgal fennálló vitánk lezárás felé közeledik" – mondta a miniszterelnök. "A svéd miniszterelnökkel fontos lépéseket tettünk, hogy a bizalmat újraépítsük. Afelé haladunk, hogy a parlament tavaszi ülésszakának kezdetén ratifikálhatjuk Svédország NATO-csatlakozását."

Az viszont kérdés, Ulf Kristersson svéd miniszterelnök látogatása a ratifikáció előtt vagy utána történik majd meg, vagy lényegében okafogyottá válik a vizit.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk