Orbán az évértékelőn: "A 2024-es év nem is kezdődhetett volna rosszabbul"

Belpol

A miniszterelnök az idei évértékelő beszédében a kegyelmi botrányra is reflektált, azt mondta, helyes volt a lemondás, a gyermekvédelmi rendszert pedig meg kell erősíteni. Ismét hosszan ekézte az EU-t, és Trump győzelmét reméli. 

A 2024-es év nem is kezdődhetett volna rosszabbul – így kezdte Orbán Viktor miniszterelnök idei évértékelő beszédét a Várkert Bazárban. Azt mondta,

Novák Katalin lemondása olyan, mint egy rémálom,

mindannyiukat megviseli, majd méltatta Novák Katalint, akit szerinte mindenki úgy látott, mint aki köztársasági elnöknek való, mert a magyarok jobbik énjét testesítette meg; családanya, és nem a férfiakkal szemben akarta érvényesíteni magát, hanem természetesen mutatta meg a férfiaknak, hogy a nők érzelemvilága és gondolkodása nélkülözhetetlen a politikában, mert a férfi és nő együtt képesek boldog életet teremteni a hazában és a családban. "Távozása bár helyes, mégis nagy veszteség" – fogalmazott. 

Orbán megemlékezett a kegyelmi ügyről, amely döntést szerinte a magyarok többsége nem fogadta el. Orbán szerint a lemondás indoklásából tudni lehet, hogy a nemzet egységét Novák maga bontotta meg, ezért helyreállítani ő már nem tudta, a nemzet újraegyesítése így csak az elnök lemondásával volt lehetséges. 

Varga Judit igazságügy-miniszterként Orbán elmondása szerint az "alkotmányos gyakorlat szerint" ellenjegyezte Novák döntését, ahogy ez az elmúlt 20 évben is történt, távozása ezért "igazságtalan következmény". 

Orbán szerint ha visszamehetnének a múltba, akkor biztos kijavítanák a hibát, de időgép nincs, ezért a kormányra vár a feladat, hogy helyreállítsa a rendet. Azt mondta, a gyerekek bántalmazása megbocsáthatatlan, ezért a lemondás helyes volt és "megerősít bennünket", majd megköszönte a lemondásukat. Hozzátette, a két távozó politikusnő "kisujjában több méltóság van, mint a baloldal összes vezetőjében együttvéve".  

 
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
 

Azt mondta, most, hogy a nemzetállamok veszélyben vannak, érdekes tanulság, hogy az ökölvívás szabályai ma a politikában érvényesebbek, mint a balett szabályai; és hiába jó bokszoló valaki, "mindig egy ütésre vagy a padlótól", ezért mindig egy ügyes keresztbeveréssel kell megelőzni ezt, és erre is érvényes, hogy "jobb adni, mint kapni". 

Azt is mondta, még a legmagasabb szinten is lehet hibázni, a kegyelmi döntés miatti felháborodást pedig az növelte dühhé a jobboldalon, hogy

egy ki nem kényszerített döntésről van szó, mert ez olyan egyszerű, mint a faék, hogy pedofil ügyekben nincs kegyelem.

De a lemondás elégtétel és példa az országnak, és esélyt adott arra, hogy a bajból megerősödve kerüljenek ki. 

Orbán azt mondta, a tanulságokból feladat is adódik, a gyermekvédelmi rendszert meg kell erősíteni az alkotmánytól a miniszteri rendeletekig. Be kell adni az új rendelkezéseket a parlamentnek, ott majd vitézkedhet a baloldal is.

Az új köztársasági elnököt meg kell választani, azt kérte, hogy Novák távozásának napján már indítsák el a megválasztási folyamatot, és szorítsák minimálisra az átmeneti időszakot, "ahogy az egy nagy és erős kormánypárthoz illik". 

Orbán ezután arról beszélt, hogy hogyan teljesítette a kormány a vállalásait, köztük a munkahelyek teremtését. 75 százalékos a foglalkoztatottság, de 85 százalék a cél, mint mondta, a B-közép mondása itt is igaz, hogy "még, még, még, ennyi nem elég". Szerinte még 300 ezer ember bevonható a munka világába, és azt állította, hogy minden évben többen jönnek haza, mint ahányan vendégmunkásnak állnak. 

A nyugdíjak értékét szerinte sikerült megvédeni, és a 13. havi nyugdíjat is visszaadták, ez mindig erőfeszítést és kötéltáncot igényel Varga Mihály pénzügyminisztertől. Orbán szerint Varga nagy nyomás alatt áll, mert a 13. havi nyugdíj a baloldali közgazdászok szerint költségvetési luxus. De ettől még sikerült megőrizniük az "ikerdeficitet", vagyis hogy amikor a külkereskedelmi mérleg és a hiány is negatív, ezért Szijjártó Péternek mondott köszönetet. 

Szerinte közelebb sikerült hozni a külhoni magyarokat, hidak épültek, gyakrabban jár a vonat Szeged és Szabadka között. 

Az inflációt – "a jegybank segtségére sietve" – leszorították, a minimálbért emelték, ezért szerinte nem lehetnek elégedetlenek, "a 2023-as igazán nehéz évből sikerült ép bőrrel kikecmeregni". Viszont a kikecmergés nem elég, ezért felidézte a 2019-es "utolsó békeévet", szerinte erre az útra kell visszakúszni 2024-ben. Hozzátette, a bukmékerek is erre fogadnak, de Nagy Márton gazdasági miniszternek sok sikert kívánt hozzá, mert ez azért nehéz feladat lesz. 

A jövő a zöld energiáé és azoké, akik gyorsan tudnak átállni, ez szerinte Magyarországnak épp kapóra jön, mert élhetőbb lesz az ország és kiszabadulhat a monarchia szétesése óta gyötrő energiafüggőségtől is. A terv az, hogy megépítik Paks II-t, Paks I üzemidejét meghosszabbítják, és hamar megépítik a naperőműveket. Szerinte most már Brüsszel is belenyugodott, hogy az atomenergia is zöld energia, főleg azóta, hogy Franciaország is ott áll az ügy mögött. 

Orbán szerint minden tervet és rekordot megdöntöttek a napenergia ügyében, az energiafogyasztás 15 százalékát már napenergiából állítják elő. A tartalékerőműveket hamarosan felépítik, a villamoshálózatot összekapcsolták a szomszédokkal, néhány évre vannak az energiafüggetlenségtől. Szerinte aki azt mondja, hogy az iparstratégiához nem lesz elég kapacitás, az nem tudja, mit beszél. 

Keményebb dió a zöld energia tárolása, de hamarosan mindenhol ott lesznek az energiatároló eszközök, autókban, házakban, ipari parkokban, a kormány több százmilliárd forintot fordít erre. 

Orbán nem kimondva, de az akkugyárakra utalva azt mondta, minden új technológia bevezetését vita kíséri, ebbe néha becsúszik néhány "földszintes érv" is, például hogy nincs elég víz, miközben köztudott, hogy ebből Magyarországon sok van, de persze EU-s normák szerint építenek mindent. Orbán szerint a vitákban érdemes szem előtt tartani, hogy a baloldalt külföldről pénzelik. A beruházásokért folyó küzdelem olyan, mint a nyíltvízi úszásverseny, de ebben jók vagyunk – itt megemlékezett Rasovszky Kristóf vébé-aranyáról is. 

Azt mondta, világszerte sok autógyárat zárnak be, de ezt el kell kerülni, ráadásul Magyarországon ehhez értenek, és nem engedhető meg az az elmebaj, mint a német zöldeknél, hogy az a jó autó, amit le sem gyártanak. Megemlékezett arról, hogy Győrben, Kecskeméten és később Debrecenben, Szegeden és Szentgotthárdon is gyártanak majd elektromos járműveket. Orbán szerint Magyarország jó a gyógyszergyártásban, vetőmagtermelésben, élelmiszeriparban, infokommunikációban és autógyártásban, ezért az utóbbiról nem lehet lemondani. 

Orbán kijelentette, hogy

"a magyarok jobban élnek, mint a Gyurcsány-korszakban, de nem olyan jól, mint szeretnénk",

a cél az, hogy Magyarország Európa egyik legjobb országa legyen, ehhez van tervük is:

  • az első lépés, hogy jól átlátják a világ változását,
  • a második lépés, hogy a megváltozott helyzethez leggyorsabban kell alkalmazkodni, ravaszak, szívósak leszünk,
  • a harmadik lépés, hogy kimaradunk a szankciós háborúból,  
  • a negyedik lépés az infrastruktúra fejlesztése, vasutak, repterek, hidak építése és fejlesztése, nyitunk és kereskedünk, újabb Nobel-díjasokat kitermelő oktatást csinálunk, 
  • az ötödik lépés, hogy a külföldön is sikeres hazai cégeket megtámogatják, teljesen új iparágakba fektetnek.  

Ezután arról beszélt, hogy az elmúlt években hogyan segítették a szomszédos országokban például a horvát földrengés utáni újjáépítést, vagy az oltási kampányokat, jó viszonyt ápolnak a szomszéd országokkal.  

 
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
 

"Minden tervünk készen van, és képesek vagyunk végrehajtani azokat, 2024 újra a sikerek éve lesz" – jelentette ki, hozzátéve, hogy már csak az a kérdés, hogy mindezt milyen környezetben kell megtenni. Azt mondta, a lengyel választások után a Kelly hősei című film jutott eszébe, miszerint minden irányból ellenség van. Jó hír, hogy a svéd NATO-csatlakozás tárgyalása a lezárása felé halad,

a tavaszi ülésszakon ratifikálnák a svéd NATO-csatlakozást. 

Orbán szerint 2023 az EU kudarcainak éve volt, ami lehúz, kérdés, hogy lehet-e sikeresnek lenni, amikor a nyugat épp sikertelen. Egy afrikai mondást idézett, miszerint jól ismerni kell a fát, aminek nekitámaszkodik az ember, ez alapján az EU-t már sikerült kiismerni, de kérdés, hogy neki lehet-e támaszkodni. 

Azt mondta, régi gondolat, hogy minden jó nyugatról jön, de onnan jöttek rossz dolgok is, a jakobinusok, a nácik, és szerinte végül is a kommunisták is, csak kerülőúton, keletről. Jöttek persze jó dolgok is, a kereszténység, a humanisták, a reformkor, dualizmus vívmányai, de mára a helyzet megváltozott. Orbán szerint

most viszont csak a baj jön Brüsszelból,

mert Brüsszel Ukrajna-stratégiája látványosan megbukott, ez ugyanis két szláv nép testvérháborúja, de Brüsszel belevetette magát a háborúba. 

Azt mondta, nem hagyjuk magunkat belerángatni a háborúba, nem fogunk fegyvert szállítani, akkor sem, ha vannak nagyhatalmak, amelyeknek ez nem tetszik. „Úgy is mondhatnánk, hogy a brüsszeli válságkezelés klasszikus. Amerikának klassz, a többieknek kuss”. A külföldi nyomásgyakorlás pedig szerinte olyan szintre érkezett, hogy a nagykövetek a parlamentbe járnak ellenőrizni, vajon jól viselkedik-e a dollárbaloldal (utalva arra, hogy több nagykövet is megjelent a parlamentben, amikor az ellenzék kezdeményezésére a svéd NATO-csatlakozásról kellett volna szavazni, a fideszesek azonban nem mentek el az ülésre), de a magyarok Orbán szerint jól kezelik a nyomást: „Olyanok vagyunk, mint a presszógép. Nagy nyomás kell ahhoz, hogy a legjobbat préseljük ki magunkból.”

Orbán hangsúlyozta, hogy kívül maradnak a háborún, de az unió által megszavazott Ukrajnának szánt pénz sem lesz elég, mert szerinte az Egyesült Államok már vonakodik pénzelni Ukrajnát, ezért Európának kéne állnia a költségeket, de szerinte ebbe bele fog gebedni az egész EU-s gazdaság, ezért vonakodnak közösen hitelt felvenni. 

Arról is beszélt, hogy a gazdák is nem hiába vannak felháborodva, mert az egészséges, helyben termelt élelmiszer helyett műhúst, GMO-gabonát, tücsköt-bogarat akarnak ránk erőltetni, de a gazdák szerint egye ezt az, akinek két anyja van. 

Azt mondta, a migrációról is csupa rossz híre van, az európai határügynökség vezetője szerint ugyanis semmi nem tartóztathatja fel az embereket a határátlépésben, de szerinte "egy frászt", mert a migráció biztonsági kockázat, az antiszemitizmus melegágya és kifordítja az európai társadalmak gyökereit a földből. "Brüsszelben kiültek vattacukorral a tűző napra és csodálkoztak, hogy rájuk szálltak a darazsak" – fogalmazott, feltéve a kérdést, hogy ha 20 év múlva nyugatra látogatunk, akkor Európát találunk-e még ott, vagy valami mást?

Ezután tovább ekézte az EU-t, mondván a nyugati országok jól élnek, van pénzük, de az európai versenyképesség megroggyant, és ennek fatális következménye lehet a középosztály lecsúszása, és ha ez bekövetkezik, akkor "a demokráciának is kicsöngettek". Szerinte a jogállami mechanizmus csak egy politikai bikacsök, amivel odavágnak az okvetetlenkedőknek. Közölte, hogy Brüsszel magára hagyta az európai embereket, ezért ott változás kell, de ez magától nem történik meg, ki kell kényszeríteni, Európának vissza kell foglalnia Brüsszelt. 

2024 szuperválasztási év lesz, és szerinte az év végén a világpolitika nagyon máshogy fog kinézni, és ha minden jól megy, akkor Magyarország mozgástere nem csökken, hanem kitágul.

"Nem szólhatunk bele más országok választási küzdelmeibe. De nagyon szeretnénk, ha Donald Trump visszatérne az elnöki székbe és békét csinálna Európa keleti felén" 

– mondta. Hozzátette, Magyarország is készül az unió soros elnökségére a trumpi "Make America great again" jelszóra hajazó "Make Europe great again" jelszóval, "MAGA ott, MEGA itt" – fogalmazott.

Szerinte Brüsszelből nem érdemes megváltást remélni, majd néhány bölcsességgel is megtoldotta ezt: "döglött lóra nem verünk patkót", "abcúg Brüsszel, éljen Európa, de "ne öntsük ki a gyerekkel együtt a fürdővizet", ezért érdemes szem előtt tartani, hogy valódi változást szerinte csak jobboldali fordulat hozhat, az új jobboldal pedig "ne Európa alternatívája, hanem európai alternatíva legyen". 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk