Komoly fejtörést okozhat Budapestnek egy egymondatos kormányrendelet

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 11.

Belpol

Megtiltanának egy olyan pénzügyi manővert, amellyel az idén időlegesen kisegítették a BKK-t. 

Nehéz helyzetbe hozhatja a fővárost jövőre egy csupán egymondatos, kedd este megjelent és szerdán már hatályba is lépett kormányrendelet, amely 50 milliárd forintos lyukat üthet Budapest 2025-ös költségvetésében – írja a hvg.hu

A Magyar Közlönyben közzétett kormányrendelet az "egyes államháztartási szabályok veszélyhelyzet ideje alatti eltérő alkalmazásáról" címet viseli, és „az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel” hozott egy pénzügyi jellegű, tiltó szabályt. A szöveg szerint „az önkormányzat közvetlen vagy közvetett többségi tulajdoni részesedésével működő vagy az önkormányzat közvetlen vagy közvetett többségi befolyása alatt álló gazdasági társaság önkormányzattal szemben fennálló követelése átruházására irányuló szerződést érvényesen nem köthet”. 

Ez magyarul az önkormányzati cégek szabad szerződéskötési jogát korlátozza, konkrétan a követelésátruházást jelentő faktorálási szerződést tiltja az önkormányzatok és a cégeik között. 

Mint a lap rámutat, a Fővárosi Közgyűlés hozzájárulásával, Karácsony Gergely főpolgármester felhatalmazásával a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kötött egy faktorálási szerződést, amellyel a cég az OTP Bank és a K&H Bank révén 50 milliárd forint hitelhez, vagyis likvid forráshoz jutott, amelyet önerőből a főváros nem tudott volna biztosítani, ráadásul az önkormányzat – a kormány korábbi tiltása alapján – nem tudott kölcsönt felvenni, ez a pénz viszont hiányzott a BKK éves költségvetéséből. Ezt a speciális hiteltartozást majd 2025 márciusában fizeti meg a főváros a kamatostul a jövő évi iparűzésiadó-bevételekből.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a lapnak azt mondta, a korábbi faktorálási szerződést a rendelet nem teszi semmissé, és az idei fővárosi költségvetés egyensúlyát sem érinti, viszont a jövőben nem nyúlhatnak majd ehhez a megoldáshoz. Jelenleg vizsgálják a kormánydöntést és annak hatásait.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk