Kormányjavaslat a pedagógusoknak: sztrájkoljanak csak, de előbb tartsák meg az órákat

  • narancs.hu
  • 2020. március 2.

Belpol

A PDSZ szerint még vitaalapnak sem tekinthető a kormány "kompromisszumos" javaslata.

Az EMMI csak akkor engedélyezné a sztrájkot a pedagógusoknak, ha emellett is biztosítják a gyerekek felügyeletét, sőt megtartják 4-5 tanórájukat is - számol be a Népszava.

A"kompromisszumos" javaslat Maruzs Zoltántól érkezett a legutóbbi sztrájkbizottsági tárgyaláson, a Pedagóguszok Demokratikus Szakszervezete beszámolójában azonban kijelenti, hogy „ezt az ajánlatot egy az egyben elutasítjuk, még vitaalapnak sem tekintjük”. A PDSZ szerint sztrájk nem kötelező minden intézményben felügyeletet biztosítan, ezt korábban két jogerős bírósági határozat is kimondta.

Maruzsa a szakszervezet képviselőit arra kérte, küldjenek újabb ajánlatot az Emmi számára jogi érveléssel alátámasztva. A PDSZ a hét folyamán fogják ezt megtenni, és szándékuk szerint, ha a minisztérium nem fogadja el javaslatukat, bírósághoz fordulnak; hétfőn pedig alternatív tiltakozási formákról is tesznek majd bejelentést.

Pedagógusok Szakszervezete: Elfogadhatatlan a 10%-os béremelés

Ágazati szakmai pótléknak jó, béremelésnek kevés. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elfogadhatatlannak tartja, hogy Kásler Miklós bejelentése szerint csak júliustól és csupán 10 százalékkal emelkedjen a pedagógusok bére, amelyet „ágazati szakmai pótléknak" nevezett a miniszter - olvasható a Pedagógusok Szakszervezetének közleményében.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?