Koronavírus: laborban vizsgálnak meg egy debreceni gyanús mintát

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. január 31.

Belpol

Magyarországon egyelőre nincs koronavírusos beteg, és a tisztifőorvos szerint a gyanús minta sem lesz pozitív.

Felmerült a koronavírusos fertőződés gyanúja két ember esetében Magyarországon - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos pénteki sajtótájékoztatóján.

A tisztifőorvos közölte, Magyarországon továbbra sincs koronavírusos beteg, de két ember esetében felmerült a gyanú: egyiküknél kizárták a betegség lehetőségét, de egy Debrecenből érkezett mintánál laboratóriumi vizsgálatot végeznek.

Hozzátette, ez inkább "a biztonságra való törekvést" jelzi, "nem számít pozitivitásra", a laboratóriumi eredmény hamarosan meglesz.

A szakember elmondta azt is, hogy a kínai Hupej tartományban tartózkodó magyarok továbbra is egészségesek, és amennyiben haza szeretnének térni, szállításukról és annak körülményeiről az operatív törzs dönt majd. Itthon felkészültek a fogadásukra, és valószínűleg a betegség lappangási idejére elkülönítik majd őket.

Péntek reggeli adatokat ismertetve az országos tisztifőorvos elmondta, eddig 9834 embernél igazolták a vírust világszerte, Franciaországban hat, Németországban öt, Finnországban egy, Olaszországban két fertőzöttről tudnak.

Müller Cecília elmondta, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön járványügyi vészhelyzetet hirdetett, amelynek során ajánlásokat fogalmazott meg Kína és más országok számára. Közölte, a WHO által ajánlott intézkedések zömét Magyarországon már bevezették, azonban előállhatnak olyan helyzetek, amik ezek felülvizsgálatát teszik szükségessé.

Kérdésre válaszolva hangsúlyozta azt is, hogy a kórházakban van elegendő védőfelszelés és fertőtlenítőszer.

Azt is elmondta, hogy a higiéniai szabályok betartásával sokat lehet tenni a megbetegedések megelőzéséért: a naponta többszöri szappanos kézmosás, kézfertőtlenítés, a zsebkendőhasználat utáni kézmosás és a szájmaszk használata indokolt járványos időszakban.

Kis Zoltán, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) virológusa elmondta, kizárólag az NNK laboratóriumában diagnosztizálnak Magyarországon. Azt is elmondta, hogy az NNK nemzeti biztonsági laboratóriuma arra is felkészült, hogy részt tudjon venni az új koronavírus elleni vakcina kifejlesztésében.

Sölch Gellért, az Emberi Erőforrások Minisztériumának stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára elmondta, az új koronavírusos járványt a kormány komolyan veszi, és megkezdte működését az operatív törzs a megelőzés és a különböző intézkedések összehangolására.

Időközben Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának MSZP-s elnöke a jövő hétre összehívja a testületet a koronavírus okozta járvány miatt. Korózs közölte, egyrészt nem tartja elégségesnek az ügyben eddig megtett intézkedéseket, másrészt az egészségügyi kormányzattól annak az intézkedési tervnek az ismertetését várja, amelynek kidolgozására az szerdán kapott megbízást.

A jövő heti bizottsági ülésre meghívják Kásler Miklóst, az emberi erőforrások miniszterét, Horváth Ildikót, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkárát, Müller Cecília országos tisztifőorvost és az illetékes hatóságok képviselőit is. Korózs ugyanakkor hangsúlyozta, hogy egyelőre nincs ok pánikra, de aggodalomra igen.

Az Egészségügyi Világszervezet csütörtökön nemzetközi vészhelyzetet hirdetett a járvány miatt, amelyben közel tízezren betegedtek meg és több mint kétszázan meghaltak.

Pénteken Oroszországban is felbukkant a vírus, két kínai állampolgár betegedett meg tőle: egyikü a Bajkálontúli területen, a másikuk Tyumeny megyében. Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet vezetője szerint viszont a betegség oroszországi terjedésének veszélye nem áll fenn, mert mindkét fertőzöttet elkülönítették. Az elmúlt hónap folyamán korábban egyébként mindét fertőzött megfordult Kínában.

Figyelmébe ajánljuk

Skócia-Magyarország 0-1, életben maradtak a továbbjutási esélyek

  • narancs.hu

Az újpesti Csoboth Kevin utolsó percben lőtt góljával győztünk. 3 ponttal a harmadik helyen zárta a csoportot a válogatott, a következő napokban dől el, hogy ez elég lesz-e a továbbjutáshoz, a többi csoport végeredményétől függ. A meccsen Varga Barnabás súlyos sérülést szenvedett, mentő vitte el.

Mi fán terem az ökoirodalom?

A hetvenes években felforgató versekben olvastunk olyat, amit ma a Facebook-kommentelők megfogalmaznak a klímakatasztrófáról. De mi kell ahhoz, hogy az irodalom hitelesen szóljon az ember és a természet kapcsolatáról? Csabai Máté írását vettük elő az Ásatás-sorozatban.