Egyre nő a koronavírus halálos áldozatainak száma, Magyarországon egyelőre nincs baj, de feláll egy operatív törzs

  • narancs.hu
  • 2020. január 31.

Katasztrófa

Orbán szerint most nincs baj, de lehet.

213-ra nőtt a tüdőgyulladást okozó új koronavírus áldozatainak száma és 9692-re a fertőzötteké péntekre virradóra Kínában - közölte a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság legfrissebb összesítésében.

A járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományban csütörtökön 42-vel 204-re nőtt a vírusos megbetegedésben elhunytak száma. A járvány kitörése óta ez volt az egy nap alatt regisztrált legtöbb haláleset. A hupeji egészségügyi bizottság tájékoztatása szerint a tartományban 1220 újabb fertőzöttet azonosítottak, így számuk 5806-ra emelkedett.

Csütörtökig Kínában 171 ember halt meg és több mint 8200-an fertőződtek meg a tüdőgyulladást okozó nCoV-2019 nevű koronavírussal. Kínán kívül a járványnak nem volt halálos áldozata, de húsznál több országban már száznál is több beteget tartanak nyilván.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetté nyilvánította a tüdőgyulladás-járványt.

Már Olaszországban is

Közben csütörtökön este sajtótájékoztatót tartott Giuseppe Conte olasz miniszterelnök, ahol elmondta, két kínai turistánál kimutatták a koronavírus-fertőzést, őket egy római szállodából kórházba szállították. Az olasz kormány leállította a Kínába tartó és innen érkező repülőjáratokat.

Egy idős kínai házaspárnál mutatták ki a megbetegedést. Giuseppe Conte miniszterelnök szerint a 66 és 67 éves kínai turistapár fertőzésgyanúja megerősítést kapott.

A pár január 23-án érkezett meg Vuhanból a milánói Malpensa repülőtérre, ahonnan egy kínai turistacsoporttal, több város - köztük Parma - érintésével jutottak el Rómába. A csoportban ők voltak az egyedüliek, akik az új koronavírus gócpontjának tartott kínai térségből érkeztek. Rómában a belvárosban, egy a Colosseumhoz közeli hotelben szálltak meg. Szerdán lázas tünetekkel szállították őket a Spallanzani kórházba. A kórházban leállították a betegfogadást. A szállodaszobát hermetikusan lezárták.
A kínai turistacsoport többi tagját is ellenőrizték, de nem bizonyultak fertőzöttnek.

Vuhan térségéből mintegy hatvan olasz állampolgárt szállítanak haza, és olasz katonai repülőgéppel a tervek szerint vasárnap érkeznek meg Rómába. Két hétig karanténban helyezik el őket az olasz főváros egyik kaszárnyája területén.

Magyarországon "most nincs baj"

Orbán Viktor pénteken reggel a Kossuth rádióban azt mondta, Pintér Sándor belügyminiszter vezetésével operatív törzs állt fel a koronavírus elleni védekezés érdekében. "Most nincs baj, de lehet, ezért a dolgot komolyan kell venni".

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?