Vírusszkeptikus nemzet: a magyarok közel fele elutasítja a Covid elleni védőoltást

  • narancs.hu
  • 2020. október 6.

Belpol

A magyarok nemzetközi összehasonlításban is szkeptikusnak számítanak a Covid-19 vírus elleni vakcina 2020 évi kifejlesztését és hatékonyságát illetően.

Az Ipsos frissen publikált felmérése szerint - amelyben egyebek mellett a vakcina alkalmazásáról kérdezték az embereket - a magyarországi válaszadók 46 százaléka válaszolt úgy, hogy biztosan elutasítja az oltást, a bizonytalanok és a választ kerülők csoportja pedig 12 százalékot tett ki. A vakcinával a válaszadók mindössze 12 százaléka oltatná be magát úgy, hogy fizetné is a költségeket, a megkérdezettek 30 százaléka viszont csak akkor kérné a védőoltást, ha ingyenes, vagyis az állam finanszírozza.

false

 

"Az eredmények korcsoport szerinti bontása kimutatja, hogy 50 év alatt erősebb az oltásellenesség hazánkban (49%), míg az idősebbek, különösen az 50-59 éves korosztály tagjai mutatják a legnagyobb nyitottságot a koronavírus elleni oltásra. Az esetleges gyógyszeres védekezés lehetőségével élők közül e korcsoport minden harmadik tagja kész lenne akár fizetni is a vakcináért (35%)" - olvasható a felmérésben. A kutatás érdekes megállapítása, hogy különösen magas a fizetési hajlandóság a főiskolai végzettségűek, a Pest és Veszprém megyeiek, valamint a magas anyagi státuszúak körében.

Az Ipsos korábban is felmérte az oltási hajlandóságot. Akkor 100 megkérdezett hazai lakosból 56 nyilatkozott úgy, hogy beoltatná magát a vírus elleni készítménnyel. Figyelemre méltó, hogy a nemzetközi átlag jóval magasabb, 74%-ot tett ki. Sokatmondó az is, hogy a felmérésben szereplő 27 ország közül Magyarország hátulról a 3. volt e tekintetben, a lengyelekkel "holtversenyben" és az oroszokat megelőzve.

false

 

"Az oltás elutasítása mögött első helyen a mellékhatásoktól való félelem állt, mint döntő ok, de az említések között átlag feletti értékkel volt megtalálható a vakcina hatékonyságának, illetve a Covid-19 vírus tényleges veszélyességének megkérdőjelezése (azaz bizonyos fokú vírustagadó és vírusszkeptikus magatartás) is Magyarországon" - emelte ki az Ipsos.

Neked ajánljuk