„Köszönjük, Emese” – reagált az ellenzék az évértékelőre

  • narancs.hu
  • 2023. február 18.

Belpol

A pártok szerint annál, amit mondott Orbán, érdekesebb volt, mi mindenről nem beszélt.

 „Köszönjük, Emese!” – ezt a közleményt adta ki az Igen Szolidaritási Mozgalom (ISZOMM) elnöke, Huszti Andrea Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédére. Ez egy régebbi tévéreklám szállóigévé vált szlogenje. 

„Orbán Viktor ezúttal sem tudta, milyen rendezvényen van. Ha ugyanis évértékelőn lett volna, ahogyan meghirdették az eseményt, nem vetít, hanem őszintén elmondja: csődpolitikája nyomán lett 2022-ben Európa-bajnok a magyar élelmiszer-infláció, miközben a családokat elborították a kifizethetetlen rezsiszámlák, a nyugdíjakat pedig már a kanyarban lehagyta az áremelkedés” – reagált a kormányfő beszédére a Párbeszéd társelnöke, Szabó Rebeka. Az ellenzéki politikus szerint a miniszterelnök kifelejtette beszédéből, hogy miatta ül Magyarország Európa szégyenpadján, hogy ő az egyetlen, aki támogatja Vlagyimir Putyint, hogy „az európai jogállamisági eljárás keretében kénytelen pontról pontra visszalépni, és miatta nem jutnak hozzá a magyarok a nekik járó uniós forrásokhoz”. A Párbeszéd társelnöke szerint a magyarok szégyent éreznek, amikor látják az uniós csúcsokon papírjait, nyakkendőjét igazgató miniszterelnöküket, aki  „rákosista módszerekkel vegzálja a pedagógusokat, miközben a saját családtagjaiból, a barátaiból és azok barátaiból érinthetetlen, csúcsgazdag, közpénztolvaj kasztot hozott létre”. Szabó Rebeka jellemzőnek tartja, hogy a kormányfőnek a zöld színről csak a Fradi jut eszébe, és nem veszi figyelembe, hogy környezetszennyező beruházások kezdődnek az országban,  miközben sarcot vetnek ki a napelemre és hőszivattyúra, akadályokba ütközik a szélerőműprogram. 

„A mai magyar politika egy olyan rémálom, amiben a szemfényvesztő populisták hazugságai ismétlődnek megállás nélkül. El fog jönni azonban az a pillanat, amikor a magyar emberek eldönthetik: folytatni akarják-e azt a korszakot, amit az állandó hazudozás jellemzett” – ez jutott eszébe az orbáni beszédről Gelencsér Ferencnek, a Momentum elnökének, frakcióvezetőjének. Szerinte „hazugság, hogy a rezsicsökkentés működik; hazugság, hogy a hatósági ár működik; hazugság, hogy a munkaalapú társadalomban meg lehet élni; hazugság, hogy Oroszország a barátunk; hazugság, hogy az EU az ellenségünk”. Gelencsér Ferenc szerint fontos tisztázni, a hazugság korszakát úgy lehet lezárni, hogy a hazudozó kormánnyal szembe kell menni, és azokkal is az európai és hazai politikában, akik úgy gondolják, hazugságokkal is le lehet váltani ezt a kormányt.

A Jobbik elnöke, Gyöngyösi Márton a Facebookon azt írta, Orbán Viktor a békéről papol, miközben épp kifelé vezeti Magyarországot az Európai Unióból és épp elárulja a nyugati szövetségi rendszert. A miniszterelnök szerinte a szovjet időket idéző béketáborba vágyik, ahol a Kreml fújja a passzátszelet. „Nem a biztonságért dolgozik az, aki hagyja, hogy Európa legnagyobb élelmiszerár-emelkedése eméssze fel Európa egyik legalacsonyabb bérét és nyugdíját. Nem a biztonságért dolgozik, aki háborút indít a pedagógusok ellen, aki béremelési ígérettel csapja be a magyar betegágyak mellett dolgozó ápolókat” – írta Gyöngyösi Márton.

Kétségbeesett kísérletet tett rá évértékelő beszédében Orbán Viktor, hogy egy utólag gyártott ideológiával megmagyarázza az elmúlt 12 év kormányzásának súlyos kudarcait – ez a Demokratikus Koalíció véleménye az évértékelő beszédről. A DK szerint az igazság az, hogy Orbán Viktor az elmúlt 12 év alatt mindent elvesztett, és Európa legmagányosabb kormányfőjévé vált. Elvesztette a Magyarországnak járó uniós pénzeket, európai szövetségeseit és a becsületét. „Elvesztette Magyarország reményét arra, hogy a magyar emberek végre olyan európai jólétben éljenek, amelyet megérdemelnek, hiszen ma Európában Magyarországon vannak a legalacsonyabb bérek és a legmagasabb infláció egyszerre. Orbán magánya látszik minden egyes gazdasági mutatónkon. Egy kérdés maradt: csak Orbán Viktor marad a vesztes, vagy az egész ország veszíteni fog” – így a DK, és ahogyan közleményeit zárni szokta, kijelenti, hogy mára csak az Árnyékkormány maradt az ország egyetlen reménye arra, hogy kiutat találjon a megélhetési válságból.  

A Mi Hazánk szerint a kormánynak meg kellene változtatnia gazdaságpolitikáját, a multik kiszolgálása helyett a magyar emberek érdekeit kellene képviselnie, mert a multik mindig a legolcsóbb munkaerőt keresik, és eleve nem gondolkodnak a magyar munkaerőben, más kontinensről hoznak embereket, miközben a magyarok egy része nyugatra vándorol munka után. A párt emlékeztet, hogy a 2022-es népszámlálás szerint már csak 9 millió 604 ezer magyar él itt. A Mi Hazánk a fenntarthatóságot és a természeti erőforrások megbecsülését tartja fontosnak, ezért nem fogadja el, hogy a Fidesz Európa akkumulátorgyártó központjává tenné Magyarországot. „A korábbi példák pedig óva inthetnék a kormányt: mind Gödön, mind Komáromban és Tatán szabálytalanságok és környezetkárosítások sorának tanúi lehettünk, erdőirtás, vízszennyezés, a megengedettnél lényegesen nagyobb mennyiségű veszélyes anyag, mérgező anyagok a kutak vizében, vizes élőhelyek károsítása és még sorolhatnám, miket kellett elszenvedjen a lakosság csak az elmúlt két-három évben” – érvel a Mi Hazánk. A párt emlékeztet, Orbán Viktor most sem szólt arról, hogy az inflációt az élelmiszeriparra épülő nemzetgazdaság megteremtésével lehetne megállítani. A Mi Hazánk szerint a válságból az önrendelkezés, a létbiztonság és a nemzetvédelem vezeti ki az országot.

 Orbán Viktor hazudik, mert az MSZP háborúellenes és az élelmiszerár-sapkák megőrzését, sőt kiterjesztését követeli – utasította vissza Kunhalmi Ágnes, a párt társelnöke a miniszterelnöki évértékelőben a baloldalról megfogalmazott állításokat. A szocialista politikus szerint jellemző, hogy „Orbán kizárólag kormányzásától független tényezőkkel indokolja az országot ért negatív hatásokat. Felelőssé csak a háborút és az EU-t teszi, saját és kormánya felelősségéről hallgat. Orbán Viktor évértékelője nem okozott meglepetést, a korábban is halott sikerpropaganda elemeit ismételte meg. Téves az állítása, hogy a családpolitika sikeres volt, hiszen 2011-hez képest összességében 333 000 fővel csökkent az ország népessége. Nem igaz az sem, hogy Magyarország megkezdte felzárkózását, hiszen az Európai Unió fejlettségi rangsorában – az egy főre jutó GDP tekintetében, 2010-hez képest változatlan áron számítva – egy hellyel még hátrább is került” – sorolta Kunhalmi Ágnes. Emlékeztetett, nagyon alacsony a minimálbér a környező országokéhoz képest, a 11 évig vissza nem adott 13. havi nyugdíj és a svájci indexálás eltörlésével pedig hatalmas anyagi veszteségek érték a nyugdíjasokat. „A miniszterelnök megint megismételte azt a hazugságát, hogy az ellenzék háborúpárti, noha 2022. március 10-én a parlamentben az MSZP és a többi ellenzéki párt is megszavazta azt az orbáni politikai nyilatkozatot, amely szerint sem katonákat, sem fegyvereket nem küldünk Ukrajnába, és nem engedjük a magyar-ukrán határon keresztül történő fegyverszállítást sem” – emlékeztetett a szocialista politikus. Szerinte az sem helytálló, hogy a hazai inflációt a brüsszeli szankciók gerjesztik, mert az áremelkedés már a háború kitörése előtt elkezdődött, és most Magyarországon a legmagasabb. Az sem igaz, hogy az ellenzék el akarja töröltetni az ársapkákat, mert az MSZP az ársapkák megőrzését és kiterjesztését szeretné, amíg ilyen magas az élelmiszerek ára.

Kanász-Nagy Máté, az LMP országgyűlési képviselő videoüzenetben reagált a beszédre. Szerinte az évértékelővel kapcsolatban fontosabb arról beszélni, mi maradt ki belőle, mert ami elhangzott, az már unalmas. Sántít az a megközelítés, hogy a magyarországi válság annak a következménye, hogy a világon mindenki összeesküdött az ország ellen, kivéve Oroszországot. Az látszik, Orbán Viktor kormánya továbbra sem az energiahatékonyságot célzó intézkedésekkel szeretné kezelni a válságot, mert kimondta, hogy az országnak még több energiára lesz szüksége. Jellemző Kanász-Nagy Máté szerint, hogy a kormányfő megígérte, felveszik a harcot az inflációval, de az eszközökről nem tett említést. Az LMP annak örül egyedül, hogy a kormány klímabérletet vezet be. Az pedig beszédes az ellenzéki képviselő szerint, hogy a miniszterelnök egy szót sem ejtett arról a tervről, amire pedig nemrég még olyan büszke volt: hogy akkumulátorgyártó nagyhatalomnak szánják Magyarországot. Kimaradtak az ellenségek felsorolásából a nagyvállalatok, amelyek Kanász-Nagy Máté szerint tönkreteszik a környezetünket és így a jövőnket.

 

Leadkép: Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszéde után a Várkert Bazárban 2023. február 18-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.