Kötelező bankautomata üzemeltetést ír elő az MNB a bankoknak

  • narancs.hu
  • 2023. január 18.

Belpol

Kötelesek új ATM-eket telepíteni, ha nem érik el az új jogszabályban előírt darabszámot.

Megelégelte az MNB-nek a bankfiókok, és ATM-ek felszámolását, kötelező bankautomata üzemeltetést vezet be a bankoknak – írja a hvg.hu. Kedd este jelent meg az a készpénzellátási-kezelési szabálycsomag, amely többek közt előírja a pénzintézeteknek, hogy a kibocsátott bankkártyák számához képest mennyi ATM-et kell fenntartaniuk.

A rendelet megszabja, hogy egy banknak – attól függően, hány betéti és hitelkártyát bocsátott ki – hány ATM-et kell működtetnie egy fővárosi kerületben, egy (vár)megyeszékhelyen és a további településeken, ezeken belül a városokban. A legnagyobb pénzintézeteknél, amelyek 2,4 milliónál több bankkártyát adtak ki, ez az egész országban 1686 ATM-et jelent, és nekik a (vár)megyeszékhelyeken kívüli városok 80 százalékában kell gépet üzemeltetniük. A kötelezettség csak a lakossági számlát nem vezető vagy a bankkártyapiacon 1 százaléknál kisebb részesedésű bankokra nem vonatkozik.

A szabály pontosan előírja, hogy az előírt darabszámnak miko, milyen módon kell megfelelni. Az új szabályozás február 1-től érvényes.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk