A milliós jutalmat felvette, de "képmása megsértése" miatt orvoslást vár a tankerületi vezető

Belpol

Ügyvédjén keresztül „sérelmeinek orvoslására” szólította fel Rábel Krisztina Tóth Endrét, a Momentum országgyűlési képviselőjét. A Külső-Pesti Tankerületi Központ vezetője szerint a politikus „megsértette képmása védelméhez való jogát”.

Tóth Endre, a Momentum oktatáspolitikusa Facebook-bejegyzésében azt írta, „Rábel Krisztina még decemberben ügyvédjén keresztül SÉRELMEINEK ORVOSLÁSÁRA szólított fel, mert szerinte megsértettem »képmás védelméhez való jogát« akkor, amikor egy fényképét is tartalmazó grafika társaságában nyilvánosságra hoztam, mennyi motivációs jutalmat kapott 2021-ben”. A tankerületi vezető emellett azt is kifogásolja, hogy Tóth korábban leírta róla, „egyik iskolájának igazgatóját szerette volna postásként használni a fenyegető levelek kikézbesítéséhez”. 

„Természetesen nem fogok elnézést kérni azért, mert megírtam az igazságot” – írja posztjában a Momentum képviselője. 

A Narancs.hu még tavaly novemberben egy, a tankerületi vezetők horribilis összegű jutalmáról szóló cikksorozat részeként beszámolt arról, Rábel a 2019-es önkormányzati választáson még a Fidesz színeiben indult egy XX. kerületi választókerületben, és bár egyéniben kikapott, listáról beülhetett a képviselő-testületbe. Nem kellett sokáig a Fidesz-frakcióban üldögélnie, mert 2020 szeptemberétől már megbízott igazgatóként vezethette a Külső-Pesti Tankerületi Központot. 

Korábban lapunk azt is megírta róla: tavalyelőtt novemberében 1 590 000 forintot értékű motivációs elismerést kapott lojalitásáért. Egy másik, Rábel Krisztinához köthető közelmúltbeli esetről - amelyet, ahogy fentebb olvasható, szintén felidézett Tóth Endre - ugyancsak írt lapunk. E szerint tavaly október elején a XVIII. kerületi Karinthy Frigyes Gimnázium polgári engedetlenségben részt vett tanárainak az iskola igazgatójával küldetett kirúgással fenyegető leveleket.

„Érdekes, hogy Rábel Krisztinának az összeggel nincs baja, így ezt értelmezhetjük egyfajta beismerésként is. Az is izgalmas, hogy miként kérheti jogi úton számon egy közintézmény vezetője (és a Fidesz korábbi önkormányzati politikusa), hogy nyilvános kritikával illetik és felhasználják egy interneten bárki számára elérhető fényképét. Közszereplőnek ezt tűrnie kell” - olvasható a Momentum politikusának bejegyzésében. Tóth Endre egy korábbi bejegyzésében emlékeztetett arra, a kormánypárt által a tankerület élére ültetett hivatalnoknak volt egy olyan botránya is, hogy egyetlen cserép virágot küldött pedagógusnapi jutalomként egy teljes tantestületnek. 

 
Rábel Krisztina
Forrás: kk.gov.hu

A Narancs.hu tavaly ősszel számos cikkben foglalkozott nemcsak a tankerületi vezetők irreálisan magas jutalmával, hanem mindazokkal a visszásságokkal, amelyek az oktatásirányítás ezen intézményeihez és vezetőikhez köződnek. Ezek az írások erre a linkre kattintva olvashatók. Október elején véleménycikkben ugyancsak írtunk arról, miért nincs semmi szükség a többek között a tanárok vegzálására létrehozott tankerületi központokra és vezetőikre:

Tóth Endre egy másik posztjában arról ír, a tankerületek hosszas „mellébeszélése” után sikerült kikényszeríteni a hivatalokból, hány pedagógus dolgozik a közoktatásban végzettség nélkül, mennyi a nyugdíjasként, illetve hallgatóként dolgozó tanárok számra. E szerint 1280-an nem rendelkeznek pedagógus végzettséggel, 929-en hallgatóként tanítanak, a nyugdíjas pedagógusként dolgozók pedig 3602-en vannak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.