Kovács Zoltán: Még mindig készülnek a Soros-csoportok a közrend megzavarására

  • narancs.hu
  • 2017. december 6.

Belpol

Őszre várták, de még mindig várják. Kovács ígért egy titkosszolgálati jelentést is.

Egy darabig az volt a slágertémája a kormánynak, hogy forró lesz az ősz, zavargások meg kormánydöntő szándékú megmozdulások lesznek "Soroshoz köthető szervezetek" szervezésében.

Már december van, ilyesmi viszont nem történt. Úgyhogy az Index megkérdezte a kormányszóvivőt, mi az álláspontjuk a nem létező zavargásokról, netán forró télre számítanak-e. A válaszból kiderült, a kormány még mindig meg van győződve arról, hogy "Soroshoz köthető" csoportok zavargásokra készülnek. Kovács állítja:

a kormányülésen látott egy titkosszolgálati dokumentumot „a Soros-hálózatok tevékenységéről“, úgyhogy „tényekről beszélünk és szándékokról“.

„Ezek a kísérletek napirenden vannak“, mondta, „radikális vagy anarchista csoportok“ is léteznek, amelyek meg akarják zavarni a közrendet. „Ezek tények“ – emlékeztetett.

Kovács azt nem árulta el, milyen szervezetekre gondol, de azt igen, hogy ezt a titkosszolgálati dokumentumot, amirő beszél, még senki sem látta a kormánytagokon kívül, még a parlament nemzetbiztonsági bizottságának ellenzéki tagjai sem.

De Kovács megígérte, hogy a bzottságnak beküldi majd a Soros külföldi és magyarországi tevékenységéről szóló titkosszolgálati jelentések kivonatát, a részleteit megismerhetik az ellenzéki képviselők is.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.