Közel 17-szeres ajánlatot kapott a földgázra az MVM-től tíz város és egy budapesti kerület

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 12.

Belpol

Csach Gábor, Balassagyarmat fideszes polgármestere nem először bírálja a kormányt a rezsiárak elszabadulása miatt.

"Megérkezett az MVM hivatalos ajánlata közös nagyfogyasztói gázközbeszerzésünkre, melyet kilenc másik várossal és egy budapesti kerülettel együtt versenyeztettünk. Ez mintegy 260 ezer magyar polgár önkormányzati nagy intézményeit érinti. (…)

A megkapott végső ajánlat köbméterára 1610,5 forint plusz áfa. A jelenlegi árunkhoz képest (96,7 forint) ez 16,6-szoros áremelkedést jelent"

írta a Facebook oldalán Csach Gábor, Balassagyarmat fideszes polgármestere.

Hozzátette, Balassagyarmaton ez az ajánlat hat intézményre szól (a Szent Erzsébet Idősotthonra, az Oktatási Művelődési Központ és Könyvtárra, a Tankonyhára, a Városházára, a Nyitnikék óvoda és Sportcsarnokra), ennek a hat intézménynek csupán a gázzal való ellátása – ha egyáltalán nem hoznak semmilyen takarékoskodó intézkedést – "nagyságrendileg éves szinten bruttó 360 millió forintos többletterhet jelent".

"Ez a brutálisan magas ár is csak akkor lép életbe, ha azt mind a 11 település képviselő-testülete fedezetemelésről szóló döntéssel megerősíti. Erről szóló döntések a hét elején várhatóak – ha egy település nemet mond, akkor nem él ez az ár. Ekkor napi áras bizonytalanság lesz

– ebben az esetben elengedhetetlen a kormány beavatkozása, hogy az önkormányzati szektorban is biztosítsák a legalább havi fixált költséget (mondjuk az elmúlt hónap piaci napi átlagárán)" – emelte ki Csach a bejegyzésében.

Balassagyarmat polgármestere nem először kel ki az ellen, hogy a településeket a kormány kivette a rezsicsökkentés hatálya alól: korábban arról beszélt, hogy a város energiaköltségei egyik pillanatról a másikra a többszörösére ugrottak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk