Több iskolában is élőlánccal tiltakoztak hétfő reggel a tanárokat ért fenyegetések miatt

Belpol

Már nemcsak a közoktatás és a tanárok rossz helyzete, hanem a tankerületek megfélemlítő gyakorlata ellen is tiltakoznak a pedagógusok.

Tüntetéssé alakult Miskolcon a hétfő reggeli élőlánc - írta meg lapunk, miután a miskolci Herman Ottó Gimnácium tanárai és az akcióhoz csatlakozók az igazgatóhelyettesért, Dezsőfi Györgyért álltak ki. Ahogy arról a Narancs.hu is beszámolt korábban, Dezsőfit a tankerület vezetője pénteken felmentette pozíciójából, mert korábban részt vett a pedagógusok polgári engedetlenségi akciójában.

A felmentett tanár mellett egyre több iskola, pedagógus vállalt szolidaritást. Az ország 45. legjobb középiskolájaként jegyzett szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium tiltakozásban részt vevő tanárai - a miskolciakhoz hasonlóan - fekete ruhában fejezték ki véleményüket. (A Verseghy nem először vesz részt hasonló megmozdulásokban, az év eleji polgári engedetlenségi tiltakozóhullámban is hallatták hangjukat.) Szolnokon egy másik gimnázium is beleállt az akcióba, mégpedig amelyik a Verseghyvel együtt korábban már az engedetlenségi megmozdulásban is részt vett: szolidaritást vállaltak a felmentett igazgatóhelyettessel a Széchenyi István Gimnázium pedagógusai. 

Az újpesti Babits Mihály Gimnázium tanárai, diákjai éa szülők hétfő reggel szintén fekete ruhában alkottak élőláncot az iskola körül. Úgy tudni, Budakalászon, a Szentistvántelepi Általános Iskolában is szolidaritási megmozdulásra készülnek pedagógusok és szülők, élőláncot készülnek vonni az épületek köré. A fővárosi Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium tanárai is fekete ruhában és élőlánccal tiltakoztak hétfő reggel. Szintén polgári engedetlenségi akciót tartottak a budapesti Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium és Technikumban. Amint arról a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Facebook-oldala beszámolt, az akcióban néhány tanárt vett részt, de többen támogatták őket a tantestületből. "Egymást azzal tudjuk megvédeni, ha minél többen részt veszünk benne" - mondta egy tanár, míg egy másik pedagógus azt hangsúlyozta, szeretnék elérni, hogy "erről a problémahelyzetről ne kerüljön le a figyelem".

A PDSZ egyébként levélben fordult Maruzsa Zoltán belügyminisztériumi államtitkárhoz a miskolci tanárt ért retorzióval kapcsolatban. Azt írták, "a kilátásba helyezett rendkívüli felmentésekkel a foglalkoztatási helyzet, ezáltal a közoktatás minősége még inkább romlani fog. A szankciónak nemcsak arányban kell állnia a kötelezettségszegés mértékével, de ennél fontosabb: ez az intézkedés lehetetlenné teszi, hogy az intézmény, ezáltal az állam közoktatási feladatellátási kötelezettségének eleget tegyen."

444.hu híradása szerint a budapesti Kölcsey gimnáziumnál és a szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskolánál ugyancsak feketébe öltözve tüntettek a tanárok és a diákok. A Nyugat.hu arról írt, utóbbi intézménynél ketten táblát is tartottak, az egyiken "Kérdezd meg a tanárodat, miért tiltakozik", a másikon "Holnap ki fog tanítani? Az oktatás nemzeti érdek" felirat volt olvasható.

A budapesti Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium előtt is élőlánccal tiltakoztak szülők, tanárok és diákok. Az iskola Facebook-oldalán megjelent bejegyzés szerint így fejezték ki szolidaritásukat a miskolci Herman Ottó gimnázium igazgatóhelyettese, Dezsőfi György mellett.

A Narancs.hu pénteken írt arról részletesen, hogyan zajlott a polgári engedetlenségi akció két fővárosi iskolában, a kispesti Károlyiban és az ELTE által fenntartott Radnóti gimnáziumban. Cikkünben foglalkoztunk a tankerületek megfélemlítő gyakorlatával, vagyis azzal, hogy személyre szóló, rendkívüli felmentéssel fenyegető levelekkel próbálnak nyomást gyakorolni az akciókban részt vevő tanárokra.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk