Közel 9 milliárd forint értékű ingatlanvagyonra adták be tulajdonlási igényüket az egyházak Újbudán

  • narancs.hu
  • 2023. március 6.

Belpol

A Semjén Zsolt által decemberben benyújtott jogszabály-módosítás teszi ezt lehetővé számukra.

32 évvel az egyházi vagyonjuttatásról szóló törvény 1991-es megszületése és tíz évvel a folyamat hivatalos lezárása után február végéig ismét megnyílt a lehetőség az egyházak előtt, hogy visszakérjenek egykori ingatlanokat. Köztük olyanokat is, amelyekről korábban talán megfeledkeztek, vagy amelyeket azért nem kértek vissza, mert azt gondolták, nem lenne elegendő anyagi és személyi kapacitásuk a fenntartásukra, működtetésükre. Minderről a hvg.hu adott hírt még február elején.

Az újbudai önkormányzat a Semjén-féle törvényjavaslathoz kapcsolódóan adott ki közleményt hétfőn, mivel a XI. kerületben is több ingatlanra, oktatási intézmény épületére igényt tartanak az egyházak. A kommüniké szerint az érintett iskolák a következőek:

  • Szent II. János Pál Óvoda, Általános iskola és Gimnázium, valamint a közeli közterület;
  • Grosics Gyula Sport Általános Iskola (első körben használatbavételt kérnek, de jelzik az azt követő tulajdonlási szándékot is);
  • Weiner Leó Zeneiskola;
  • Fehér Kavics Kelenföldi Református Óvoda.

Az ingatlanok becsült piaci összértéke megközelíti a 9 milliárd forintot, vagyis ennyivel visszavonhatatlanul csökkenni fog Újbuda Önkormányzatának vagyona.

Ezek az intézmények korábban soha nem voltak egyházi tulajdonban, hanem az állam vagy az önkormányzat birtokolta azokat – olvasható a közleményben.

A kerület önkormányzata mindezzel kapcsolatban emlékeztet arra, hogy Újbuda mindig törekedett a kiegyensúlyozott viszony megtartására, számos esetben díjmentesen telket vagy helyiségeket biztosított az egyházaknak, hosszú távú használatra. Mivel volt döntési jogköre, az együttműködési feltételeket is maga dolgozta ki és találta meg minden esetben a legjobb megoldást. A jelenlegi törvényi szabályozás azonban megfosztja az önkormányzatokat a döntés lehetőségétől, "semmiben nem egyeztet, csak arrogánsan, diktatórikus módon elvesz". A közleményben azt is írják, méghozzá ellentételezés nélkül, ami példátlan állam és egyház egymást elismerő, demokratikus gyakorlatában.

A tulajdonjog átruházásának feltételeit Újbuda Önkormányzata jelenleg vizsgálja, ahogy azt is, milyen jogi lépéseket tehet annak érdekében, hogy tulajdonjogát megvédje.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk