Közel tízmilliárdot küld a kormány egy horvát templom és iskola újjáépítésére

  • narancs.hu
  • 2021. május 12.

Belpol

Óriási összeget utalnak a Hungary Helps-en keresztül.

Összesen 9,5 milliárd forinttal támogatja az Orbán-kabinet Horvátországot a tavaly decemberi földrengés utáni helyreállításban – derül ki a még kedden este közzétett Magyar Közlönyből.

A kormány két beruházásra: a petrinjai 1-es számú általános iskola és a žažinai Szt. Miklós és Vitus templom újjáépítésére küldött pénzt, mindkét épület komolyan megrongálódott a Richter-skála szerinti 6,3-as erősségű földmozgásokban. A forrást Miniszterelnökség biztosította, és a Hungary Helps-Program keretében a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet fogja felhasználni.

A összeg meglepően nagy, tekintve, hogy csak két ingatlanról van szó: összehasonlításképpen, a kormány május 6-án 23 milliárd forintot ígért harminckét, 25 ezer főnél kisebb lakosságú magyar településnek, így „kárpótolva” őket a veszélyhelyzet idején megfelezett iparűzési adóért (szerény jóvátétel ez, hiszen elvonás miatt országszerte 150 milliárd forintot veszítettek az önkormányzatok).

A horvátoknak küldött támogatás nem előzmények nélküli: Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi államtitkára januárban Petrinjába látogatott, és már ekkor felajánlotta a kormány segítségét – igaz, akkor még nem teljes újjáépítésről beszélt, csak annyit mondott, hogy „részt vállalnak” az iskola és a templom felújításában.

Soltész petrinjai látogatásokor azt is megjegyezte, hogy magyarországi segítség az itt élő több tízezer ember helyben maradását szolgálja, „Egyrészt azért, mert ezek az emberek Horvátország legnehezebb sorsú, legszegényebb vidékén élnek, másrészt másrészt pedig azért, mert ragaszkodnak ahhoz a környezethez, ahol laknak, ahova a munkájuk köti őket” - idézte szavait a Népszava.

Hogy az államtitkár attól tartott, hogy a nehéz sorsú, földrengés sújtotta horvátok majd elindulnak Magyarország felé, az nem derült ki beszámolóból. Ahogy az sem egyértelmű, hogy a közel tízmilliárdos építkezés mennyiben segíti őket a helyben maradásban.

Figyelmébe ajánljuk