Közösen álltak ki Ukrajna mellett az EU külügyminiszterei, Szijjártót helyettesítették

  • narancs.hu
  • 2023. február 22.

Belpol

Elfoglaltsága miatt.

Az orosz invázió pénteki évfordulójára készítettek az Ukrajna melletti kiállásként videót az EU-tagországok külügyminiszterei. Magyarországot nem a miniszter, Szijjártó Péter képviselte, hanem helyettesítették, Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára. Így Magyarország lett az egyetlen olyan tagállam, amelynek nem a külügyminisztere szólalt meg a videóban.

 A Népszava azt írja, hogy Szijjártónak Budapesten volt elfoglaltsága hétfőn, így Sztárayt küldte maga helyett az uniós külügyminiszterek ülésére, ugyanakkor a felvételről jó előre tájékoztatták őket. Akadt más is, aki nem ért rá akkor – például az aznap szintén hiányzó osztrák Alexander Schallenberg is, csakhogy ő előre rögzítette a mondanivalóját, így nem maradt le a videóról.

"Oroszország kudarcot vallott, amikor azt gondolta, hogy néhány nap alatt legyőzi Ukrajnát, és továbbra is kudarcot fog vallani" – mondta a felvétel bevezetőjében Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, majd ehhez csatlakoztak a külügyminiszterek egy-egy, szerintük Ukrajnához fűződő szóval, például a bátorsággal, hősiességgel, szabadsággal, egységgel, igazsággal, Sztáray a sokszínűséggel.

(Címlapképünkön: Sztáray Péter)

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk