Erdély 31 szórványtelepülésén indít ősztől iskolabusz-programot a Rákóczi Szövetség

Belpol

A magyar kormány támogatásával.

Erdély 31 szórványtelepülésén indítja el a következő tanévtől iskolabusz-programját a Rákóczi Szövetség, amely a magyar kormány támogatásával, és az Iskola Alapítvánnyal együttműködve valósítja meg tervét – jelentették be szerdán sajtótájékoztatón Kolozsváron.

Panyi Miklós, a Miniszterelnökség stratégiai államtitkára kiemelte,

az egész Európára jellemző demográfiai fogyás a Kárpát-medencei magyarságot is különösen érinti, a csökkenő gyereklétszám miatt a határon túli magyarság számára nehézséget okoz a magyar anyanyelvű oktatási intézmények fenntartása, az anyanyelvű oktatáshoz való hozzáférés, és ezekre a kihívásokra a magyar kormánynak reagálnia kell.

"Egy ilyen eszköz lehet az iskolabuszokból álló hálózatnak a fenntartása, ami segíti a magyar anyanyelvi oktatáshoz való hozzáférést" – nyilatkozta Panyi Miklós az MTI-nek.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke elmondta, a program keretében 11 erdélyi megyében mintegy félezer diákot szállítanak több mint száz településről 34 általános iskolába. Abban bíznak, hogy Erdélyben legalább akkora sikert arat a program, mint a Felvidéken – mondta –, ahol a program hatására 30 százalékkal nőtt az első osztályba beíratott gyerekek száma.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk