Közterületen fogták le és bántalmazták a Ligetvédőket a Valton biztonsági emberei

  • Nagy Gergely Miklós
  • 2018. április 26.

Belpol

Hátba rúgás is volt, egyiküket mentő vitte el.

Tegnap este dulakodással és kényszerítéssel folytatódott a Ligetvédők és a Valton-biztonságiak küzdelme a Dózsa György úton – derül ki a Narancshoz eljutott videófelvételekből.

A történet dióhéjban a következő: a civilek a lezárt építési terület bejáratánál, azaz közterületen folytattak állításuk szerint bejelentett, azaz teljesen szabályos demonstrációt, amikor az építési területről munka-, egész pontosan faátültető gépek akartak kijönni. A civilek ezt meg akarták akadályozni – és ezután következtek az igazán kemény jelenetek.

Antal Nikoletta Henrietta

Antal Nikoletta Henrietta was live.

Az építési területről a gépek kihajtásakor szervezetten többtucatnyi valtonos biztonsági őr áradt ki és egyszerűen arrébb tuszkolták a Ligetvédőket, akiket állításuk szerint bántalmaztak is. Ezen a 168 Óra online felületén közzétett videón például jól látszik, hogy több valtonos egyszerűen lefog egy közterületen álló civilt, azaz kényszerítik, noha erre semmilyen jogi lehetőségük nem lenne. A kocsik kihajtásakor több ilyen incidens történt a civilek kárára, ezen a felvételen láthat belőle többet is.

false

Külön kérdés, hogy ekkor a rendőrség mégis hol volt. Kérdéseinket elküldtük nekik, illetve a Valtonnak is, ha megjön a válasz, azonnal közzétesszük.

Itt például egy másik tüntetőt egyszerűen elhúztak a biztonságiak (a videón 1:30-nál a jelenet):

false

 

Négy valtonos egy civil ellen (1:51-nél):

false

Pár másodperccel később:

false

Itt pedig (5:43-nál) a legalattomosabb jelenete az eseménynek: egy ligetvédőt a háta mögött, a platón álló biztonsági rúg hátba:

false

 

Minek következtében a civil földre kerül…

false

Onnan áll fel:

false

Tegnap este úgy értesültünk, hogy az egyik civilt az események miatt mentő szállította el.

Ezen a videón pedig (3:50 után) az egyik jelenlévő utóbb így foglalta össze a történteket:

„Követtük a kiemelőmasina útját, és még mielőtt bármilyen akcióra sor került volna részünkről, kitódult 25 vagy 30 biztonsági ember, elkezdtek lökdösődni, félretolták, akik az útban voltak, volt egy pár szék, azokat felrugdosták, kitört egy kis lökdösődés, ami aztán erősen eldurvult. (…) a Nikót földhöz vágták, egy másik fiatalembert megrugdostak, többeket szájba vágtak.”

Cikkünket folyamatosan frissítjük!

1, Megrázó felvétel, ahogy leütnek egy tiltakozó nőt.

2, A rendőrség már nyomoz garázdaság miatt.

Figyelmébe ajánljuk