KSH: Győr-Moson-Sopron megyéből hiányzik a legtöbb orvos

  • narancs.hu
  • 2023. január 19.

Belpol

Közzétette a KSH a 2021-re vonatkozó egészségügyi statisztikáit, ezek megerősítik az egyre komolyabb orvoshiány tapasztalatát. 

Országosan az orvosi állások 3,4 százaléka, a szakdolgozói állások 3,5 százaléka volt üres 2021-ben – írja a Napi.hu a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Tér-kép 2021 című kiadványa alapján. 

A statisztikából az derül ki, hogy 2021-ben 42,5 ezer orvosra és 105,3 ezer szakdolgozóra lett volna szükség az országban az egészségügy zavartalan üzemeltetéséhez, ezzel szemben 41,2 ezer orvos dolgozott, és 101,6 ezer szakdolgozói állás volt betöltve – vagyis hiányzott a rendszerből a zavartalan működéshez mintegy 1300 orvos és 3700 szakdolgozó. 

Azt is írják, hogy 2021-ben az előző évinél 3,8 százalékkal több, 7510 állás volt betöltetlen az egészségügyben, közel felére szakdolgozókat, közel ötödére pedig orvosokat vártak.

A legtöbb orvos Győr-Moson-Sopron megyéből hiányzott, ott az orvosi állások több mint 8 százaléka volt üres, a második legtöbb orvos Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből hiányzott 5 százalékos hiánnyal, míg Bács-Kiskun megyében 4,5 százalékon állt a betöltetlen orvosi állások száma, de Budapesten is óriási orvosi létszámhiánnyal küzd az egészségügy, itt 4,3 százalékos volt az orvosi munkaerőhiány a KSH adatai szerint. 

 

Az elmúlt években csökkent a praxisok száma is, 2021-ben összesen 6516 háziorvosi és házi gyermekorvosi praxis működött az országban, 168-cal kevesebb, mint 10 évvel korábban. A statisztikai adatok szerint a legkisebb településeken élők 5,5 százalékát érintette a háziorvoshiány főleg az aprófalvas járásokban. Egy háziorvosra átlagosan 1959, egy házi gyermekorvosra 1076 lakos jutott, számuk évek óta lassan emelkedik. Egy-egy páciens átlagosan 2021-ben hétszer vette igénybe az alapellátást. Egy háziorvos és házi gyermekorvos napi átlagos betegforgalma – telemedicinális ellátással együtt – átlagosan majdnem 50 beteg volt.

A kutatás kitért arra is, hogy a háziorvosok nyilvántartásában 3 millió 160 ezer 19 éves vagy annál idősebb olyan beteg szerepelt, akit magasvérnyomás-betegséggel kezeltek, ez pedig nagyon komoly szám, a tízezer lakosra számított arányuk az utóbbi 20 évben 81 százalékkal emelkedett. Ez az arány 2021-ben Tolna megyében volt a legmagasabb, Fejér és Pest megyében, valamint a fővárosban a legalacsonyabb.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk