Kulturális hírek

  • 2000. március 9.

Belpol

Szorgos kezekEzzel a címmel mutatja be Eperjes Ágnes a budapesti Vintage Galériában a különböző gumikesztyűk és törlőkendők használati utasításain talált piktogramokról készített fotónagyításait. A grafikákat egyébként csempére nyomtatva is reciklálja a művész.
Megtekinthető május 5-ig, hétköznaponként 14-19 óra között.

Megkerült Rivera-festmény? Moszkvában állítólag előkerült Diego Rivera mexikói festőművész jó fél évszázadon át elveszettnek hitt nagyméretű falfestménye, a Pesadilla de guerra y sue–o de paz (Rémálom a háborúról és álom a békéről). A Sztálint és Mao Ce-tungot békegalambok társaságában ábrázoló képet annak idején Mexikóváros szépművészeti múzeuma számára festette, de mivel ott politikai okból nem akarták látni, Rivera eladta Kínának, ahol viszont a kulturális forradalom során nyoma veszett. A Diego Rivera Múzeum szakértőinek értesülése szerint a mű az orosz fővárosban, a Puskin Múzeumban van - a Puskin Múzeum illetékesének nyilatkozata szerint viszont a kérdéses alkotás tartózkodási helye ismeretlen, az ő leltári listájukon nem is szerepel.

Manson Mansont énekelt Habár csak rövid ideig, afféle Bálint-napi ajándékként volt elérhető Marilyn Manson honlapján (www.marilynmanson.net) a Sick City című Charles Manson-dal akusztikus verziója, a zenekar rajongóinak lapjain azóta is cirkulál. Hivatalos közlemény szerint nem kap helyet sem az In the Shadow of the Valley of Death címmel készülő új albumon, sem a Hollywood című filmben, melyben az énekes a mozivásznon debütál. Charles Manson, akit többszörös gyilkosként 1971-ben halálra ítéltek, majd miután Kalifornia eltörölte a halálbüntetést, életfogytiglannal úszta meg, 2002 áprilisában feltételesen szabadlábra kerülhet. Saját albuma 1970-ben jelent meg Lie: The Love and Terror Cult címmel, szerzeményei közül a Look at Your Game Girlt a Guns ´N´ Roses, a Your Home Is Where Your Happyt a Lemonheads dolgozta fel.

Leni Riefenstahl Szudánban A 97 éves fotográfus és filmrendező comb- és bordatöréssel úszta meg azt a balesetet, melynek során repülőgépe kényszerleszállást hajtott végre Szudán fővárosától 220 mérföldre. Leni Riefenstahl Kartúm felé repült vissza a Nuba hegységből, ahol régi barátait látogatta meg, akikről 1969-1985 között világhírű fotósorozatot készített. Az idős asszony - akit a második világháború után a hitleri propagandában vitt szerepe miatt két évre ítéltek - a vállalkozás kockázatáról szóló figyelmeztetések ellenére kelt útra, igaz, álnéven.

Magyar pop 1999 A tavalyi eladási adatok alapján jelölt produkciók közül a zsűri szavazatai alapján kiosztották a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége (Mahasz) Arany Zsiráf-díjait. Íme a nyertesek, kategóriánként egy-egy külföldi és magyar album: rock: Ákos: Besztof, Santana: Supernatural; pop: Jazz+Az: Egynek jó, Cher: Believe; dance: T. N. T.: Bumm, bumm, Eiffel 65: Europop és Jamiroquai: Synkronized; modern rock: Roy & Ádám: Tartsd életben, Guano Apes: Proud Like a God és R.E.M.: Up; rap: Ganxsta Zolee és a Kartel: Helldorado, Will Smith: Willennium; filmzene: Mátrix és Phil Collins/Ákos: Tarzan; hazai felfedezett: Sub Bass Monster: Félre az útból és Venus: Egy új érzés; feldolgozás: Irigy Hónaljmirigy: Selejtező; hazai jazz/world music: Djabe: Witchi Tai To; hangfelvétel: Reményi László: Jazz+Az: Egynek jó; klip: Pál Balázs: NEO: Ranbo 13. (Tudósítás a díjkiosztó gáláról: 24. oldal.)

A tavalyi évben legkelendőbb albumok összesített listájának élcsoportja:

1. Ganxsta Zolee és a Kartel: Helldorado

2. Jazz+Az: Kalózok

3. Cher: Believe

4. Hevia: Tierra De Nadie

5. Britney Spears: Baby One More Time

6. Ámokfutók: Ezüst eső

7. DJ Sterbinszky: Hits from Club E-Play

8. DJ Sterbinszky: Egy nyár a Flörtben

9. Ricky Martin: Ricky Martin

10. Apostol: Homokvár, légvár, kártyavár

11. Dopeman: Magyarország rémálma

12. Vengaboys: The Party Album

13. Offspring: Americana és Andrea Bocelli: Sogno

15. Backstreet Boys: Millennium

Miközben a 10. helyezett Apostolnak egy 52. és 53. helyre is futotta (Ne felejts el soha szeretni; Aranyalbum), Madonna Ray of Lightja nem fért be az első húsz közé (konkrétan 23.), a Zsiráffal megdobott Jamiroquai (Synkronized: 33.) és Santana (Supernatural: 34.) pedig éppúgy kimaradt az első harmincból, mint Zámbó Jimmy (Fogadj örökbe: 38.; A Budapest Sportcsarnokban: 49.). Zoránnak jól ment (Hozzám tartozol: 16.), Koncz Zsuzsa (Miért hagytuk, hogy így legyen? 47.) az új Hupikék Törpikék (Hupi Birthday) és a Fekete Vonat (A város másik oldalán) közé ékelődött be, ráverve a Red Hot Chili Peppersre (Californication: 56.), Shygysra (Vágyom rád: 93.), Kispálékra (Holdfényexpressz: 99.), Eszenyi Enikőre (E Tangó: 126.), Chemical Brothersre (Surrender: 156.), Picasso Branchre (Picasso Branch: 162.), Padödőre (Koncert 1999: 169.) és a Brit-díjjal kitüntetett Tom Jonesra (Reload: 191.).Morze

Hussein Chalayan lett az év brit divattervezője: a ciprusi török születésű, 29 éves designer egymás után másodszor nyerte el a címet mintegy 800 divatszakértő szavazatai alapján. Mögötte Clements Ribeiro és Matthew Williamson végzett.

Frank O. Gehry - akinek szülei Lodzból vándoroltak ki Torontóba - kapott megbízást az egykori varsói gettó területén építendő zsidó múzeum megtervezésére. Az építkezés jövőre kezdődik.

Enyedi Ildikó Simon mágus című filmjében nyújtott játékáért Julie Delarme francia színész nyerte el a legjobb női alakítás díját a teheráni nemzetközi filmfesztiválon.

Ingmar Bergman - 1941, 1954 és 1973 után - immár negyedszer viszi színre Stockholmban August Strindberg Szellemszonáta című, eredetileg 1908-ban bemutatott kamarajátékát. Az előadás színhelye a Királyi Drámai Színház legkisebb terme, amelyet mintha épp a Strindberg által 1907-ben alapított Intima Teatern számára készült darabokra méreteztek volna.

Világszerte 36 millió kislemez és 25 millió album eladása révén, "kiemelkedő eredményeiért" elismerést kapott a Spice Girls a Brit-díjak átadásakor. A legjobb férfi előadó díját Tom Jones vehette át, aki 59 évével minden idők legidősebb díjazottja lett. Két-két díjjal büszkélkedhetett Robbie Williams, Macy Gray amerikai énekes és a Travis skót rockzenekar.

Tolnay Klári életművének bemutatására múzeumot hoznak létre Mohorán, ahol a színésznő gyermekkorát töltötte: Balla István budapesti bőrdíszműves Tolnay-relikvia gyűjteményét egy felújítandó parasztházban állítják majd ki.

Schweitzer József országos főrabbit és Voigt Vilmos etnográfus professzort részesítette az ez évi Scheiber Sándor-díjban a nemzeti kulturális örökség minisztere, Rockenbauer Zoltán.

Pete Townshend új rockoperáját Lifehouse címmel mutatták be Londonban. A darab egy apokalipszis utáni társadalomban játszódik, és szó van benne egy Grid (rácsozat) nevű, az internethez hasonló kommunikációs hálózatról is. A mű internetes közvetítése április-májusban várható.

Neked ajánljuk