Kulturális hírek

  • 1997. február 13.

Belpol

FMK: eladva Évek óta húzódó bizonytalanságnak vetett véget az a szerződés, melynek értelmében a Fővárosi Önkormányzat vagyonkezelő szervezete 90 millió forintért eladta a Fiatal Művészek Klubjának is helyet adó Andrássy úti épületet. A vevő, a Nistema Kft.
a villa földszintjén és alagsorában működő görög-olasz étterem, a múlt héten Molotov-koktéllal megkínált Made Inn egyik bérlőjének érdekeltsége. A megállapodás szerint az épület emeleti helyiségeinek bérlőjét, a BIT-et, ha kívül akarja tudni, a vevőnek kell kielégítenie. Szabó György, az FMK igazgatója a Narancsnak elmondta, a búcsúbulit március 31-én tartják, zenés rendezvényeiknek ezután a Petőfi Csarnok, kiállításaiknak egy áprilisban megnyíló helyiség ad otthont a IX. kerületben, amit az Újlak Csoporttal közösen használnak majd. A 90 milliós bevételt a Liliom utcai trafóházban létrehozandó Kortárs Művészeti Központ kialakítására fordítják: Szabó szerint az utóbbi két év során legalább ötven százalékkal emelkedtek a tervezett beruházás költségei, a most "érvényes" összeg 308 millió forint, aminek hiányzó részét a fővárosi költségvetésből kell majd előteremteni.

Lorca-centrum Tanulmányközpontot alakítanak ki a Granada tartományban lévő Fuerte Vaquerosban, Federico García Lorca szülőházában: a centrum, melynek alapját az az archívum képezi, amit egy brit irodalomtudós, Ian Gibson, az 1936-ban megölt költő életrajzírója adott el e célra egy takarékpénztárnak. A több mint 1500 kötet mellett az archívum legérdekesebb része a Gibson által készített interjúkat tartalmazó hangtár, amelyben egyebek között megtalálhatók a költő meggyilkolásában részt vevő egykori francoista fegyveresek vallomásai is.

Yeats lemezen Sem születésének, sem halálának nincs évfordulója, a napokban mégis megjelent egy CD William Butler Yeats (1865-1939) megzenésített verseivel. Az 1923-ban Nobel-díjat kapott ír költő műveit olyan sztárok szólaltatják meg, mint Van Morrison, Shane MacGowan, a Cranberries, Mike Scott (Waterboys) vagy Christy Moore. (Nincs köztük Elvis Costello, aki jött volna, de kiadója nem engedte, és Joni Mitchell, aki nem óhajtott eleget tenni a felkérésnek, noha korábban már énekelt egyik lemezén egy Yeats-verset.) A Now And In Time To Be című album két lelkes amatőrnek köszönhető: Frank Dunne és Michael Tuft, egy turisztikai magazin újságírói vették rá a zenészeket (mindenki a maga kedvenc Yeats-versét választhatta), a beleegyező levelek birtokában meggyőztek egy kis kiadót (amelynek több ír zenei kiadványát látták a boltban), s megszerezték az örökösök engedélyét (Yeats gyermekei, Michael és Anne járultak hozzá ahhoz is, hogy a költő fivére, Jack egyik festménye lehessen a borítón). A megzenésítések mellett három vers is elhangzik szavalat formájában.

Gyász 85 éves korában meghalt Saul Marantz, a hifitechnika egyik úttörője: a nevét viselő termékek az 50-es, 60-as évek szórakoztatóelektronikájának élvonalát jelentették.

Tolkien: Nr 1 Egy brit könyvterjesztő cég, a Waterstone´s vásárlói véleményét kérdezte, mi szerintük az évszázad könyve. huszonötezer válasz összesítése alapján J. R. R. Tolkien műve, A Gyűrűk Ura végzett az első helyen két Orwell, az 1984 és az Állatfarm előtt. A további sorrend: 4. Joyce: Ulysses, 5. Heller: A 22-es csapdája, 6. Salinger: Zabhegyező, 7. Harper Lee: To Kill A Mockingbird (Megölni egy poszátát), 8. Márquez: Száz év magány, 9. Steinbeck: Érik a gyümölcs, 10. Irvin Welsh: Trainspotting.

Vasarely Alapítvány: a vég Pénzügyi problémák miatt bezárják az aix-en-provence-i Vasarely Múzeumot - erről hozott döntést az 1971-ben Victor Vasarely által életre hívott alapítvány igazgatótanácsának rendkívüli ülése. Miután 1996 végére milliós nagyságrendű hiány halmozódott fel, a személyzetet elbocsátják, az aix-en-provence-i központot pedig felszámolják, közölte a sajtóval a kilencvenéves, beteg művész menye, Michele Vasarely, az alapítvány elnöke. A helyzet annyira súlyos, hogy a múzeum újranyitását még csak nem is tervezik.

II. Evita A La Nacion című Buenos Aires-i napilap értesülése szerint az Alan Parker/Madonna-féle verziótól kedvet kapva az NHK japán tévétársaság is elkészíti a maga Evitáját, a címszereplő Akiko Kuno lesz.

Díj Amint az várható volt, a legrangosabb francia filmes kitüntetést, a César-díjat a legjobb alkotás és a legjobb rendezés kategóriájában Patrice Leconte filmje, a francia forradalom előtti időszakban játszódó Ridicule kapta.

Hadsereg-akció Évtizedek óta hajt végre nyílt téri akciókat a Teatr Akademia Ruchu, de csak most, a Polonia Expressz lengyel művészeti fesztivál keretében nyílt alkalma első ízben nálunk is az utcára vonulnia az 1973-ban alakult társulatnak: pénteken és szombaton a Műcsarnok előtt mutatták be a maguk Hadsereg-akcióját.

Artus: két nap, három darab Február 14-15-én három repertoárdarabját adja elő az Artus mozgásszínház, az első nap Mándy Ildikó rendezésében a Kék hétfőt (képünk ezen az előadáson készült), a második nap Goda Gábor rendezésében a Turult és a Tűzfalat.

Filmstatisztika ´96 Emberemlékezet, de legalábbis az amerikai mozi totális térnyerése óta nem volt olyan sikeres éve a magyar filmnek, mint a tavalyi - derül ki a Művelődési Minisztérium mozgóképosztályán most elkészült statisztikákból. A tavaly bemutatott filmek jegybevétele alapján összeállított lista első két lapján szereplő 58 film között 53 amerikai és egy brit (Trainspotting) mellett négy hazai produkció szerepel, A három testőr Afrikában a 13. (jegybevétele 50,6 millió Ft, 207 500-an látták), a Sztracsatella a 26. (33,5 millió Ft, 144 700 ezer néző), a Honfoglalás két hét alatt a 45. helyre ért (19,2 millió Ft, 104 900 néző), a Szamba pedig az 53. (16,2 millió Ft, 81 000 néző) - a Honfoglalást a Mokép, a másik hármat a Budapest Film forgalmazza.

Hollywood két legtöbb bevételt hozó tavalyi filmje nálunk is aratott: A függetlenség napja Amerikában 306,2 millió dollárt hozott, itt 727 000 nézővel 199,6 millió forintot, a Twister 241,7 millió dollárt, illetve 479 000 nézővel 122,7 millió forintot. Íme a hazai élcsoport (közülük hatot az Intercom, hármat a UIP-Dunafilm, egyet a Flamex mutatott be):

1. A függetlenség napja

2. Twister

3. Bölcsek kövére

4. Mission: Impossible

5. Drágám, add az életed!

6. Ace Ventura

7. Hetedik

8. Végképp eltörölni

9. A Szikla

10. Hull a pelyhes

Az 1996 során bemutatott 119 új magyar filmre 675 ezren váltottak jegyet összesen 139,4 millió forintért. Összesen 157 filmet mutattak be, 107 jött Amerikából, 26 Európából, 5 pedig "egyéb" országokból. Az új magyar filmek sikerének köszönhetően több mint kétszer annyian ültek be a mozikba hazai alkotásokra, mint 1995-ben, ami - áremelkedéssel együtt - ötszörös jegybevétel-növekedést eredményezett.

Leonardo-kódex Miután Davosban, a Világgazdasági Fórumon Bill Gates megrótta Európát, amiért az nem él eléggé a legkorszerűbb számítástechnika vívmányaival (Internet, e-mail, intranet, videókonferencia), a Microsoft elnöke Párizsban közszemlére bocsátotta Leonardo da Vinci 72 oldalnyi kéziratát, találmányainak, felfedezéseinek eredeti dokumentumát, amelyet még 1994-ben vásárolt meg 30,8 millió dollárért Armand Hammer amerikai üzletember hagyatékából. A Leonardo da Vinci, Leicester Kódex, Művészet és tudomány című kiállítás március 16-ig látható a szenátus Luxembourg-kerti épületében (Leonardo-füzetét azért nevezik Leicester Kódexnek, mert Thomas Cook, Leicester grófja tulajdonába került 1717-ben).

Magyar műkincsek, Oroszország Az orosz parlament alsóháza új szerkesztésben elfogadta a második világháború idején a Szovjetunióba került műkincsekről szóló törvényt: ez orosz tulajdonnak nyilvánítja az idegen műkincseket, noha bizonyos esetekben lehetővé teszi visszaadásukat. A törvény életbe lépéséhez felsőházi és elnöki jóváhagyás szükséges - erősen kétséges, hogy ez meglesz-e, a két ország között mindenesetre tárgyalások várhatók a Magyarországról elhurcolt műkincsek sorsáról.

Boldog mártírok II. János Pál pápa májusban boldoggá avatja Ceferino Jimenez Mallát - népszerű nevén El Pelét -, akit 1936-ban, a spanyol polgárháború alatt végeztek ki a köztársaságiak, amikor megpróbált megvédelmezni egy kispapot. El Pele többé-kevésbé írástudatlan volt, lókereskedőként jelentős vagyonra tett szert, ám szerény és adakozó életet élt. Ötvenegy éves korában kötött házassága után kezdett egyre nagyobb szerepet játszani életében a vallásosság. Õ lesz az első roma a római katolikus egyház által boldoggá avatott mártírok között.

Boldoggá avatás vár Jerzy Popieluszko atyára is, akit 1984-ben gyilkoltak meg a lengyel biztonsági szolgálat tisztjei.

Cyberia

E-mail csigapostán A Budapest Sun értesülése szerint a Magyar Posta versenytárgyalást hirdetett olyan hibrid levelezőrendszer kialakítására, mellyel e-mail küldhető azok számára is, akiknek nincs elektronikus postafiókjuk. Egy központi feldolgozó állomáson fogadják és borítékolják az e-mail üzeneteket, amelyeket két lábon járó postás kézbesít majd. Nyugat-Európában több helyen népszerű szolgáltatás ez.

Üzenet az űrbe Az Európai Ûrhajózási Hivatal (ESA) által üzemeltetett webterületen, a http://www.huygens.com címen üzenetet küldhetünk a világűrbe: októberben a Szaturnusz Titán nevű holdjára induló amerikai rakéta viszi majd magával az üzeneteket CD-ROM-on.

Az Apple megmentése A válságos helyzetbe került Apple két alapítója, Steve Jobs és Steve Wozniak bekerült a cég igazgatótanácsába, s részt vesznek az 1976 óta működő cég átszervezésében (nagy elbocsátások várhatók). Elemzők szerint az Apple akkor indult el a lejtőn, amikor sokáig nem adta ki a Macintosh operációs rendszert a konkurens hardvergyártóknak, s így lehetővé tette, hogy a Microsoft Windows meghódítsa a személyi számítógépekhez készült operációs rendszerek piacának 80 százalékát.

Internet Szolgáltatók Tanácsa Az iNteRNeTTo értesülése szerint 14 magyar Internet-szolgáltató (BankNet, DataNet, Elender, E-Net, EUnet, Hungarnet, Hungary.Network, iSYS Hungary, Matáv, Optotrans, Pronet, Soros Alapítvány C3, Syneco, Westel) létrehozta az Internet Szolgáltatók Tanácsát. Céljuk a szakmai és műszaki koordináció, fő feladatként a Budapesten belüli adatforgalmat irányító központ működtetését és a .hu domain-név-adminisztráció több mint fél éve húzódó problémájának megoldását tűzték ki. A további csatlakozókat is szívesen látó egyesület elnöke Martos Balázs.

Ingyenes hírszolgálat News Tracker néven ingyenes hírszolgálatot indít a Weben az Excite: a http://nt.excite.com/ címen elérhető adatbázisban több mint 300 ezer kiadvány között lehet böngészni. A felhasználó egy intelligens szerver segítségével saját érdeklődése szerint állíthatja össze a híreket - a költségeket hirdetések fedezik. A szolgáltatás bejelentésének hatására a tőzsdén elindult felfelé az Excite árfolyama.

Compaq-árcsökkentés A Compaq, a világ legnagyobb PC-gyártója célja, hogy bekerüljön a három legnagyobb számítógépgyártó cég közé, ezért szinte összes termékcsaládja - az asztali gépek, a noteszgépek, a szerverek, a munkaállomások és a hálózati termékek - árát csökkenti.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.