Politikai hírek

  • 1997. február 13.

Belpol

RMDSZ: elszámoltatás
Tőkés László püspök, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) tiszteletbeli elnöke és mások az RMDSZ belső parlamentjének marosvásárhelyi tanácskozásán fenntartásaikat fogalmazták meg, amiért szerintük az RMDSZ kormányba lépése után túl könnyen tesz engedményeket az egyházi javak és az oktatás tekintetében; megkérdőjelezték továbbá, hogy Frunda György (aki az elnökválasztáson az RMDSZ jelöltje volt) megfelelően képviselte-e a szervezet autonómiaprogramját a választási kampány során. Frunda, visszautasítva a vádakat, kijelentette: az RMDSZ-ben jelenleg nem a radikálisok és a mérsékeltek, hanem a politikai párbeszédre alkalmatlanok és a realitásokban gondolkodók véleménye ütközik. Zárt ülésen szó esett a Szőcs Géza által kezelt pénzek sorsáról; a testület elmarasztalta Szőcsöt, aki nem ért egyet a döntéssel és az RMDSZ következő kongresszusán fellebbezéssel kíván élni.

Amerikai-orosz csúcs Bill Clinton reményei szerint a következő orosz-amerikai csúcstalálkozón sikerül enyhíteni a NATO-bővítés miatti moszkvai aggodalmakat. Az amerikai elnök várhatóan március 20-21-én Helsinkiben találkozik orosz kollégájával; a csúcstalálkozó időpontjában Gore alelnök és Csernomirgyin orosz miniszterelnök állapodott meg Washingtonban. Az orosz kormányfő amerikai látogatását értékelve kijelentette, hogy van lehetőség megegyezésre a NATO-bővítés vitatott ügyében. Kohl német kancellár közben cáfolta, hogy a NATO vezető hatalmai különalkut készülnek kötni Oroszországgal. A NATO főtitkárának egyelőre nem sikerült lebeszélnie Törökországot arról, hogy megvétózza az Észak-atlanti Szövetség keleti kiterjesztését, ha nem veszik fel az Európai Unióba, de véleménye szerint Ankara nem gördít akadályt a bővítés elé. Javier Solana ezt Kovács László külügyminiszterrel közölte, amikor Ankarából visszatérve megállt Budapesten.

Boszniai ellenőrzés Bosznia-Hercegovina több vidékén is robbantások voltak péntekre virradó éjszaka. A nemzetközi békeerők szóvivője közölte, hogy a hercegovinai Mostarban legalább öt robbanás történt, de senki sem sérült meg, és anyagi kár sem keletkezett. Az észak-boszniai Gajeviban viszont a stabilizációs erők (SFOR) egyik orosz katonája is megsebesült, amikor négy olyan barakképületet robbantottak fel, amelyeket a településre visszatérő muzulmánok ideiglenes elhelyezésére állítottak fel. Egy évvel szeretné meghosszabbítani a nemzetközi jelenlétet a Duna menti horvát területen az ottani átmeneti ENSZ-hatóság vezetője. Jacques Klein amerikai tábornok hamarosan tárgyalásokat kezd az EBESZ illetékeseivel arról, hogy a nemzetközi ellenőrzés ne egy, hanem csak két év múlva szűnjön meg a szerbektől Horvátországhoz visszakerülő körzetben.

Albánia: düh Albániában az ellenzékben lévő szocialisták több vezetőjét letartóztatták, és külföldi újságírókat is megvertek a rendőrök. Tiranában gumibottal kergették el a piramisjátékok miatt feldühödött tüntetőket. A dél-albániai Vlora városában napok óta több ezren követelik az egy hete őrizetbe vettek szabadon bocsátását. Sali Berisha elnök a Le Monde című francia lapnak adott nyilatkozatában azt mondta: az ellenzék túl messzire megy, amikor a piramisjátékok összeomlása miatt feldühödött embereket a kormányzat ellen hecceli.

O. J. Simpson felelős Az Egyesült Államokban új fordulatot vett az évszázad pereként emlegetett O. J. Simpson-ügy. A bűnvádi eljárásban a gyilkosság vádja alól korábban már felmentett egykori futballcsillagot most felelősnek találta felesége és annak barátja 1994-es haláláért az a bíróság, amely az áldozatok rokonainak kezdeményezésére folytatott le polgári pert a színes bőrű sztár ellen. Az ítélet szerint Simpsonnak nyolc és fél millió dollár kártérítést kell fizetnie Ronald Goldman családjának. Simpson feleségének rokonai nem fordultak ilyen igénnyel a bírósághoz. Börtönbüntetéssel a sztár továbbra sem sújtható, még akkor sem, ha nem tud vagy akar fizetni; a 8,5 millió dollár úgynevezett nem vagyoni kártérítés, és ez nem azonos a pénzbüntetéssel, ezért nem lehet szabadságvesztéssel ellentételezni.

Tb-járulékok: kis módosítások A kritikák ellenére a Pénzügyminisztérium nem kívánja átfogóan módosítani a társadalombiztosítási járulékok nemrég elfogadott rendszerét - derült ki az érintett tárcák közigazgatási államtitkárainak hétfői értekezlete után. A résztvevők kizárólag a kormány által már elfogadott változtatásokat hajlandók végrehajtani, a tb-járulékokkal kapcsolatban ezenkívül csak "technikai módosításokra" lehet számítani - jelentette be Draskovits Tibor, a PM államtitkára. A kormány egyik módosítása értelmében azoknak, akiknek főállásukon kívül mellékállásuk is van, de az abból szerzett jövedelmük nem éri el a minimálbér (17 000 forint) összegét, csak ennek fele után kell tb-járulékot fizetniük; a kormány ezenkívül ismét bevezetné a járulékplafont, ami azt jelenti, hogy az egyéni vállalkozók jövedelmeik után maximum 99 ezer forintos havi járulékot fizetnének akkor is, ha jövedelmük után a jelenlegi szabályozás szerint nagyobbra rúgna a leróvandó összeg.

Izraeli katonai baleset Izraelben 73 ember meghalt, amikor Észak-Galileában, a libanoni határ közelében összeütközött, majd egy kibucra zuhant a hadsereg két, Jaszur-2000 típusú csapatszállító helikoptere. A gépek robbanóanyaggal megrakottan Dél-Libanonba tartottak a viharos időben, amikor a katasztrófa történt. A katonákon kívül nagy mennyiségű fegyverzetet és más utánpótlást szállító gépek célja a dél-libanoni biztonsági övezet lett volna, ahol a napokban kiéleződtek a harcok az Izrael északi határait védő izraeli és a dél-libanoni keresztény alakulatok, valamint a siíta Hezbollah fundamentalista gerillái között. Netanjahu kormányfő vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy mi okozta az izraeli légierő történetének legsúlyosabb szerencsétlenségét; a kormány emellett kétnapos nemzeti gyászt rendelt el.

Melegek: javuló elfogadottság Radikális fordulat történt a melegek társadalmi megítélésében Magyarországon - hangzott el a Háttér Baráti Társaság a Melegekért Egyesület sajtótájékoztatóján. Tóth László szociológus egy tavaly decemberben végzett országos reprezentatív felmérés eredményeit ismertetve elmondta: míg 1991-ben a megkérdezettek 60 százaléka utasította el a homoszexuálisokat, és mindössze 17 százalék fogadta el őket, addig 1996-ban már csak 30 százalék volt elutasító és 46 százalék bizonyult elfogadónak. A szervezet vezetői ugyanakkor az egyesület anonim segítő telefonvonalára befutott hívásokat értékelve úgy ítélik meg, hogy a melegek helyzete nem javult számottevően; a telefont egyébként egy év alatt 3500-an hívták fel.

Fidesz: szétszakadt az ellenzék A kormánynak az ellenzéki oldalon két alternatívája jelent meg - jelentette ki Kövér László alelnök a Fidesz - MPP választmányi ülésén, hozzátéve, hogy a két pólus egyik vezető ereje a Fidesz, a másik pedig a Független Kisgazdapárt. Ebből következően - vélekedett Kövér - erősödni fognak a nézetkülönbségek a két politikai erő között. Az alelnök ennek ellenére fontosnak nevezte, hogy az ellenzéki pártok szolidárisak legyenek egymással, mert - mint mondta - a legfőbb cél a jelenlegi koalíció leváltása. Giczy György KDNP-elnökről szólva elmondta: a KDNP nyitása a kisgazdák és a MIÉP irányában nem egyeztethető össze a Fidesz-MDF-KDNP-együttműködésre való törekvéssel.

Szerbia: amerikai bizakodás Az Egyesült Államok óvatos derűlátással fogadta a szerb elnök bejelentését arról, hogy elfogadja a tavalyi helyhatósági választások eredményét. A washingtoni külügyi szóvivő közölte: mindaddig fenntartásaik lesznek, amíg nem foglalják el végre helyüket a szerb városok önkormányzataiban azok az emberek, akik megnyerték a választásokat. A belgrádi diákok akkor is folytatják tüntetéseiket, ha a parlament kedden elfogadja azt a törvényjavaslatot, amely elismeri a helyhatósági választások eredeti eredményeit. Az indítványban ugyanis nincs szó a csalásokért felelősök megbüntetéséről és a tüntetéseket ellenző egyetemi vezetők leváltásáról - jelentették ki a diákok. Vuk Draskovic, az ellenzéki Együtt koalíció vezetője azt ígérte az ellenzéki képviselőkből álló önkormányzatok által vezetett városok lakóinak, hogy nyilvánosságra hozzák: a szocialista vezetők "mennyit loptak el" a nép vagyonából.

Szófia: ismét béke Szófiában helyreállt a rend, miután a szocialisták beleegyeztek, hogy április 20-áig előrehozott választásokat tartsanak, így az ellenzék egy hónap után abbahagyta a tüntetéseket. Az utcai barikádokat elbontották, megindult a közlekedés a belvárosban. Felvették a munkát a sztrájkoló szénbányászok is. A szocialistákat négy évre választották meg 1994 decemberében, de az emberek őket tartják felelősnek azért, hogy súlyos gazdasági válság van Bulgáriában.

Morze

Felfüggesztette a parlament Boldvai László MSZP-s képviselő mentelmi jogát; az MSZP-pénztárnok neve az ÁPV Rt.-Tocsik-ügy kapcsán került előtérbe, a felfüggesztést a legfőbb ügyész kérte.

Hiányolja a megkülönböztetés minden formáját tiltó törvényt Furmann Imre, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) vezetője azután, hogy bemutatta a NEKI romák elleni 1996-os diszkriminációs esetekről és jogsértésekről szóló kiadványát, a Fehér Füzetet.

Csehországban szombat éjfélkor véget ért a vasutasok ötnapos sztrájkja. A munkabeszüntetők elérték, hogy szakszervezeteiket bevonják a vasúttársaság reformjának előkészítésébe. Az 1989-es rendszerváltás óta ez volt a legnagyobb szociális jellegű kormányellenes megmozdulás az országban.

A világ hét legfejlettebb ipari országa a jövőben közös lépéseket tesz az árfolyamok megszilárdításáért - derült ki a hetek pénzügyminisztereinek és jegybanki elnökeinek bécsi tanácskozásán, amelyen részt vettek a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank vezetői is.

A haderőreform részeként Székesfehérváron alakul meg a magyar hadsereg szárazföldi vezérkara; az átszervezés fő célja a haderő koncentrált elhelyezése és hatékonyabb működése.

Drogmegelőzési programot indít a fővárosi önkormányzat; a huszonötmillió forintos keretre olyan egyesületek és alapítványok pályázhatnak majd, amelyek nyugati mintájú megelőzési programokat kívánnak itthon megvalósítani.

Szélsőjobboldali politikus szerezte meg a franciaországi Vitrolles város polgármesteri székét; Catherine Mégret a Nemzeti Front nevű párt második emberének felesége. Vele együtt már négy Marseilles környéki városnak van szélsőjobboldali polgármestere.

Soros György megerősítette: a jövőben is kész támogatni olyan helyi kezdeményezéseket, amelyek a cannabis orvosi célú használatának engedélyezésére irányulnak. Hozzátette: a kábítószermentes Amerika utópia, a drogfogyasztás elleni háború viszont károkat okoz.

Öko

Éhínség fenyegeti Észak-Koreát. A phenjani hírügynökség jelentése szerint a szükségesnél 5,3 millió tonnával kevesebb gabonája van az országnak; az éhínséggel fenyegető gabonahiány fő okának a tavalyi áradások miatti igen rossz terméshozamot tartják. Phenjan - hasonlóan 1995-höz - nemzetközi segítséget kér a katasztrófa megelőzésére.

A Levegő Munkacsoport 72 civil szervezettel közös levelet adott át Demszky Gábor főpolgármesternek, s ebben arra kérik: tegyen meg mindent azért, hogy a budapesti tömegközlekedés helyzete ne romoljon tovább, és hogy reálértékben ne növekedjenek a tarifák, mert a tömegközlekedés versenyképességének ez az egyik legfontosabb tényezője.

Befejezéséhez közeledik a Duna-Ipoly Nemzeti Park kialakítása; eközben Szlovákia az 1975-ös terveknek megfelelően folytatja a folyón a gátépítést. A parlament környezetvédelmi bizottsága még ebben az évben az Országgyűlés elé kívánja tárni az Ipoly ügyét. A folyó szabályozása kapcsán várhatóan fél éven belül határkiigazításra kerül sor.

Kisiklott Franciaországban egy Németországból nukleárishulladék-szállítmánnyal érkezett vonat. Az eset a német határ mellett történt, Apach közelében. Hivatalos közlés szerint nem érte nukleáris szennyeződés a környezetet. A német félnek az első közlemény kibocsátásakor állítólag nem volt tudomása arról, hogy szállított-e a szerelvény nukleáris anyagot. A szerelvény végcélja Nagy-Britannia volt.

A svéd kormány megállapodott két parlamenti párttal az atomerőművek leszerelésének megkezdéséről. Svédországban 1980-ban népszavazás döntött arról, hogy 2010-ig fokozatosan bezárják az atomerőműveket.

Nincs összefüggés az úgynevezett kergemarhakór és egy Pest megyei asszony közelmúltbeli halála között - áll az országos tiszti főorvos közleményében, amit azért adott ki, mert a sajtóban ellenkező feltevés látott napvilágot. Magyarországon évente 2-8 Creutzfeld-Jakob megbetegedés fordul elő emberek körében; ugyanez a betegség támadta meg több nyugat-európai ország szarvasmarha-állományát.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.