Kulturális hírek

publikálva
1997/13. (03. 27.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Vég-Kép Ezzel a címmel állította ki fotóit a Dorottya Galériában Kovács Melinda és a képünkön látható Bozsó András, aki optika nélküli, úgynevezett lyuk-kamerával dolgozik. Megtekinthető április 13-ig.Gyász 89 éves korában elhunyt Fred Zinnemann osztrák születésű, amerikai filmrendező.

A 20-as évek végén Párizsban és Berlinben dolgozott segédoperatőrként, mielőtt 1929-ben Hollywoodba költözött. Eleinte ott is segédoperatőr volt, aztán rövidfilmeket rendezett az MGM számára (a That Mothers Might Live 1938-ban Oscart kapott), első nagyjátékfilmjét 1942-ben készítette. 1954-ben nyolc Oscar-díjat nyert a James Jones regényéből forgatott Most és mindörökkével, 1967-ben pedig hatot a Morus Tamásról (Thomas More-ról) szóló Egy ember az örökkévalóságnak elismeréseként. Ismertebb munkái még A hetedik kereszt (Anna Seghers regényéből, 1944), a Délidő (western Gary Cooperrel, 1952), A Sakál napja (1973) és a Júlia (1977).

Pályázatok A franciaországi Szenes Árpád - Vieira da Silva Alapítvány pályázatot hirdet magyar képzőművészek részére. Benyújtandó: angol vagy francia nyelvű szakmai önéletrajz, kiállítási lista, az eddigi munkásság dokumentumai. Az elnyerhető összeg 50 ezer frank. Határidő: július 15., a cím: 34 rue de l´Abbé Carton, Paris 75014, France. (Szenes Árpád 1897-ben született Budapesten, korai művei dadaista, konstruktivista, a későbbiek kubista és szürrealista hatásokat mutatnak, 1928-tól Párizsban, majd Lisszabonban élt, 1985-ben Párizsban hunyt el.)

35 éven aluli zeneszerzők jelentkezhetnek az Amszterdami Nyári Egyetem augusztus 11-16. közötti workshopjára, a cím: P.O. Box 53066, 1007 RB Amsterdam, The Netherlands, fax: 31-20-6200225, e-mail: asu@gn.apc.org.

Courtney: El Seattle-ből Eladja seattle-i házát Courtney Love, mert - mint nyilatkozta - szereti, de nem tud élni a valóságos zarándokhellyé vált épületben, amelyet néhány hónappal azelőtt vásároltak, hogy férje, Kurt Cobain ott főbe lőtte magát. A Nirvana-gitáros özvegye kislányával együtt Los Angelesbe költözik. (Interjú Courtney Love-val, az új Milos Forman-film egyik főszereplőjével a 30. oldalon.)

Akadémiai Kiadó: kötélhúzás Egy év sem telt el azóta, hogy tavaly májusban a holland Wolters Kluver kiadó megszerezte az Akadémiai Könyvkiadó részvényeinek 74 százalékát, máris újabb vihar kerekedett: a többségi tulajdonos elbocsátotta, majd a kisebbségi tulajdonos MTA erőteljes tiltakozására visszavette Zöld Ferenc vezérigazgatót. (Az elbocsátás más magyar vezetőket és szerkesztőket is érintett.) A holland cég képviselője ugyanakkor nem hagyott kétséget afelől, hogy az áprilisban esedékes közgyűlésen immár szabályos döntést hoznak a vezérigazgató elbocsátásáról (akit a későbbiekben külső tanácsadóként foglalkoztatnának). Emlékezetes, Zöld Ferenc irányítása alatt adósodott el annyira az Akadémiai Kiadó, hogy csak az eladása menthette meg. A holland céget hazánkban képviselő Willem van Zanten akkor azt nyilatkozta a Narancsnak, Zöld teljes mértékben bírja bizalmukat - most, noha a kiadó teljesítette tavalyi terveit, a cég hivatalos közleménye szerint "szükséges a tevékenység korszerűsítése", ami személyi változásokkal is jár.

Világzenei lista Az európai rádiók world music-specialistáinak legfrissebb listája:

1. Tarika: Son Egal (Madagaszkár)

2. Khaled: Sahra (Algéria)

3. Cesaria Evoria: Cabo Verde (Cape Verde)

4. Meira Asher: Dissected (Izrael)

5. Salif Keita: Sosie (Mali/Franciaország)

6. Zap Mama: 7 (Belgium)

7. Maurice el Medioni: Café Oran (Algéria és más)

8. Varttina: Kokko (Finnország)

9. Trebunie Tutki: W Sherwood (Lengyelország)

10. Toto la Momposina: Carmelina (Kolumbia)

Warhol Maói A Galéria 56 Budapesti Tavaszi Fesztiválra időzített kiállításán Andy Warhol Mao Zedungról (Mao Ce-tungról) készített nyomatai láthatók.

Magyar irodalom Németországban A Kossuth-díjjal kitüntetett Kertész Imre a lipcsei könyvvásáron átvette az európai népek közötti megértés elősegítéséért járó díjat, melyet Sorstalanság című regényéért ítéltek neki.

A német könyvkiadók tavaszi kínálatában több magyar mű is szerepel: Eörsi István: Időm Gombrowiczcsal (fordította: Hans Skirecki, kiadja: G. Kiepenhauser); Konrád György: A birodalom kapui előtt (esszék, fordította: Hans Henning Paetzke, kiadja: Suhrkamp); Nádas Péter: Minotauros (elbeszélés, fordította: Hildegard Grosche, Agnes Relle, Christina Viragh, kiadja: Rowohlt Berlin); Tandori Dezső: Langer Sarg in aller Kürze (evidencia-történetek, fordította: Hans Henning Paetzke, kiadja: Ammann).

1999-ben Magyarország lesz a Frankfurti Könyvvásár díszvendége. A felkészülés jegyében fordítói és kiadói pályázatokat hirdetett meg a művelődési és közoktatási miniszter egyrészt olyan könyvekre, amelyek idegen nyelvű kiadása "alkalmas a magyar művelődés és tudomány, illetve történelem egy-egy jelentős metszetének külföldi megismertetésére", másrészt "magyar nyelven született szépirodalmi művek és prózai értékelő szövegek" fordítására, idegen nyelvű megjelentetésére. A Narancs értesülése szerint idén 55 millió forintot különítettek el a frankfurti előkészületekre, ebből körülbelül 20 millió jut a két pályázatra.

Anima-aktivitás Az Anima együttes zenéket vett fel Pierrot-val, aki hosszú távú együttműködésben gondolkodik (a készülő lemezt a Sonynál szeretnék megjelentetni - Pierrot ide dolgozik producerként -, de szerződést még nem kötöttek a céggel). A békés szombathelyi dub-harcosok elkészültek a PolyGramnál hamarosan megjelenő, magyar dancefloor/triphop/jungle válogatásra került számuk, a Csángó videóklipjével is, bele lehet hallgatni a http://www.vas.hungarynet/vendeg/ko/kohtm Internet-címen. Koncerten a szombathelyi Végállomásban (márc. 28.), a soproni VOLT Fesztiválon (márc. 30.), a budapesti Total Carban (ápr. 4.), a veszprémi Enyhe Fintorban (ápr. 5.), a budapesti Almássy téri Tilos-bulin (ápr. 12-én, az Asian Dub Foundationnel) és valószínűleg Pécsett (máj. 9.) lehet elcsípni őket.

Zsákmányolt műkincsek: Jelcin vétója Jelcin orosz elnök nem írta alá az orosz parlament alsó- és felsőháza által egyaránt elfogadott restitúciós törvényt, amely orosz tulajdonná nyilvánította a második világháború során a Szovjetunióba került műkincseket, így nem léphet hatályba a jogszabály, amely hazánkat is hátrányosan érintette volna. Jelcin arra hivatkozott, hogy a törvény - amely így immár másodszor került vissza az alsóházhoz - nemzetközi jogszabályokba ütközött volna. (Lásd még a MaNcs múlt heti számát.) Jelcin április 17-én Németországba utazik, ahol számíthat rá, hogy Kohl kancellár felveti a háborúban zsákmányolt műkincsek témáját - Kohlt koalíciós partnere, az FDP tiszteletbeli elnöke, Otto Lambsdorff legalábbis felkérte erre. Ide tartozik, hogy a brémai Kelet-Európa-kutató Intézet februárban CD-ROM-on tette közzé az összes addig ismert adatot azokról a műtárgyakról, amelyeket a háború után az USA közreműködésével visszaszállítottak a Szovjetunióba: 1945. szeptember 20. és 1948. január 30. között összesen 534 ezer 120 tárgyat kaptak vissza a szovjetek.

Roma történelem filmen Filmsorozatot indít a közszolgálati televízió a magyarországi romák történelméről. A Gábor Péter rendezte adásokat hétfőnként lehet látni a Patrin magazinban.

A Thunderbird vége A Ford Motor Company bejelentette: 43 év után leállítják a legendás Thunderbird gyártását. A Fun Fun Fun című Beach Boys-sláger által halhatatlanná tett T-Bird a második világháború után felnövő korosztály egyik kedvenc randevúkocsija volt: eredetileg kétszemélyes modellnek indult, leszedhető kemény-, illetve összecsukódó puhatetővel, később kétüléses változatban is készült. Sorozatgyártása 1954-ben - egy évvel a Chevrolet hasonlóan kultikus Corvette-je után - kezdődött, az első évben 14 ezer darabot adtak el belőle, 1960-ban már 91 ezret. A Thunderbird 1977-ben ért a csúcsra 322 ezer eladott darabbal, a tavalyi évet 80 ezerrel zárta. Ez nem hangzik annyira rosszul, még sincs tovább: a cég átfogó költségcsökkentésbe kezdett, s a T-Birddel együtt repülnie kell 2500 alkalmazottnak is.

Cyberia

Oscar Lapzártánk éjszakáján zajlott Los Angelesben az idei Oscar-díjak átadása, amiről, a hivatalos internetes kiadványon (http://www.oscar.com/takes) kívül, folyamatos információkkal szolgált többek között a Hollywood Online (http://www.hollywood.com/oscars/index.html) is.

Apple: elbocsátások Szigorú karcsúsításba fogott a nehéz helyzetbe került cég: megszüntetik egy sor termékük gyártását, és elbocsátják a munkaerő 30 százalékát, 2700 állandó alkalmazottat és 1400 másodállású és részmunkaidős dolgozót.

Bírósági döntések a hálózaton A West Publishing kiadónak monopóliuma van az amerikai bírósági döntések és dokumentumok publikálására azáltal, hogy 75 éve birtokolja a bírósági adatbázisok oldalszámozási szisztémájának szerzői jogait. Az igazságügyi minisztérium azonban változtatni készül, új rendszert vezetnének be, aminek köszönhetően a bírósági döntések megszületésük napján felkerülnének az Internetre. Eddig csak a West adatbázisán keresztül volt elérhető egy-egy bírósági döntés óránként négy dollárért, az új rendszer ingyenes lenne.

MatávNet: jelszómódosítás Az iNteRNeTTo értesülése szerint a MatávNet külön levélben értesíti minden felhasználóját, akinek azonosítója és jelszava - a cég szerint "két körülmény szerencsétlen egybeesése folytán" - tavaly nyáron, vélhetően egy alkalmazott jóvoltából, nyilvánosságra került, hogy legyenek szívesek, saját érdekükben változtassanak jelszót, mégpedig a http://jelszo.net.matav.hu oldalon.

Szólásszabadság az Interneten Precedensértékű döntés előtt áll az amerikai legfelsőbb bíróság, ezért meghallgatásokat kezdtek arról, milyen szinten érvényes a szólásszabadság az Interneten. A pert, melyben a döntés várható, polgárjogi aktivisták indították, megkérdőjelezvén annak a törvénynek az alkotmányosságát, amely tiltja, hogy az Interneten "illetlen" dolgokat terjesszenek kiskorúaknak. Szerintük az Interneten lehetetlen meggyőződni a felhasználó életkoráról, így a törvény a hálózaton található összes anyagot gyermekek számára elfogadható szintre szorítaná, ami pedig egy korábbi legfelsőbb bírósági döntés értelmében alkotmányellenes.

Fenn van az IRA Egy amerikai-ír újságíró a Dig Dirt nevű cégen keresztül hozzáférhetővé tette az Ír Köztársasági Hadseregről készített adatbázisát, benne bírósági jegyzőkönyveket, újságcikkeket, életrajzokat. Aki közelebbről kíváncsi a terrorszervezetre, megnézheti: http://www.pimall.com/digdirt.

Fenn volt a Lovasi A Bálnák, ki a partra című új Kispál és a Borz-album megjelenése alkalmából adott iNteRNeTTo-interjúban Lovasi András elmondta, ezzel teljesítették a PolyGrammal kötött szerződésüket, s jelen pillanatban még nem tudni, hogy a zenekar tízéves jubileumát ünneplő, őszre tervezett lemezüket (koncertfelvételek + unplugged + kiadatlan dolgok) hol adnák ki.

publikálva
1997/13. (03. 27.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra