Kulturális hírek

  • 1997. április 3.

Belpol

Meghalt De Kooning Életének 93. évében elhunyt Willem de Kooning holland születésű amerikai festő, a második világháború utáni évek absztrakt expresszionizmusának egyik legnagyobb mestere.
1904-ben született Rotterdamban, apja italkereskedő volt, anyja italmérést vezetett. A rotterdami akadémián tanult, mielőtt 1926-ban az USA-ba utazott (állítólag nem teljesen szabályosan, az állampolgárságot is csak 1962-ben kapta meg). Első önálló kiállítására 43 éves korában került sor. Pályája csúcsát a 40-es évek végére, az 50-es évek elejére teszik, mikor rajta kívül a Jackson Pollock, Mark Rothko, Arshile Gorky (aki közös műteremben alkotott de Kooninggal) fémjelezte, akciófestészetként leírt mozgalom jelentette a modernizmust. De Kooning, akinek nőket ábrázoló sorozata legalább olyan híres, mint nonfiguratív munkássága, s 1969 után szobrokat is készített, a 80-as évek vége óta Alzheimer-kórban szenvedett. Életmű-kiállítása április 29-ig látható a New York-i Museum Of Modern Artban. (Képünk 1978-ban készült.)

Pályázat középiskolásoknak A Soros Alapítvány kétfordulós pályázatot hirdet középiskolás diákok 2-5 fős csoportjai számára, akik kedvet éreznek ahhoz, hogy személyes tapasztalataikat és kutatásaikat egy tanulmányban összefoglalva végiggondolják, milyen problémákat rejt magában például a munkanélküliség, a mássággal szembeni előítélet, a vandalizmus, a falu és város ellentéte, a bevándorlás és a feketemunka, a virtuális világ, az elszegényedés, a magányosság, elidegenedés, az alkohol, a drog, a dohányzás, a hajléktalanok vagy kisebbségek helyzete, a tévé, a bűnözés stb. Beküldési határidő: április 25. Bővebb információ és jelentkezési lap: 1525 Bp., Pf. 34, tel.: 315-0303, fax: 315-0201, egyebek: www.soros.hu.

Bachman Bonnban Architektur der Abwesenheit (A távollét építészete) címmel kiállítása nyílt a bonni ifa-Galériában Bachman Gábornak, aki tavaly a Velencei Építészeti Biennálén A semmi építészete címmel állított ki ehhez hasonló, festményekkel kiegészített térkompozíciót. A korábban Stuttgartban is bemutatott anyag május 24-ig tekinthető meg Bonnban.

Független Filmszemle Április 3-6. között Nagykanizsán, a Hevesi Sándor Művelődési Központban rendezik az Országos Független Film és Videó Fesztivált, amelyhez kapcsolódva közgyűlést is tart a független filmesek szövetsége. Információ: 302-3016, illetve 06/93/311-468.

Solti jubileuma Épp ötven éve, 1947-ben készítette első Decca-felvételét Georg Solti, s a jubileum alkalmából a lemezcég sorozatban jelenteti meg a magyar származású karmester régebbi és új felvételeit - a legutóbbi CD-n a Bécsi Filharmonikusok élén Kodály Zoltán, Edward Elgar és Boris Blacher egy-egy művét vezényli, melyekben az a közös, hogy mindegyik variáció: Kodályé egy magyar népdalra, Blacheré egy Paganini-témára, Elgaré címe pedig Enigma Variations.

Wanted-buli Legalább annyira a pillanatot, mint a 70-es éveket ünnepelte a közönség és a fellépők sora a Wanted magazin Petőfi Csarnokban rendezett partiján, ahol Szécsi Pál számait Pécsi Szál álnéven a Kispál sa Borz vezette elő. (Képünkön Soltész Rezső adja önmagát; Kispálék új lemezéről a 41. oldalon.)

Oscar: Az angol beteg tarolt Tizenkét kategóriában jelölték, kilencet megnyert a múlt heti lapzártánk éjszakáján lezajlott Oscar-díjátadáson Az angol beteg, s ezzel a hollywoodi stúdiókhoz képest függetlennek számító New York-i Miramax abszolút győztesként vonulhatott be Los Angelesbe. A hamarosan nálunk is mozikba kerülő, magyar vonatkozásokkal teli angol film (a sztori Almásy Lászlóról szól, a filmzenében hallható Sebestyén Márta) rendezője (Anthony Minghella), producere (Saul Zaentz), női mellékszereplője (a képünkön látható Juliette Binoche), díszlettervezője (Stuart Craig + a berendező Stephanie McMillan), jelmeztervezője (Ann Roth), operatőre (John Seale), vágója (Walter Murch), zeneszerzője (Gabriel Yared) és négy hangtechnikusa emelhette magasba a szobrocskát. Bejött még a Fargo, női főszereplője (Frances McDormand) és forgatókönyvírói (Ethan és Joel Coen) kaptak Oscart, a legjobb férfi főszereplőnek Geoffrey Rush (Shine - Ragyogj), mellékszereplőnek Cuba Gooding Jr. (Jerry Maguire) bizonyult, a legjobb külföldi filmnek a cseh Jan Sverák szintén Miramax gyártású Koljája. Egy-egy díj jutott A függetlenség napjának (vizuális effektus) és az Evitának (filmdal).

Kilenc Oscart eddig csak a Gigi (1958) és Az utolsó császár (1987) nyert, tízet a West Side Story (1961), tizenegyet pedig a Ben Hur (1959).

Feltámadó progresszív rock Eddig ki nem adott Soft Machine-felvételeket jelentetett meg Spaced címmel a Cuneiform Records: a CD-n egy húsz évvel ezelőtti londoni koncert anyaga hallható.

Peter Hammill, Guy Evans és vendégzenészek közreműködésével új szerzeményeket jelentetett meg a Van Der Graaf Generator, a lemez címe: Union Chapel Concert.

Hongkongi tüntetés A hongkongi hanglemez- és filmipar körülbelül 150 prominens képviselője - köztük olyan sztárok, mint Jackie Chan - tiltakozott egy törvénytervezet ellen, amely lehetővé tenné, hogy olyan cégek is forgalmazhassanak lemezeket és videókat, amelyek nem birtokolják azok jogait. A demonstrálók szerint ez kalózkodásra ösztönözne, holott Kínában és Hongkongban már így is hatalmas méreteket ölt az illegális film- és lemezkereskedelem.

Rock & roll Moszkvában A rock & roll hősei címmel koncertsorozat zajlik Moszkvában: februárban Chuck Berry, márciusban Jerry Lee Lewis mutatta be, milyen is volt az az igazi, hidegháború korabeli, dekadens, nyugati szórakozás, áprilisban következik Little Richard.

Gyász 96 éves korában meghalt Victor Sawdon Prichett brit író, kritikus, aki 1974-1976 között a Nemzetközi PEN Klub elnöki tisztét is betöltötte. A 20-as évek óta leggyakrabban a New Statesman hasábjain publikált, de dolgozott a Christian Science Monitor riportereként is. V. S. Prichett önéletrajza az A Cab At The Door (Taxi a kapunál, 1968) és a Midnight Oil (Éjféli olaj, 1971) című kötetekben olvasható, összegyűjtött novellái (The Complete Short Stories) és esszéi (The Collected Essays) 1990-1991-ben jelentek meg.

Fotó Lukács Sopronban, az 5. VOLT Fesztivál alkalmából, ahol új CD-it mutatta be a Kispál és a VHK, Hongkong ´96-97 címmel állította ki képeit Lukács Dávid, a MaNcs fotóriportere. Arról, hogy maga a VOLT testkulturális magazin újraéledne, nem esett szó.

Színházi Világnap: sok fesztivál, egy ügy "A maradiság és az egymás iránti türelmetlenség következményeként alakult ki a mai tragikus helyzet. Azt reméljük, hogy a Színház e betegség egyik lehetséges gyógymódja" - fogalmazott a Színházi Világnapra (március 27.) küldött üzenetében Jeong-ok Kim, a Nemzetközi Színházi Intézet elnöke.

Áprilisban egymást érik Budapesten a színházi fesztiválok. A sort az ASSITEJ Nemzetközi Gyerekszínházi Szövetség Országos Gyerekszínházi Találkozója nyitja április 10-15. között, fővárosi, vidéki és határon túli társulatok részvételével. Ezzel egy időben, a fesztivál egyik színhelyén, a Budapest Bábszínházban gyerekrajzverseny is lesz.

Április 18-30. között rendezi a körülbelül negyven társulatot mozgósító III. Alternatív Színházi Szemlét az 1994-ben alakult Alternatív Színházi Szövetség. A szemle egyúttal verseny is, a díjakat az utolsó este osztják ki a Stúdió K-ban, ahol a fesztivál esti és éjszakai klubja működik majd, a nappali találkahely az R. S. 9-ben lesz.

Április 24-28. között a Színház című folyóirat szerkesztőségének válogatásában hat - idei vagy tavalyi évadban bemutatott - kamaradarab kap helyet a Kortárs Magyar Drámafesztiválon, két Kamra-produkció, egy-egy miskolci és kaposvári előadás, valamint a Stúdió K és a Budapesti Kamaraszínház egy-egy darabja. A programot nemzetközi tanácskozások, közönségtalálkozók és felolvasások bővítik.

A Színházi Világnap alkalmából bejelentették, hogy a Nemzetközi Színházi Intézet Magyar Központja ismét megjelenteti A mai magyar színház című kiadványt.

Ugyanerre az időpontra kulminálódott a Kecskeméti Katona József Színház körüli perpatvar: miközben a városi közgyűlés meghallgatta Bal József igazgatót, tüntetés zajlott ellene, mert elbocsátotta a városban népszerű színészt, Pál Attilát. Az ügyben levelek is íródtak, a társulat 37 tagja a közgyűléstől, a polgármestertől és a "Kedves Színházszeretők"-től kérte, adják meg a direktornak azt az időt, amennyi bizalmat kapott a várostól (1995-ben három évre nevezték ki), a Magyar Színházművészeti Szövetség pedig a polgármester figyelmét hívta fel azokra a produkciókra, melyek "egy fontos színházi műhely kialakulását jelzik".

Cyberia

Nuit du web: magyar siker Egy svájci csapat mögött a szegedi Kovács Eszter, Kővári Tamás és Vértes Judit triója végzett a 2. helyen (a 3. egy francia csapat lett) azon a nemzetközi vetélkedőn, ahol a frankofón kultúrkört érintő kérdésekre kellett választ adni, az Interneten március 27-én. A verseny 6. és 15. helyén is szegedi csapat végzett, s az első 50 közé jutott egy-egy budapesti és pécsi gárda is - rajtuk, valamint egy-egy prágai és varsói trión kívül csak francia nyelvet is használó országok (Franciaország, Belgium, Kanada, Marokkó, Svájc) képviselői kerültek az első 50-be 18 ország mintegy 2000 versenyzője közül. Az ezüstérem jutalma egy New Brunswick-i utazás.

Interneten az MDNP Elkészült a Magyar Demokrata Néppárt honlapja, miként az erről tudósító sajtóközlemény fogalmazott, többek között, a párt "önarcképével". A cím: http://www.net.hu./mdnp/.

Házasság, válás A saját webterületén történő tartalomszolgáltatás kiterjesztése érdekében a Netscape Communications szerződést kötött a Yahoo-val: 5 millió dollár fizetése, valamint 25 millió dollár hirdetési bevételre történő garanciavállalás ellenében a Yahoo készíti majd a böngészőprogram következő változatát. A Netscape meghosszabbította szerződését három keresőszerverrel is: az Excite, az Infoseek és a Lycos továbbra is választható a Net Search oldalon.

A Time magazin 3,5 millió dollár kártérítést követel a CompuServe online-szolgáltatótól, amely az egy évvel ezelőtt kötött megállapodásuk ellenére idén január óta nem fizet, nem szolgáltatja a szerződésben vállaltakat, s fel is akarja bontani azt. Ide tartozik, hogy a CompuServe és egyúttal az anyacég, az H & R Block elnöke, Frank Salizzoni bejelentette, megfelelő ajánlat esetén szívesen megválna az 1969-ben alapított CompuServe részvényeinek eddig saját tulajdonában lévő 80 százalékától.

PLUS Lotto Humanitárius akcióinak támogatására PLUS Lotto néven internetes lottójátékot hirdet a Nemzetközi Vöröskereszt. A játékot a lichtensteini székhelyű Nemzetközi Lottó Alapítvány bonyolítja le, mely 1995 óta foglalkozik online szerencsejátékok szervezésével. Április 18-tól minden pénteken húzás, az első főnyeremény várható összege, állítólag, egymillió dollár. Fogadni pedig itt lehet: http://www.pluslotto.com/.

Figyelmébe ajánljuk