Kulturális hírek

  • 1997. április 17.

Belpol

Asian Dub Foundation A Szilvási Folk Band hagyományos, gitáros-kannás dalai és techno-kísérletei, majd az Anima Sound System magyar népdub-tánczenéje után a második generációs bevándorlókból álló londoni Asian Dub Foundation 1997-be turbózott indiai hangokkal és ritmusokkal hozta lázba a Tilos Rádiót támogató party közönségét. (Interjú a zenekarral a MaNcs múlt heti számában.)Az Ezeregyéjszaka arabul Száznyolcvan év óta először jelentek meg cenzúrázatlanul és hiánytalanul az Ezeregyéjszaka meséi.
A mostani, erotikus részleteket sem megspóroló összkiadás az egyiptomi kulturális minisztérium jóvoltából lát napvilágot.

Privatizált DEFA-filmek Privatizálták az NDK egykori vezető filmforgalmazó vállalatát: a Progress-Filmverlein 750 játék- és gyermekfilmjének, ugyanennyi animációs filmjének, 2250 dokumentum- és rövidfilmjének, több mint 2000 filmes periodikájának, köztük a Der Augenzeuge (Szemtanú) című heti híradónak, valamint 4000 külföldi film német szinkronfelvételének felhasználási, értékesítési joga 15 évre az MDR és a müncheni Tellux Gruppe tulajdonába került. A vásárlók vállalták, hogy évi 650-900 ezer márkával támogatják a létrehozandó DEFA Filmalapítványt. (Az 1948-1987 közötti magyar filmek jogainak privatizációjáról lásd a 30-31. oldalt.)

Talált Watteau Néhány hónappal azután, hogy az Art Institute of Chicago kollekciójában egy Raffaello-rajzot találtak, amiről addig nem tudtak, most egy Watteau-festménnyel gyarapodott az intézmény: a szakértők kétévi kutatás után megállapították, hogy a Fete Champetre (Falusi ünnep) című kép, amelyet 1954-ben kapott a múzeum, nem a Watteau-tanítvány Jean Baptiste Pater egyik követőjének a képe, mint hitték, hanem Watteau saját kezű munkája.

Ausztrál irodalmi kacsa Két éve ukrán nevet (Demidenko) és emigráns családot talált ki magának Helen Darville, aki The Hand That Signed The Paper (A kéz, mely aláírta a papírt) című regényével Miles Franklin-díjat nyert. Ezekben a hetekben pontosan ugyanilyen botrány rázta meg az ausztrál irodalmi életet: Leon Carmen 47 éves, fehér bőrű, Sydneybe való férfi beismerte, hogy Wanda Koolmatrie néven ő írta a My Own Sweet Time (Az én édes időm) című regényt, amely 1995-ben elnyerte a legjobb női szerző által írt első regénynek járó Doobie-díjat. Az egyes szám első személyben írt könyv elbeszélője egy fekete bőrű őslakos, aki dél-ausztráliai otthonából elraboltatván fehér nevelőszülőknél nő fel. A díjátadásról a szerző külföldi útjára hivatkozva mentette ki magát; helyette az ország legjelentősebb őslakos szervezetének képviselője vette azt át.

Könyvfesztivál Április 24-től - a nagyközönség számára április 25-től - 27-ig rendezik meg a Kongresszusi Központban a IV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, melynek szakmai programjaiban kiemelt jelentőséget kapnak a tankönyvkiadásnak és -ellátásnak, a könyvtárak szerepének a kérdései, illetve az informatikai fejlődés hatása a szerzői jogokra. A fesztivál nyitányaként adják át a Budapest Nagydíjat Kertész Imre írónak, a külföldi meghívottak között szerepel Viktor Jerofejev, Libuse Monikova, Tereza Bouckova, akiknek új köteteit az Európa jelenteti meg, és Zsuzsanna Gahse, aki számos kortárs magyar művet fordított németre.

Eliade könyvei hazatértek A Soros Alapítvány segítségével Bukarestbe került Mircea Eliade, az 1986-ban elhunyt vallástörténész 1945-1956 közötti párizsi száműzetése során összegyűlt, közel 1400 publikációt magában foglaló könyvtára.

Film-hír-adó Ingmar Bergman soha nem nyert fődíjat Cannes-ban, ezért az idei fesztiválon, kompenzációként, életműdíjat adnak át a svéd rendezőnek.

Chen Kaige, a világhírű kínai rendező kollégáját, Zhang Yimou-t szeretné megnyerni következő filmje, a Merénylők főszerepére.

A lovas baleset következtében két éve nyaktól lefelé megbénult Christopher Reeve (Superman) befejezte első filmje rendezését: az In The Gloaming című HBO-produkció főbb szerepeit Glenn Close, Whoopi Goldberg és Bridget Fonda alakítják.

Immár másodszor került moziba a Power Rangers: a gyerekeknek szánt sci-fi sorozat, ami mostanában fut az MSat tévén (MaNcs, március 27.), az 1995-ös Mighty Morphin Power Rangers: The Movie után ezúttal Turbo: A Power Rangers Movie címmel kapott bővített változatot, David Winning és Shaki Levi rendezésében.

Flamenco-filmek (Carmen, Vérnász) után a tangóhoz nyúl Carlos Saura: a spanyol rendező májusban Buenos Airesben kezdi forgatni Tango című filmjét. A mintegy négyszáz táncos - sztárok, mint Julio Bocca és ismeretlen fiatalok - közreműködésével készülő történet az El Paisnak adott Saura-interjú szerint egy férfiról szól majd, aki két nőt szeret. A zenét Lalo Schifrin írja (ő hangszerelte egyebek mellett a Két Tenor budapesti koncertjének műsorát is).

Joni Mitchell, az anya Joni Mitchell megtalálta a lányát, akit még 32 évvel ezelőtt, Calgaryben tanuló diákként szült, majd adott örökbe. Az első sajtóhírek afféle tündérmeseként tálalják az eseményt, mondván, nemcsak a kanadai születésű énekesnő kezdte keresni gyermekét, hanem az is az édesanyját.

Világzene, április Sebestyén Márta angol kiadású válogatáslemeze, rajta Az angol beteg című Oscar-díjas film betétdala, megjelent az európai rádióadók összesített world music-listáján, egyelőre a tizedik helyen, de sejthető: fog még feljebb is csúszni.

1. Cesaria Evoria: Cabo Verde (Cape Verde-szigetek)

2. Tarika: Son Egal (Madagaszkár)

3. Khaled: Sahra (Algéria)

4. Hedningarna: Hippjok (Svédország)

5. Meira Asher: Dissected (Izrael)

6. Zap Mama: 7 (Belgium)

7. Pops Mohamed: How Far Have We Come (Dél-Afrika)

8. Salif Keita: Sosie (Mali/Franciaország)

9. Shikisha: Belt It Out (Dél-Afrika)

10. Sebestyén Márta: The Best Of

Pályázat Középiskolás - 10-15, illetve 15-19 éves - diák újságíróknak hirdet pályázatot a Soros Alapítvány az iskola belső világáról, az iskola és környezete kapcsolatáról szóló, e tárgykörön belül szabadon választott témájú cikk, karikatúra, illetve videófilm készítésére. Beküldési határidő: május 6.; díjak: részvétel újságírótáborban, szerkesztőségi gyakorlaton, számítógépes szoftver. Bővebb információ, témajavaslat és pályázati kérdőív: 1525 Bp., Pf. 34, tel.: 315-0303, fax: 315-0201, Internet: www.soros.hu.

World Monuments Watch: idén nincs magyar A New York-i székhelyű World Monuments Watch nevű szervezet immár másodszor állította össze a világ legveszélyeztetettebb műemlékeinek sorát (1996-ban a százas listára került és 50 ezer dollár támogatást kapott a budapesti Várbazár is: MaNcs, 1997. január 23.). Az idei listára négy magyar műemlékegyüttes - a tuzséri Lónyay-kastély, a Füzéri Vár, a Komárom-monostori Erőd és a balatonfüredi gyógyfürdő-épületegyüttes - pályázott, sajnos sikertelenül. A projekt fő szponzora, az American Express 18 műemlék helyreállítását támogatja összesen egymillió forinttal, közülük a legnagyobb összeget, 100-100 ezer dollárt kap a szentpétervári Sándor-palota, az isztambuli Hagia Sofia és Pompeji.

Gyász 81 éves korában elhunyt Stefan Hermlin német író, költő, a keletnémet irodalom egyik kiemelkedő alakja, a kommunista rendszer baloldali gondolkodású, tekintélyes kritikusa. Több műve olvasható magyarul - Alkonyi fény, Cornelius-híd (elbeszélések), Éjféli emlékek (esszék), Városok balladái (versek) -, s ő is fordított németre Adyt és József Attilát. Tavaly ősszel botrányt kavart a német irodalmi életben, hogy egy kritikus kiderítette, Hermlin önéletrajzi elemeket tartalmazó írásaiban bizonyos tényeket megmásított - inkább kis-, mint nagypolgári zsidó családban született, nem Sachsenhausent, hanem a Vichy-Franciaország egyik koncentrációs táborát járta meg -, ő azonban ezt az írói kifejezés szabadságával magyarázta.

65 éves korában meghalt Jon Stone, a Sesame Street tévésorozat írója, rendezője, producere. 1955-ben a CBS-nél kezdte televíziós pályáját, melynek során összesen 18 Emmy-díjat nyert. A Sesame Streetet 1968-ban indította, s egészen tavalyig ő maradt a műsor főrendezője.

Elhunyt Tomoyuki Tanaka japán filmproducer, a Godzilla-szörnyfilmsorozat atyja: 1954-1995 között huszonkét Godzilla-film készült irányítása alatt a Toho stúdióban, de összesen tízszer ennyi filmnek volt ő a producere (többek között Kurosawa Árnyéklovasának). 86 éves volt.

Sminkverseny Festett arcok töltötték meg a hétvégén a honvédség művelődési objektumát a kozmetikusok szövetségéből kivált Magyar Országos Kozmetikus Szekció szervezte sminkversenyen.

Cyberia

Online zenebolt Paris Music névvel, egyelőre próbajelleggel, párizsiak, strasbourgiak és Le Mans-iak számára elérhető zeneboltot nyitott az Interneten egy francia vállalkozói csoport: 10-15 frank ellenében lehet letölteni egy-egy számot a 400 címet tartalmazó listáról, minden műfaj képviselteti magát, a hip-hoptól a breton népdalokig. Habár az Interneten sok helyen lehet zenéket letölteni, de általában csak rövidebb részleteket, a lemezrendelés pedig postán keresztül megy - ez az első olyan szolgáltatás, ahol a teljes szám letölthető egyenest a számítógép merevlemezére. Kalózkodás kizárva, a jogdíjat minden jogosultnak átutalják. Szeptembertől egész Franciaország, később Németország, Nagy-Britannia és Finnország is bekapcsolódhat a szolgáltatásba.

Arccal a gyerekek felé Egy felmérés szerint 2002-ben mintegy 20 millió gyerek fogja használni az Internetet, s az ebből származó jelenlegi 306 millió dolláros bevétel 1,8 milliárdra emelkedhet. Nem véletlen hát, hogy a Walt Disney Company 3-12 éves gyerekeknek szánt szolgáltatást indít Daily Blast címmel a Microsoft Networkön és a weben: havi 5 dollárért - a Microsoft Network előfizetőinek tíz hónapig ingyen - képregényekhez, játékokhoz és hírekhez juthat a felhasználó.

Rémember Kizárólag az Internetre szánja új anyagát a Rémember: a Megalomaniac című album - már ha egyáltalán albumnak lehet nevezni, ha kézbe nem vehető - május 5-én jelenik meg az iNteRNeTTóban, ahol 14-én inter-aktív show-t is ad a zenekar.

Digitális USA-történelem Az amerikai Kongresszusi Könyvtár és az Ameritech 2 millió dolláros Nemzeti Digitális Könyvtár programja keretében digitalizálják úgymond az egész amerikai történelmet, és felteszik az Internetre: 2000-re több millió történelmi dokumentumot - képeket, szövegeket, kottákat - akarnak hozzáférhetővé tenni, e célból az első körben 600 ezer dollárt osztottak szét tíz könyvtár között.

Domain-név-regisztráció Április eleje óta a http://www.ni.hu címen hozzáférhető az új magyar domain-név-regisztrációs szabályzat: a Magyar Internet-szolgáltatók Tanácsa egyúttal a szabályzat előtörténetének rövid összefoglalását is közzétette.

Az érintett nemzetközi szervezetek és államok április végén Genfben írják alá a nemzetközi domain-név-regisztráció új rendszeréről és az Internet szabályozását érintő egyéb kérdésekről szóló megállapodást, mely a Memorandum of Understanding névre hallgat.

A millennium-hiba Az amerikai kormány több mint 2,4 milliárd dollárt költ majd a 2000. év beköszöntével várható számítógépes dátumproblémák kiküszöbölésére: főleg a hadsereg és az államháztartás gépeire lesz gondjuk.

Figyelmébe ajánljuk