Politikai hírek

  • 1997. április 17.

Belpol

A pápa Szarajevóban
"Egyetlen megoldás van: a megbocsátás" - jelentette ki II. János Pál pápa Szarajevóban, a Kosevo sportcsarnokban tartott szentmiséjén. Az egyházfő látogatása előtt szigorú biztonsági intézkedéseket foganatosítottak; későbbi közlés szerint a pápa megérkezése előtt hatástalanítottak egy nagy erejű robbanószerkezetet. A pápa egynapos tartózkodása során találkozott helyi politikusokkal, valamint állami vezetőkkel, akiknél szorgalmazta a különböző kultúrák békés együttélésének fontosságát. Látogatása végén az egyházfő az érseki palotában ortodox keresztény, muzulmán és zsidó vallási vezetőket fogadott. (Lásd még: 39. oldal.)

A Metész perli a kormányt A Mezőgazdasági Termelők Érdekvédelmi Szövetsége a vezetőit ért hitelrontás miatt polgári pert indít a kormány ellen - jelentette be Kósa Gyula, a szervezet elnöke azután, hogy Vastagh Pál igazságügy-miniszter az alkotmányos rend megsértéseként értékelte a Metész április 5-i Csongrád megyei választmányi ülésén elhangzottakat. Györgyi Kálmán legfőbb ügyész azután, hogy az ügyészségen megvizsgált MTI-tudósítás alapján cáfolta a törvénysértés tényét, mégis bekérette azt a magnószalagot, melyre a távirati iroda tudósítója rögzítette Kósa beszédét. A Metész, a MIÉP és a kisgazdapárt közös gyűlést tartott (ismét Tömörkényben), ahol elhangzott: az MSZOSZ példája nyomán rájöttek, hogy "politika nélkül nincs érdekvédelem".

Albánia: elindult a Napkelte Várhatóan még a hét első felében megérkezik Albániába a Napkelte hadműveletben részt vevő nemzetközi békekontingens zöme. Országa küldöttségének indulása előtt Romano Prodi olasz kormányfő látogatást tett a dél-olaszországi Brindisi kikötőjében, innen pedig rövid időre Albániába utazott. Tiranában találkozott Sali Berisha albán államfővel, ezt követően Baskim Fino miniszterelnök részvételével Vlorában tárgyalt a felkelőket képviselő állampolgári bizottságok tagjaival is. Eközben az albán vezetés az országukban élő muzulmán lakosság számára az Arab Ligától kért segítséget, valamint jóváhagyta I. Leka albán trónörökös hazalátogatását is, aki hatvan év dél-afrikai száműzetés után először lépett hivatalosan hazája területére. A királyjelöltet többezres éljenző tömeg fogadta a tiranai repülőtéren és a város felé vezető úton.

Cseh-szlovák ellentét Václav Havel cseh elnök és Vladimír Meciar szlovák kormányfő vitáját követően Pozsony visszahívta nagykövetét a cseh fővárosból. A két ország viszonya Havel nyilatkozata miatt mérgesedett el, amelyben a cseh elnök Meciart üldözési mániában szenvedőnek nevezte; a még mindig Prágában levő szlovák aranytartalék, valamint a Csehországgal szemben fennálló szlovák pénztartozás tovább súlyosbítja a konfliktust. Megfigyelők szerint Meciar sértődékenysége mellett Szlovákia bel- és külpolitikájának sikertelenségében kell keresni a kialakult válság okait, ugyanis a szlovák vezetés állandó bűnbakkereséssel próbálja elkendőzni eredménytelen tevékenykedését.

Az MSZP-t balról kritizálják Élesen bírálta a párt vezetését és politikáját a Magyar Szocialista Párt (MSZP) baloldali tömörülésének elnöke, aki a Bokros-csomag bevezetését hibának minősítette. Balogh Sándor a tömörülés országos értekezletén emlékeztetett: a párt választmánya elvetette mind azt a javaslatukat, hogy a pártkongresszust csak ősszel tartsák meg, mind pedig azt, hogy személyi kérdéseket is megvitassanak; így Balogh szerint a nyári kongresszus, "bár nyilván tartalmas lesz", nem foglalkozik majd választási program kidolgozásával sem. A tömörülés egy másik tagja lemondásra szólította fel Horn Gyulát. A rendezvényen felszólaló Kovács László külügyminiszter beszélt a kormány külpolitikai törekvéseiről, és védelmébe vette a kormány gazdaságpolitikáját.

Göncz Mexikóban Göncz Árpád köztársasági elnök vasárnap Mexikóvárosban találkozott a helyi magyarság képviselőivel, majd másnap az elnök jelenlétében Szent-Iványi István külügyi államtitkár és mexikói kollégája a Magyarország és Mexikó közötti vízumkényszer eltörléséről és a két külügyminisztérium együttműködéséről írt alá megállapodást. A tervek szerint a még 1996 végén megkötött magyar-mexikói sportegyezményt is kiegészítik: a szerződéstervezetben sportegészségügyi és tudományos partnerkapcsolat kiépítése, edzőcsere és edzőtáborok kölcsönös használata szerepel.

OEP: Cser Ágnes marad Az előzetes híresztelések ellenére mégsem mentik fel Cser Ágnest, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatóját tisztsége alól. A hétfőn megtartott zárt ülés végül is határozatképtelen volt, ráadásul néhány képviselő Simsa Péter, az OEP alelnöke ellen nyújtott be bizalmatlansági indítványt. Cser és Simsa az ülés után a nyilvánosság előtt békejobbot nyújtott egymásnak. Egy korábban kiszivárgott dokumentumot is cáfolt Cser: az irat szerint a főigazgatónő kapcsolatot tart fenn különböző politikai és társadalmi szervezetekkel és a társadalombiztosítási önkormányzat rovására tevőlegesen is részt vesz a tb-t is érintő törvény előkészítésében.

Hamis ötezresek: letartóztatások A rendőrség egy közlekedési ellenőrzésnek álcázott rajtaütés során Gyöngyösön őrizetbe vett három férfit, akiknek a kocsijában 500 ív biztonsági fémszálas papírt találtak. Bankjegyhamisítás előkészületének gyanúja miatt vették őket őrizetbe. Ezzel az akcióval már mintegy négy tonna papírt foglaltak le a rendőrök. A hamisítványok egyébként jó minőségűek, mert a bankjegyek sorszáma UV-fényben világít.

Feloldják a moratóriumot A koalíció eddig önmegtartóztatást tanúsított, az igazságszolgáltatási reform kapcsán viszont, ha az alkotmánymódosításhoz nem sikerül megegyezni az ellenzékkel, élni fog 72 százalékos többségével - jelentette ki Vastagh Pál igazságügy-miniszter, aki hétpárti egyeztető tárgyalást kezdeményez az alkotmányozási moratórium feloldásáról. A kormány egyébként múlt heti ülésén arról döntött, hogy a választójogi, a népszavazási és a miniszterek és államtitkárok jogállásáról szóló törvények módosításához szükséges alaptörvényi változtatásokat az igazságszolgáltatási reform alkotmánymódosítást igénylő elemeivel együtt terjeszti az Országgyűlés elé.

Horvátország: választások Önkormányzati és részleges parlamenti választásokat tartottak Horvátországban; adminisztrációs és szervezési problémák miatt Kelet-Szlavóniában azonban egy nappal meghosszabbodott a szavazóhelyiségek nyitvatartási ideje. Az ország ENSZ-ellenőrzés alatt álló részein is a horvát törvények szerint voksoltak, így valóban országosnak mondható a szavazás megrendezése. A szavazatok összeszámlálása több napot vesz igénybe; lapzártakor a parlamenti választások előzetes eredményei szerint a jelenleg is kormányzó Horvát Demokratikus Közösség vezet, az önkormányzati választásokon pedig egyelőre az ellenzék. A választásokon igen sok nemzetközi megfigyelő vett részt, mivel a gyanú szerint az előző választások eredményeit meghamisították, és az ellenzék így hat százalékot vesztett.

Lemondott Pető Iván Hétfőn, az SZDSZ Ügyvivői Testületének ülésén lemondott mindkét tisztségéről Pető Iván, a Szabad Demokraták Szövetségének elnöke és parlamenti frakciójának vezetője. Pető lemondását azzal indokolta, hogy hasznos lehet, ha egy évvel a választások előtt ilyen változáson megy keresztül az SZDSZ, s hogy ő maga lemondásával egy már régebben elhatározott szándékát váltja valóra. Kis János, majd Tölgyessy Péter elnöksége után Pető Iván 1992 októberétől vezette az SZDSZ-t; a legutóbbi elnökválasztó küldöttgyűlésen ellenjelölt nélkül, nagy szavazataránnyal választották újra, és ugyanígy megerősítették tisztségében a parlamenti frakció tagjai is. Kormányzati szerepet nem vállalt, de az MSZP-vel kapcsolatos fenntartásai ellenére a koalíció továbbvitelét tartotta az SZDSZ számára választható alternatívának. A Szokai-Tocsik-botrány kipattanásakor az SZDSZ "érintettsége" miatt azonnal bejelentette lemondását, ám akkor ezt a párt vezetői még megakadályozták. Az ÜT javaslatára a pártelnöki tisztet ideiglenesen Kuncze Gábor, a frakcióvezetői posztot pedig várhatóan Szent-Iványi István veszi át az SZDSZ-ben. (Lásd még: 12-13. oldal.)

Garé: kármentés és bíróság Illés Zoltán, a Fidesz alelnöke - mint nyilatkozta - nem érez elégtételt amiatt, hogy a környezetvédelmi tárca elismerte: azonnal el kell kezdeni a kárelhárítást a Baranya megyei Garé község határában a Budapesti Vegyiművek által felhalmozott veszélyeshulladék-lerakó környezetében. A párt alelnöke a garéi állapotok kapcsán már fél évvel ezelőtt azonnali lépéseket sürgetett, valamint ismét lemondásra szólította fel a környezetvédelmi tárca ez ügyben sokat exponálódott helyettes államtitkárát, Kovács Árpádot. A hulladék kapcsán egy bírósági eljárás is zajlik: egy, a területen hulladékégetőt építeni akaró cég hatástanulmányát a Környezetvédelmi Felügyelőség elutasítása után a főfelügyelőség jóváhagyta és az építési engedélyt kiadta, ezt viszont a közeli Szalánta község támadta meg a bíróságon; ennek eredményeképp kötelezte a bíróság a főfelügyelőséget újabb eljárásra.

Morze

A Nyilvánosság Klub szerint a médiatestületek működése óta rendszeres törvénysértés zajlik a magyar tömegtájékoztatásban, részben mert egyes pártok szakmailag megkérdőjelezhető képviselőket delegáltak az ORTT-be.

Közép-európai Demokratikus Fórum néven tervez nemzetközi szervezetet létrehozni az MDF; mintegy 30 konzervatív pártot hívtak meg a régióból, hazánkból csak a Fidesz és a KDNP kapott meghívást.

Hadgyakorlatot tart a Magyar Honvédség a NATO-kompatibilitás érdekében Delta 97 elnevezéssel. Az egy hónapig tartó és mintegy 3 ezer embert mozgósító hadgyakorlat költségét 320-350 millió forintra becsülik.

Rendőrkézre került egy férfi, akiről feltételezik, hogy másokkal együtt nemrégiben megtámadta Rusznák Imrét, az Autóker Rt. vezérigazgatóját és a fővárosi önkormányzat MSZP-s képviselőjét. A 27 éves budapesti lakosé volt az a személyautó, amivel a tettesek elmenekültek.

Václav Klaus cseh kormányfő a hét elején arról tárgyalt Brüsszelben az Európai Unió (EU) vezetőivel, hogy javítsák Csehország integrációs pozícióit a szervezet tagfelvételi konferenciája előtt.

Az Alba Kör nem ért egyet a most elfogadott polgári szolgálatról szóló törvényben meghatározott polgári szolgálat időtartamával, és sérelmezi, hogy a sorkatonákkal ellentétben az alternatív szolgálatot teljesítőkre nem vonatkozik visszamenőleges hatállyal a szolgálati idő csökkenése.

Állásbörze 97 néven az idén már 13. alkalommal rendez fórumot az AIESEC a felsőoktatásban tanulók és a rájuk igényt tartó cégek számára. Az április 22-23-án a Közgazdaság-tudományi Egyetem aulájában tartandó rendezvényre vidékről különbuszokat indítanak az érdeklődőknek.

Túl van az életveszélyen az a kerékpáros, akit pénteken a Keleti György honvédelmi minisztert szállító személyautó ütött el. A miniszter másnap telefonon érdeklődött a szerencsétlenül járt férfi állapota iránt.

Öko

Rövidesen törvényt hoz a parlament a halászatról és horgászatról; Magyarországon 140 ezer hektár természetes vizet tartanak nyilván, ezek döntő többségét együtt használják halászok és horgászok. Az orvhalászok elleni fellépés úgy szigorodna, hogy a földművelési tárca javasolja a halőrök jogosítványainak kiszélesítését, például felfegyverzésüket.

A Városi Biciklizés Barátai Egyesület egy rózsaszínű selejt kerékpárral kedveskedett a BKV Rt. vezetőinek, akik évesbérlet-akciójuk fődíjaként egy autót sorsoltak ki a múlt héten. A fővárosi önkormányzat egyébként négy év alatt 400 millió forintot szán a tömegközlekedés javítására. Ebből az összegből a közlekedést gyorsító kisebb beruházásokra futja.

Tiltakozik Szár község lakossága, amiért a falutól nem messze bauxitbányát kezdene üzemeltetni egy részvénytársaság. 250 ezer tonna alumíniumot lehetne itt kitermelni. A leendő bánya egy kilométerre fekszik egy természetvédelmi terület határától. Bár a község évi tízmillió forintot szedhetne be adóként, inkább lemond a bevételről.

Három grúz férfit letartóztattak, miután radioaktív anyagokat tartalmazó tartályokat próbáltak eladni. A három férfi tavaly lopta a plutónium és berillium keverékét tartalmazó tartályokat egy Tbilisziben található kutatóintézetből, ahol egyikőjük dolgozott. A normális szintnél kétezerszer erősebb radioaktív sugárzású anyagokért 60 ezer dollárt kértek.

Az FBI terrorista szervezetként üldözi a kanadai Állatfelszabadítási Front tagjait, akik a kanadai Ontario tartományban - a húsvétot kihasználva - rajtaütéssel kieresztették egy nercfarm több száz kisállatát. A védett körülmények között nevelt állatok azonban egy kitört viharhoz képtelenek voltak alkalmazkodni, majdnem mindegyik elpusztult.

Az Ökohírekért köszönet az Ökoszolgálatnak (1054 Budapest, Vadász utca 29. Ingyenes telefon: 1/269-4460, drótposta: szolgak [at] okosz [dot] zpok [dot] hu.).

Figyelmébe ajánljuk