Kulturális hírek

  • 1997. augusztus 7.

Belpol

Meghalt Burroughs83 éves korában meghalt William Seward Burroughs amerikai író, a beatirodalom előfutára és túlélője. Harvardi tanulmányai után egy évig Bécsben járt orvosi egyetemre, majd New Yorkban és Chicagóban élt alkalmi munkákból (volt mixer, magándetektív és rovarirtó többek közt).
1953-ban jelent meg saját heroinos élményei alapján írott regénye, a Junkie, amit hat évvel később követett legismertebb műve, a Naked Lunch (Narkós, illetve Meztelen ebéd címmel csak ezek olvashatók tőle magyarul). A David Cronenberg által megfilmesített Meztelen ebéd, a drogszenvedélyről szóló irodalom egyik alapműve csak 1962-ben jelenhetett meg Amerikában, majd obszcenitás vádjával megpróbálták betiltatni, de győztesen jött ki a perből, ahol olyan írók tanúskodtak művészi értékei mellett, mint Norman Mailer vagy Allen Ginsberg. Burroughs tematikája, nyelvezete és cut-up technikának nevezett, kollázsszerű írói módszere nemcsak a beatgeneráció szerzőire hatottak, hanem zenészekre is (dalszövegei írásakor David Bowie bevallottan élt a cut-up módszerrel, The Soft Machine című 1961-es regénye egy angol zenekar nevét adta), s maga is dolgozott együtt zenészekkel (Language Is A Virus From Outer Space című dalát az ő nyomán írta Laurie Anderson, legutóbb egy U2-klipben tűnt fel). Hosszú éveket töltött távol Amerikától (Tanger, Mexikó - részegen, Tell Vilmost játszva, itt lőtte agyon feleségét -, Párizs, London), de már régóta hazatért, Kansasban telepedett le, ott érte a halál. Ismertebb művei: The Exterminator! (1960, társszerző: Brion Gysin), The Ticket That Exploded (1962), The Yage Letters (1963, Ginsberggel közös), Nova Express (1964), The Wild Boys (1971), The Electronic Revolution and Other Writings (1978), Cities of The Red Night (1979), Queer (1985), The Adding Machine (1986, összegyűjtött esszék). (Képünkön balról Burroughs, Laurie Anderson és John Giorno társaságában 1980-ban.)

Magyarok Edinburghban Irodalmunk klasszikusait viszi az augusztus 10-én kezdődő Edinburghi Fesztivál Fringe elnevezésű - mondjuk: kisebb rétegek érdeklődésére számító - programsorozatára a Merlin Színház: Madách Az ember tragédiáját Iain MacLeod fordításában, Vörösmarty Csongor és Tündéjét Zollman Péter fordításában, valamint Wounded Women (Sebesült asszonyok) címmel Arany János balladáinak táncszínházi feldolgozását mutatják be több előadásban is, skót és magyar színészek (például Hegyi Barbara, Ónodi Eszter) közreműködésével. A Csongort Magács László rendezte, a John Carnegie által színre vitt Tragédia és az Arany-balladák premierje is Skóciában lesz, de szeptemberben a budapesti közönség is láthatja a darabokat. A színielőadásokon kívül fellép még Edinburghban Lajkó Félix és Lőrinszky Attila hegedű-bőgő duója, valamint az Amadinda ütősegyüttes.

Péli-hagyaték: négyfelé Péli Tamás mintegy hetven képből álló hagyatékát, melyet a roma festőművész 1994 novemberében bekövetkezett halála óta a budapesti Kossuth Klubban őriztek, örökösei elszállították. A művek egy része Hollandiába, Péli első házasságából született gyermekéhez kerül, adta hírül az MTI - nem sikerült tehát egyben tartani az értékes gyűjteményt.

10.000 Maniacs: új énekes Négy évvel azután, hogy Natalie Merchant szólókarriert kezdett, új énekesnővel és új albummal jelentkezett a 10.000 Maniacs: a brácsán is játszó Mary Ramsey az amerikai zenekar folkos hangzásvilágát erősíti, miként az a Love Among Ruins című lemezen hallható.

Tom Wolfe audio könyve Szokatlan módon, kizárólag audio formátumban - dupla kazettán, illetve CD-n - jelentette meg e héten Tom Wolfe új "könyvét" a Bantam Doubleday Dell kiadó: az Ambush At Fort Bragg (Rajtaütés Fort Braggnél) Edward Norton színész hangján került forgalomba. Aki mégis, mindenáron olvasni akarná, visszakeresheti a Rolling Stone magazinban, ahol két folytatásban jelent meg eredetileg.

Rick Danko: felfüggesztett Két és fél év - öt évre felfüggesztett - börtönbüntetésre ítélte egy japán bíróság Rick Dankót, az egykori Band énekesét, basszusgitárosát, akit májusban, öt koncertből álló japán turnéja idején tartóztattak le, mert Amerikából 1,25 gramm heroint küldtek neki postán, és ezt kiszúrta a vám. A bíróság nem fogadta el a zenész védekezését, aki azt állította, a felesége, aki az anyagot postázta, félreértette őt, ő csak gyógyszert, igazi gyógyszert kért, amikor telefonon beszéltek.

Díj A Holmi tavaly szeptemberi számában megjelent, Eheu fugaces című költeménye elismeréseként Imre Flóra kapta az idei Graves-díjat.

Spencer Davis Group Ismét színpadra lépett a Spencer Davis Group, a 60-as évek közepének egyik alapvető brit rhythm & blues együttese, amely annak idején az elsők között jutott el Magyarországra is - igaz, a gitáron játszó és éneklő Spencer Davis mellett, aki egyébként több mint húsz éve egy Los Angeles-i lemezcégnél dolgozik, eredeti társai közül csak a dobos Peter York segédkezett a régi nagy slágerek (Keep On Running, Somebody Help Me, Gimme Some Lovin´, I´m A Man) feltámasztásában, a Winwood fivérek, Muff és a sikeres szólókarriernek örvendő Steve kihagyták a nosztalgiázást.

Oroszok Avignonban A mai orosz színház játszotta a főszerepet a világ egyik legjelentősebb színházi találkozója, az augusztus 2-án véget ért 51. Avignoni Fesztivál programjában.

Meghalt Fela Kuti Elhunyt Fela Anikulapo Ransome-Kuti nigériai zenekarvezető, énekes, szaxofonos, billentyűs, a világszerte legismertebb afrikai muzsikusok egyike. Jómódú joruba családban született, az 50-es években Londonban tanult trombitát és zeneelméletet. Hazatérve, a 60-as években tradicionális és jazzes elemek ötvözésével fejlesztette ki saját, afro-beatnek keresztelt stílusát. 1969-ben Amerikába utazott, ahol nagy hatással volt rá a Fekete Párducok mozgalma. A 70-es évektől készített lemezein - albumainak száma ötven fölött van - kíméletlenül kritizálta a Nigériát kormányzó korrupt vezetőket. Egy valuta-szabálysértés örvén 1985-ben öt évre bebörtönözték, de a nemzetközi tiltakozás hatására két év múlva szabadult (amíg rács mögött volt, fia, Femi vette át nagy létszámú zenekara, a korábban Africa 70 nevet viselő Egypt 80 vezetését). Gazdag ember lévén 28 feleséget tartott, de tíz éve elvált tőlük, állítólag kijelentvén, hogy "egyetlen férfinak sincs joga birtokolni egy asszony vagináját". Ismertebb albumai: The 69 Los Angeles Sessions, Beats Of No Nation, Underground System, Black President, Army Arrangement, Teacher Don´t Teach Me Nonsense.

Jelenkori Gyűjtemény Mintha csak a Műcsarnok mai magyar festészeti kiállításának történeti előzményeit mutatnák be, a Magyar Nemzeti Galéria reprezentatív válogatást állított össze a majd hétezer műtárgyat tartalmazó Jelenkori Gyűjteményből: a szeptember 28-ig nyitva tartó tárlaton az 1945 utáni magyar művészet olyan jelentős alkotói szerepelnek, mint Barcsay Jenő, Bálint Endre, Gyarmathy Tihamér, Jakovits József, Kondor Béla, Korniss Dezső, Samu Géza, Schaár Erzsébet, Schéner Mihály, Vilt Tibor többek között.

Moszkvában A Witman fiúk A legjobb rendezés díját és a Fipresci nemzetközi kritikusszervezet díját nyerte a 20. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztiválon A Witman fiúk. Szász János alkotása - mely ugyanekkor részt vett a chicagói filmfesztivál versenyében, s augusztusban Montrealban, szeptemberben Torontóban, októberben Haifában, novemberben pedig Thesszalonikiben mutatkozik be versenyen kívül - meghívást kapott az idei Felix-díjért folyó versenybe, jelentette az Atlantic sajtóiroda. Az év európai filmje kategóriában huszonöt alkotással versenyez majd, díjátadás december 6-án Berlinben. (A Woyzeckkel Szász 1994-ben elnyerte a legjobb fiatal film Felixét.)

A moszkvai nagydíjat egyébként az amerikai Jerry Zaks kapta: műve, a Marvin´sRoom (Marvin szobája) családi dráma, két főszerepét Diane Keaton és Meryl Streep alakítja. A film producere, Robert De Niro, valamint Sophia Loren, Gina Lollobrigida, Catherine Deneuve és Andrej Koncsalovszkij orosz rendező életműdíjban részesült, különdíjat kapott Alekszander Szokurov orosz filmrendező.

Gyász 82 éves korában Moszkva környéki házában elhunyt Szvjatoszlav Richter orosz zongoraművész. Tanulmányait a moszkvai konzervatóriumban végezte, pályája 1945-ben vett lendületet az össz-szövetségi zon-goraverseny megnyerésével. 1954, a lipcsei Bach-verseny megnyerése óta járta a világot - ekkor lépett fel először a Zeneakadémián, fél ház előtt, a budapesti közönség még nem tudta, zsenit mulaszt el -, állandó szereplője volt a legrangosabb nemzetközi fesztiváloknak. Kiemelkedő interpretátora volt Bach, Beethoven, Mozart, Schuman, Liszt, Schubert, Ravel, Debussy, Rachmaninov, Szkrjabin, Sosztakovics és Prokofjev műveinek - utóbbi 1947-ben neki ajánlotta 9. zongoraszonátáját.

JAK-tábor A júliusi, bagolyirtási Műfordító Tábor után augusztus 19-23. között Tatán rendezi meg 9. Irodalmi Táborát a József Attila Kör. JAK-tagok napi 700, nem tagok napi 1400 forint részvételi díj fejében előadásokat, beszélgetéseket, szemináriumokat, felolvasóesteket, filmvetítéseket élvezve kapcsolódhatnak be és ki.

Locarno: 50 Augusztus 6-16. között immár ötvenedik alkalommal rendezik meg a svájci Locarno nemzetközi filmfesztiválját, amelyen ezúttal huszonegy - közte négy hazai - alkotás verseng az Arany Leopárdért.

Cyberia

Tamagocsit tessék! Miközben - az iNteRNeTTo tudósítása szerint - Japánban mind az eredeti, mind a kínai gyártású hamis tamagocsi hiánycikk, Budapesten, a Pólus Center Tesco szupermarketjében 5000 forint ellenében be lehet szerezni a Bandai japán cég kulcstartó méretű, digitális háziállatkáját.

A Rémember a Total Guitarban A Rémember együttes Silence Is The Rest című száma - az eredetileg csak az Interneten publikált Megalomaniac című anyag nyitódala - helyet kapott a Total Guitar angol zenei havilap júliusi számának CD-mellékletén, olyan zenekarok felvételei mellett, mint a Megadeth, a Metallica vagy a Skunk Anansie.

Az eltűnt gyerekek nyomában Az America Online az eltűnt és kizsákmányolt gyermekekért dolgozó National Center for Missing and Exploited Children nevű szervezettel együttműködve, az Internet segítségével, fényképek és egyéb információk közzététele útján próbálkozik a gyerekek nyomára bukkanni.

A fül-file Evander Hollyfield ökölvívó-világbajnok Mike Tyson által leharapott füldarabkája nemcsak csokoládéformaként hódít Amerikában, hanem képernyőkímélő programként is: a Rhode Island Soft Systems nevű cég által tervezett Holyear vs. Teethson és a Mikey Like Ears című képernyőkímélőket, melyek a nevezetes bokszmeccset parodizálják, az első két hét alatt 250 ezren töltötték le. A cég egyébként ezen a téren nagyon menő: a Macarena-táncot makarónisító Hey Macaroni! elnevezésű program három hónap alatt egymillió képernyőre jutott el a http://www.risoftsystems.com címről.

Fárad a Nyomkereső Egy hónappal a július 4-i Marsra szállás után 50 százalék alá csökkent a Pathfinder (Nyomkereső) leszállóegység energiatárolásra szolgáló elemeinek feltöltöttségi szintje. A Nyomkereső a marsi nappalokon napelemek segítségével nyeri a működéséhez szükséges energiát, az éjszakai mérésekhez és számítógépes műveletekhez azonban szüksége van az elemekre is. A földi irányítók takarékos üzemmódra állították át, de közeleg az idő, amikor nem lesz elég áram az elemekben, és a szonda kikapcsolja magát.

Ügyes robot Önállóan mozgó, lépcsőn is járni tudó, alapvető manuális feladatok elvégzésére képes, közel két méter magas, 210 kiló súlyú, ember formájú, akkumulátorral üzemelő robotot fejlesztett ki a Honda. A tízéves kutatómunka eredményeként megvalósult robot rádióval is vezérelhető, s az emberéhez hasonló keze segítségével az emberre veszélyes környezetben is képes munkavégzésre.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.