Kulturális hírek

  • 1997. szeptember 4.

Belpol

Callas tér, PárizsHúsz évvel ezelőtt, 1977. szeptember 16-án hunyt el a század egyik legkiemelkedőbb opera-énekesnője, Maria Callas.
Az évforduló alkalmából Párizsban teret neveznek el a szopránról, az EMI pedig - amely 1953 és 1965 között összesen huszonhárom operafelvételt készített vele - egy monstre sorozatot dob piacra: a Maria Callas Edition feljavított hangképet és hasznos kísérőszövegeket ígér Bellini, Bizet, Donizetti, Leoncavallo, Mascagni, Ponchielli, Puccini és Verdi műveihez.

Oe Kenzaburo Budapesten Nálunk tartotta aktuális konferenciáját az Európai Japanológusok Szövetsége, s ebből az alkalomból Budapesten járt Oe Kenzaburo, az 1994-es irodalmi Nobel-díj nyertese. Képünk a konferenciának helyet adó Külkereskedelmi Főiskolán készült, ahol az író első magyar nyelvű könyvét is dedikálta: a Futball-lázadást Vihar Judit fordította.

Pannon töredék Október 23-án este nyolckor az HBO-n lesz a premierje a Pannon töredék című filmnek, melyet Mészöly Miklós hasonló című elbeszélése nyomán írt, rendezett és fényképezett Sólyom András, a rendező írói konzultánsa Nagy András volt. Az 1956-os történet főbb szereplői Marozsán Erika, Almási Sándor, Nagyváradi Viktor, Lázár Kati, Jordán Tamás, Horváth József, Hollósi Frigyes, Elek Ferenc, Kari Györgyi. Az HBO, a Magyar Történelmi Film Alapítvány, a Hungarofilm, a Duna TV, a TV 3, a Nemzeti Kulturális Alap és a Mokép támogatásával készült alkotás mozibemutatójáról még folynak a tárgyalások.

Szeptemberi lemezek Goldie és KRS-1 közös kislemeze, a Digital hivatott étvágyat kelteni Goldie októberben esedékes új albuma, a Saturnz Return iránt. A kislemezen egyébként lesz egy DJ Muggs- (Cypress Hill) féle remix is, az albumon pedig egy közös szám (Temper Temper) Noel Gallagherrel (Oasis).

Björk közreműködött egy Goldie-számban - a Letter Of Fate arról az amerikai Björk-rajongóról szól, aki bombát küldött az énekesnőnek, majd öngyilkos lett -, és a hónap közepén jelentkezik új önálló albumával: a Homogenic keverésében részt vett Howie B, illetve RZA a Wu-Tang Clanból.

Egy kislemez (Miss Modular) bevezette albummal jelentkezik a Stereolab: Dots And Loops a címe, s aki szeptember végén, október elején épp Angliában van, akár élőben is hallhatja.

Tartja a bevált sorrendet a Portishead is: előbb kislemez (Cowboys, ez már megvolt, All Mine, ez jön e héten), majd album (címe: Portishead). Állítólag a feloszlás szélére jutott az új lemez készítése közben a bristoli együttes, akkora súllyal nyomta Geoff Barrow-t, Beth Gibbonst és társaikat két évvel ezelőtti, első albumuk, a Dummy óriási sikere. De kibírták, s az új anyagot egy harminctagú zenekar kíséretével mutatták be a New York-i Roseland Ballroomban.

Nehezen elérhető és eddig publikálatlan felvételeket - köztük a Beautiful Sun című kislemezt és részleteket a zenekar MTV Unplugged szerepléséből - tartalmaz a Hole szeptember közepén várható új albuma.

Soros ´96, ´97, ´98 Tavaly összesen 2,5 milliárd forintot költött különböző magyarországi programokra a Soros Alapítvány - jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Vásárhelyi Miklós, az alapítvány kuratóriumának elnöke és Bakonyi Éva igazgató. A kezdeti évektől eltérően - 14 éve működik az alapítvány -, amikor a tudományos és művészeti elit támogatására törekedtek, a hangsúly az oktatásügyre, illetve az elesett rétegekre helyeződött át. 1996-ban 880 millió forint jutott közoktatási és ifjúsági programokra, 250 millió felsőoktatásra, kutatói és ösztöndíjprogramokra, 540 millió kultúrára és művészetekre, 520 millió egészségügyre és szociális programokra, 270 millió pedig civil programokra - ebből 140 millió a különböző roma programokra. Az arányok várhatóan idén és jövőre is hasonlók lesznek, az összköltségvetés azonban körülbelül 3 milliárd forintra nő. Jelenleg gondolkodnak azon, miként vehetne részt a korrupció elleni küzdelemben az alapítvány a maga sajátos eszközeivel - a nyilvánosság erősítésével, például oly módon, hogy valamiképp megújítanák a várt eredményhez, a tényfeltáró újságírás térnyeréséhez bevallottan el nem vezető pályázatot.

ENSZ-filmek Velencében Lapzártakor még tart a Velencei Filmfesztivál, a zsűri még dolgozik, de az életműdíjakat már a megnyitón kiosztották: Alida Valli olasz színésznő és Gerard Depardieu francia színész át is vette, Stanley Kubrick amerikai filmrendező nem volt jelen - kapott viszont egy pót-Arany Oroszlánt Michelangelo Antonioni, akinek a Vörös sivatagért 1964-ben kapott díját évekkel ezelőtt ellopták.

A fesztivál egyik kevés publicitást kapott programja az ENSZ nevéhez fűződik: külön sorozat ad ízelítőt a világszervezet egyik nem igazán ismert tevékenységéről, a filmkészítésről. Több mint öt évtized alatt az ENSZ felkérte filmesek nemcsak forgattak olyan "adódó" témákról, mint a fegyverzetcsökkentés, a környezetvédelem, az emberi jogok stb. - 1957-ben például a magyar menekültekről szólt az Out (El) című film -, de mintegy 75 nemzetközi díjat is nyertek velük: 1947-ben például Oscart kapott a First Steps (Első lépések), egy járni tanuló mozgássérült gyermekről, 1979-ben pedig Cannes-ban Arany Pálmát a fegyverkezési versenyt meganimáló Booom. Velencében többek között levetítették a Secrets In The Sand (Titkok a homokban) című dokumentumfilmet Irak biológiai fegyverarzenáljáról, az A Cyber Tale Of Three Cities (Három város cybermeséje) című filmet, melyben három tinédzser beszélget egymással az Interneten keresztül, és a Breaking Barrierst (Áttörni a határokat) a fogyatékosokról. Egy ENSZ-forgatócsoport nemrég Észak-Koreában járt, de egyelőre nem született döntés arról, hogy az országot sújtó éhínséget dokumentáló felvételeket meg is jelentessék. Az ENSZ egyébként évente körülbelül 600 ezer dollárt költ filmgyártásra (ez már az utóbbi évek költségcsökkentései nyomán kialakult összeg), az Egyesült Államokban a közszolgálati tévéadókban és iskolákban mutatják be produkcióit, a fejlődő országok televíziói díjmentesen juthatnak sugárzási joghoz.

Lengyel politikai plakátok Társadalmi-politikai plakát a Lengyel Népköztársaságban (1945-1989) címmel nyílt kiállítás a budapesti Lengyel Intézet Nagymező utcai helyiségében. A szeptember végéig látható tárlat az utolsó azon rendezvények sorából, melyek az elmúlt öt évben, Rafael Wisniewski idején megvalósultak: a tökéletes magyarsággal beszélő igazgató megbízatása lejártával hazautazott Lengyelországba, helyét Barbara Wiechno vette át.

Goethe-évforduló Szülővárosa, Frankfurt megkezdte az előkészületeket az 1999-es esztendő nagyszabású eseménysorára, Johann Wolfgang Goethe születése 250. évfordulójának megünneplésére. A Weimarral, illetve legalább húsz kulturális intézménnyel közös rendezvényekre - melyek mottója: Weltbürger Goethe - weltoffenes Frankfurt (Goethe, a világpolgár, Frankfurt, a világra nyitott) - 1,9 millió márkát különítettek el. A költő születésnapján, augusztus 28-án osztották ki az idei Goethe-díjakat.

Brand New Heavies: új énekes Énekest cserélt az acid jazz egyik alapzenekarának tartott Brand New Heavies: N´Dea Davenport helyét a Los Angeles-i Siedah Garrett foglalta el, aki azelőtt, többek között, Michael Jacksonnal is dolgozott. A Heavies új énekesnője társszerzője volt Jackson egyik slágerének (Man In The Mirror), énekelt egy másikban (I Just Can´t Stop Loving You), s turnézott is vele.

Orosz kultúrtévé "A szellemi javak utáni vágyakozás ősidők óta része az orosz nemzeti karakternek. Bármily mostohák legyenek is a körülmények, az embereknek nemcsak a mindennapi kenyéren jár az eszük" - mondta Borisz Jelcin, amikor bejelentette egy új kulturális, művészeti tévécsatorna indulását. A Kultura nevet viselő adó november elsején kezdi meg működését, az orosz elnök szándéka szerint az orosz tévé hatalmas zenei, játék- és dokumentumfilmes archívumára alapozván az ifjúság épülését célzó adásait. Az új csatorna állami tulajdonban lesz, mert - mint Jelcin kijelentette - az orosz kormányzat feladata a kultúra támogatása.

Oasis: Nr. 1 + szimfonikus Megjelenése után egy héttel egymillió példányban kelt el Angliában az Oasis harmadik albuma, s ezzel a Be Here Now a brit zenetörténet leggyorsabban fogyó nagylemeze lett. De ez még messze nem a csúcs: mivel a zenekar első két albumát világszerte összesen több mint húszmillióan vásárolták meg, a mostaninak is minimum hasonlót jósolnak. S miközben a fél világ fejet hajt a Gallagher fivérek nagysága előtt, részt kérnek sikerükből a londoni Királyi Filharmonikusok is: felvettek egy albumnyi Oasis-számot, szimfonikus hangszereléssel - ebben a kegyben/kegyetlenségben eddig csak a Pink Floyd, a Genesis és a Rolling Stones szerzeményeit részesítették.

Dylan és a pápa II. János Pál pápa is meg fogja hallgatni Bob Dylan koncertjét szeptember 27-én Bolognában, az Eucharisztikus Világkongresszus alkalmából rendezendő ifjúsági nagygyűlésen - jelentették be a Vatikánban. "A legjobb fajta rock reprezentánsaként választottuk ki őt" - mondta Monsignor Ernesto Vecchi, az esemény főszervezője az 56 éves zenészről, aki már felgyógyult súlyos betegségéből (szívburokgyulladása miatt májusban kénytelen volt elhalasztani számos európai fellépését).

Cyberia

Quake-korrekció Múlt heti számunkban (Fájlövés - AntiQ party) helytelenül adtuk meg a magyar Quake honlap Internet-címét. A helyes cím: http://pganet.com/quake/.

Internetes tanévnyitó Első alkalommal idén követhette nyomon a hálózat világa a művelődési miniszter tanévnyitó beszédét: Magyar Bálint - az egri II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola valóságos terében és az Interneten: http://www.sulinet.hu - bejelentette: a Sulinet program (melynek versenytárgyalásáról a múlt héten írtunk) megvalósítása során 1998-ban az ország középiskoláit, 2002-ig pedig az általános iskolákat is rákapcsolják az Internetre.

Matáv-beismerés Az iNteRNeTTo értesülése szerint a Matáv kénytelen volt felülvizsgálni a bérelt vonali Internet-szolgáltatás május 6-án bevezetett díjrendszerét, amely szerint a szerverre bérelt vonalon érkező hívás után a hívott fél is fizetett adatforgalmi díjat. E rendszer nehéz helyzetbe hozott számos kisebb Internet-szolgáltatót, ők ugyanis szervereik tartalmát a korábban a Matávtól bérelt vonalon keresztül tették elérhetővé, s többen arra kényszerültek, hogy felbontsák a Matávval kötött szerződésüket. Botos István, a Matáv Internet-értékesítési osztályának vezetője elmondta, álláspontjukat a reakciók alapján rövid idő alatt felülvizsgálták, és erről az ügyfeleket júniusban értesítették. Szerinte a rosszul kialakított díjrendszer miatt azért nem bontottak fel igazán sok szerződést, mert a műszaki fejlesztések eredményeképpen a bérelt vonali szolgáltatás minősége ugrásszerűen javult.

Jospin az Internetről Lionel Jospin támogatást ígért a francia sajtónak, hogy a lapok minél hamarabb felkerülhessenek az Internetre. A francia miniszterelnök szerint Franciaország azért maradt le annyira az új szolgáltatások és technológiák kifejlesztésében és bevezetésében, mert az előző, jobboldali kormány tevékenysége kimerült az angol nyelv hálózati használatának ostorozásában. Jospin, aki egy kommunikációs konferencián beszélt, a fejlesztésekben való aktív kormányzati részvétel szorgalmazása mellett azt is megemlítette, hogy az elterjedt Minitel rendszert is modernebb kommunikációs formák váltják fel.

Újabb szekta-öngyilkosság 39 középkorú férfi és női holttestet találtak San Diegótól 32 kilométerre északra, Rancho Santa Fé településen, egy luxusvillában. Az áldozatok a jelek szerint öngyilkosságot követtek el, búcsúlevél-videókazettájukban úgy fogalmaztak, örömmel hagyják el ezt a bolygót. A villát tavaly október óta bérelte a Felsőbb Forrásnak nevezett szekta - emlékezetes, tavasszal az internetes kiadványok tervezésével foglalkozó szektának ugyancsak 39 tagja követett el kollektív öngyilkosságot.

Figyelmébe ajánljuk