Kulturális hírek

  • 1998. június 4.

Belpol

Meghalt Nagy Atilla Kristóf35 éves korában, motorbaleset következtében elhunyt Nagy Atilla Kristóf, a fiatal magyar írónemzedék egyik legtehetségesebb és legaktívabb képviselője. 1985-ben elindította az Underpress című irodalmi szamizdatot, irodalmi esteket szervezett, s zenélt is, a 70-es, 80-as évek fordulóján a Lavina együttesben, a 80-as évek derekán a Huckleberryben basszusgitározott, legutóbb a Gyehenna Philharmonics egyike volt.
Első versei Hadikommunikáció címmel jelentek meg, a 80-as években keletkezett elbeszéléseit a Persona non grata című kötetben gyűjtötte össze, és sorolhatnánk tovább: Totál brutál; Valaki beszél; Fragmenta; tanulmány Komjáthy Jenőről, rádiós interjúk: Fecseg a mély. 1991 nyarán, két héten keresztül biciklivel végigjárta Ady útját Érmindszenttől Budapesten át Párizsig, de másik célját, hogy eljusson az Értől az óceánig, nem sikerült megvalósítania: "Saját korlátain nem terjeszkedhet túl az ember" - írta négyrészes útinaplója végén (MaNcs, 1991. augusztus 8.).

Fáraósír a Thot-hegyen? Egyiptomban ötven év után először valószínűleg újabb, már az ókorban kirabolt királysírra talált egy magyar kutató. Az elmúlt héten a Magyar Tudományos Akadémián mutatták be Vörös Győző huszonhat éves egyiptológus új könyvét, melyben a fiatal tudós az általa vezetett magyar kutatócsoportnak a thébai Thot-hegyen végzett ásatásairól és a sírhely felfedezéséről számol be. Vörös a hegy tetején épült négy-, illetve ötezer éves templom feltárása során rájött, hogy a hegy alakja a piramisokéra emlékeztet, így feltételezhető, hogy a templomot építtető fáraó sírjának bejárata a hegy északi oldalából nyílik, ahogyan a piramisoknál szokásos. Rá is bukkantak a sírkamrákra és a szarkofágra, továbbá a később kopt keresztények által használt helyiségben egy hatalmas Pantokrátor-freskóra és feliratokra. A további kutatómunka során előkerülő leletek bizonyíthatják véglegesen, hogy a sír a fáraóé, és nem más egyiptomi előkelőségé volt.

Cannes: kiegészítés Az 51. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon kiosztott díjakról szóló múlt heti hírünkből kimaradt egy és más - íme: a legjobb első filmért járó Arany Kamerát az amerikai Marc Levin kapta Slam című alkotásáért, a legjobb forgatókönyv díját a szintén amerikai Hal Hartley a Henry Foolért, a legjobb rövidfilmnek pedig Xavier Giannoli munkája, az Interview bizonyult. (Cannes-i beszámolónk a 36-37. oldalon.)

EU-Oscar? Brüsszeli jelentés szerint az Európai Unió tagállamainak kulturális miniszterei nyitottak a Jacques Santer, az Európai Bizottság elnöke és a kontinens filmiparának vezető képviselői által is támogatott ötletre, hogy valamelyik nagy európai filmfesztiválhoz - szóba jöhet Cannes, Velence és Berlin - kapcsolódva egy Oscar típusú európai filmdíjat indítsanak, ily módon is növelve az európai film presztízsét Hollywood konkurenciájával szemben. Konkrétumok állítólag az év végéig várhatók.

Színházi társulat Székesfehérvárott A városi önkormányzat 31 millió forintos plusztámogatása jóvoltából az őszi szezontól fogva önálló társulattal rendelkező intézményként működik Székesfehérvárott a Vörösmarty Színház, amely eddig leginkább kész előadásokat befogadó színházként üzemelt. Péterfy Attila igazgató és Horváth Péter művészeti vezető irányításával sajátos arculat kialakítására törekszenek, ezért az eddigi tíz mellé még húsz színészt és tizenkét táncost szerződtetnek.

Meleg Krisztus - mégis Múlt héten hírt adtunk arról, hogy a Manhattan Theatre Club (MTC) nevű New York-i off-Broadway színház "biztonsági problémák" miatt elállt Terence McNally Corpus Christi című darabjának őszi bemutatójától, mert fenyegetéseket kapott amiatt, hogy a darabban egy Krisztusra emlékeztető figura nemi kapcsolatot folytat egy "apostollal". Azóta változni látszik a helyzet: a legfrissebb hírek szerint a színház mégis vállalkozik a bemutatóra, folytatják a próbákat, miután a rendőrség vizsgálatot indított az immár megerősített őrzésű színházat ért fenyegetések ügyében. Athol Fugard dél-afrikai drámaíró, aki a Corpus Christi műsortervről való levétele elleni tiltakozásul visszavonta az ő szintén őszre tervezett bemutatóját (The Captain´s Tiger), az MTC karakán döntését értékelve visszaadta darabját a színháznak.

Könyvhét ´98: kiegészítés Múlt heti előzetesünkből, a 69. Ünnepi Könyvhét Narancs-közeli köteteinek sorából kimaradt néhány, ezt pótoljuk most: Kálmán C. György Te rongyos /elm/élet címmel gyűjtötte össze az utóbbi másfél évtizedben keletkezett irodalomtörténeti írásainak javát (Balassi), berlini emberünk, Schauschitz Attila pedig fordítóként jelentkezett, Dalos György Vendég a jövőből című, Anna Ahmatova és Sir Isaiah Berlin találkozásáról szóló dokumentumregényét ültette át magyarra. (Lásd még az egész könyvheti mellékletet.)

Gyász Öngyilkos lett Kelényi Krisztián Tódor, a 80-as, 90-es évek budapesti underground kultúrájának egyik jellegzetes alakja, a NapNap Fesztivál és az Ego Centrum elindítója. Írásait a Nem ez, hanem ő című könyvecskében jelentette meg.

Robert Wilson és Philip Glass: újra együtt Az áprilisi Los Angeles-i ősbemutató után nemrég Londonban adták elő Robert Wilson rendező és Philip Glass zeneszerző új - de egyelőre nem teljesen kész, még alakuló work in progressként aposztrofált - operáját. Jed Wheeler producer szerint a Monsters of Grace utat nyit a 21. század színháza felé. Glass a 13. századi perzsa misztikus, Jalaluddin Rumi szövegeire írta zenéjét, a 21. századot pedig a színpad hátterében vetített klipek adják, megannyi meditációra késztető, lassított felvétel három dimenzióban. A darabot augusztus végén és szeptember elején Hamburgban, október végén és november elején Münchenben is bemutatják.

Bejart-jubileum Lausanne-ban A svájci városban tizenkét napos fesztivállal ünneplik meg a tízéves évfordulóját annak, hogy Maurice Bejart francia koreográfus a Brüsszelnél biztosabb financiális hátteret ígérő Lausanne-ba költöztette balett-társulatát. Az előadássorozat a 71 éves koreográfus három klasszikus produkciójával kezdődött: Tavaszi áldozat (1959), Bolero (1960), Tűzmadár (1970). Az est negyedik darabja (A kettős árnyék dialógusa) ősbemutató volt, Pierre Boulez zenéjére. A Bejart-balett évi hatmillió svájci frankos költségvetésének felét a város és Vaud kanton állja, másik fele saját bevétel - június végén és júliusban például Japánban turnéznak, a szezont július 25-én a franciaországi Evianban zárják, az új évadot októberben Torinóban indítják.

Szenvedéstörténet Az ÁVH belső világába vezet el Jeles András Szenvedéstörténet című drámája, melyet az évad végén mutattak be Máté Gábor rendezésében a Kamrában. Képünkön Tóth Zoltán és Varga Zoltán. Június 5-én és 6-án ezzel az előadással zár a Kamra 97/98-as szezonja.

Tűzugrás A mai ember és a természet közötti távolság tragikus növekedéséről, a hagyomány megőrzésének, újjáélesztésének fontosságáról szól a Közép-Európa Táncszínház Tűzugrás című előadása, melyet a múlt héten mutattak be Budapesten, a volt Bethlen moziban Horváth Csaba rendezésében. Az egykori mozit felváltva használja próbahelyként Bozsik Yvette társulata és a Közép-Európa Táncszínház, amely 1997-ig a Budapesti Kamaraszínház tánctagozataként működött, tavaly óta önállóan, egyesületi formában. A képen Molnár Zsolt és Balatoni Szilvia.

Díj Szeptemberben Nádas Péter veheti át a Vilenica nemzetközi irodalmi díjat a szlovéniai Vilenicében évente rendezett közép-európai irodalmi találkozón.

Indie-lista A független kiadású albumok londoni listájának élcsoportja a New Musical Express nyomán:

1. Garbage: Version 2.0

2. Symposium: On The Outside

3. Nick Cave & The Bad Seeds: The Best Of...

4. 808 State: 808:88:98

5. Money Mark: Push The Button

6. Morcheeba: Big Calm

7. Jazzy Jeff & Fresh Prince: Greatest Hits

8. Saint Etienne: Good Humor

9. George Martin: In My Life

10. Peter Green with Nigel Watson: The Robert Johnson Songbook

11. Julian Lennon: Photograph Smile

12. Mogwai: Kicking A Dead Pig

13. Stereophonics: Word Gets Around

14. Plastikman: Consumed

15. Cornershop: When I Was Born For The 7th Time

Osztrák EU-kultúrinvázió Ausztria EU-elnökségének időszakára egész sor kulturális eseményt időzítettek - Ausztrián kívül is. Júniustól szeptemberig a brüsszeli Musée d´Ixelles ad otthont a bécsi Österreichische Galerie osztrák expresszionista festészeti kiállításának. A Bécsben még június 21-ig látható a 100 Jahre Secession című kiállítás a prágai Rudolf-palotába, majd európai körútra utazik. Októbertől kortárs osztrák képzőművészek állítanak ki Lisszabonban, novemberben a római Accademia Nazionale di San Luca Angelika Kauffmann grafikáit és festményeit mutatja be, Párizsban Osztrák építészek Európában 1900-1998 címmel rendeznek kiállítást. Októberben Brüsszelben szerepelnek a Bécsi Filharmonikusok, viszonzásul osztrák turnét tesz az Európai Unió Ifjúsági Zenekara. Aztán jönnek a konferenciák: szeptemberben Bécsben Dél- és Közép-Kelet-Európa multikulturalizmusáról, illetve a délszláv népekről, novemberben Grazban az európai identitásról és kultúráról csépelik a szót, decemberben pedig a gyűlölet és a rasszizmus ellen tanácskoznak majd Bécsben, Simon Wiesenthal jelenlétében.

Vita egy japán háborús filmről Kínai és dél-koreai vélemények szerecsenmosdatásként értékelik az angolul Pride - The Fateful Moment (Büszkeség - A sorsdöntő pillanat) című japán filmet, amely bemutatása első hétvégéjén már 1,3 millió dolláros bevételt hozott a szigetországban. Tojo Hideki tábornokról szól, akit épp ötven évvel ezelőtt akasztottak fel háborús bűnösként. 1941-ben lett Japán miniszterelnöke, amikor elhatározták Pearl Harbor megtámadását, 1944-ben mondott le. A film hősként ábrázolja Tojót, aki a reklámszlogen szerint magányos harcot vívott a japán nemzet büszkeségéért.

A Mad Professor remixel Teljes egészében újrakeverte a Massive Attack vadonatúj albumát, a Mezzanine-t (MaNcs, május 7.) a Mad Professor művésznévre hallgató Neil Fraser, aki négy éve ugyanezt tette a zenekar Protection című albumával is (abból lett a No Protection). A Mezzanine-remixek megjelenéséről egyelőre annyit tudni, hogy a Teardrop kislemezen már hallani lehetett egyet, a július elején várható Angel kislemezen pedig jön a következő.

Berlini Opera: milliós hiány A tavalyi 19 millió márkás deficitet az idei év eddig eltelt időszakában további 8 millió márka mínusz súlyosbította a berlini Deutsche Oper mérlegében. Egyes vélemények szerint sürgős strukturális reformokra szorul az intézmény, mások szerint inkább csak alul van finanszírozva: évi 80 millió márka költségvetési támogatását öt év alatt 110-re kéne növelni, hogy megfelelően működhessen.

Bauhaus-repeta Két júliusi Los Angeles-i koncert erejéig újra összeáll a 80-as évek sötét-hullámának egyik brit alapzenekara, a Bauhaus. Egyelőre nem tudni, hogy Peter Murphy (ének), Daniel Ash (gitár), David Jay (basszus) és Kevin Haskins (dob) tartósabb együttműködésre készül-e, csupán azt hozták nyilvánosságra, hogy Crackle címen, egyelőre az amerikai piacon, megjelentetnek egy válogatást az 1983 közepén feloszlott zenekar sikereiből (többé-kevésbé az 1979-1983 című válogatással azonos tartalommal).

Cyberia

Elítélték a CompuServe német igazgatóját Egy bajor bíróság pornográf anyagok és náci propaganda internetes terjesztése miatt két év felfüggesztett börtönre ítélte Felix Sommot, a CompuServe ügyvezető igazgatóját, noha az ebben nem vett részt, sőt jelentette a rendőrségnek a tiltott anyagok létezését, és segítette a nyomozást. A kérdéses anyagok más országbeli számítógépeken voltak, és a CS hálózatán át is el lehetett érni őket. Az ítélet ellentmond az új német információs törvénynek, amely szerint az Internet-szolgáltató nem tehető felelőssé a nála elhelyezett anyagok miatt, ha azok létezéséről nem tud, vagy szűrésükről nem képes gondoskodni. A vád képviselői - álláspontjukat megváltoztatva - nem tartották felelősnek Sommot, a bíró szerint azonban szolgáltatóként bűnrészes a hálózatán elkövetett bűnökben. A szolgáltatókat és a polgárjogi csoportokat világszerte megdöbbentette az ítélet.

AOL: peren kívüli megállapodás Az America Online 44 amerikai állam főügyészével peren kívüli megállapodást kötött, melynek értelmében az AOL 2,6 millió dollárt fizet az államoknak a perköltség és a jövőbeni vásárlói tájékoztatás fejében. Az AOL vállalta, hogy a szolgáltatás minőségében bekövetkezett változásról (áremelés, más feltételek) legalább 30 nappal előre értesíti előfizetőit, az ingyenes próbaidő-akciókban világosan közli a felhasználókkal, hogy az 50 órás, ingyenes hozzáférést egy hónapon belül kell abszolválni, a pluszdíjas szolgáltatások igénybe vételekor pedig ezentúl egy képernyő tudatja az adott területre belépő felhasználóval: ez nincs benne a havi alapdíjban.

Intel: közelgő antitrösztper A Microsoft után antitrösztper elé néz az Intel is: az amerikai Federal Trade Commission két hét múlva hoz döntést erről. Az eljárás valószínűleg az Intel, a Digital és az Intergraph kapcsolatát feszegetné, mivel e két utóbbi cég tavaly egyaránt beperelte a processzorgyártót: állításuk szerint az Intel hirtelen felbontotta titoktartási szerződését, a két céget kényszeríteni próbálva ezzel arra, hogy licenceljék egymás technológiáit. A titoktartási szerződéssel járó információk hiányában a két cég nem tudott versenyképes Intel-processzorra alapuló termékeket piacra dobni. A Digitallal tavaly megegyezett az Intel, az Intergraphfal még folyik a per.

Panasz a Compaq ellen A számítógépek millenniumállóságának tesztelésével foglalkozó, Prove It 2000 nevű angol cég bepanaszolta a Compaqot az angol reklámhivatalnál, mivel a számítógépgyártó millennium-kompatíbilisként hirdeti gépeit. A Prove It tesztjei szerint a Compaq-gépek belső órája nem képes kezelni a 2000 után előállt helyzetet, bár a BIOS igen. A Prove It tavaly az IBM gépeit tesztelte, ezekben szintén sok hibát talált, melyeket azóta a gyártó kijavított.

Okos webnyomtató Weboldalak nyomtatását egyszerűvé tevő alkalmazást jelentett be a Hewlett-Packard: a Web PrintSmart programban a felhasználó kiválaszthatja, hogy az oldal mely részét kívánja kinyomtatni. Az alkalmazás nyomtatási képet is mutat, továbbá sima szöveges, táblázatos és keretes (frame) weboldalakat is ki tud nyomtatni olyan formára, mint az eredeti. A HP a Microsofttal és a Netscape-pel tárgyal arról, hogy azok a böngészőjükbe beépítenék a HP programját.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.