Kulturális hírek

  • 1998. október 8.

Belpol

Titanic FilmjelenlétOktóber 8-18. között hatodszor rendezik meg a budapesti Toldi, Örökmozgó és Broadway moziban a Titanic Nemzetközi Filmjelenlét Fesztivált.
A program nyolc szekcióra tagolódik, az ismerős Hullámtörők, a Túl kusza kultusza, a Magyar filmfedélzet és a Klipsz mellett A bűn mélységei és Rock-dokk címmel lesz egy-egy sorozat, külön fejezetet kap az angol Shane Meadows és a dán Lars von Trier eddigi életműve, így Cannes-ban is feltűnést keltett új filmje, a Dogma ´95 irányelveinek megfelelően készített Idióták. Látható majd többek között Richard Linklater két filmje (Naplopók, A Newton-fiúk), egy új Wong Kar-wai (Boldog együttlét), egy technotörténeti doku (Iara Lee: Hanghullámok), A Ló éve, Jim Jarmusch filmje Neil Youngról és zenekaráról, az idei Sundance Fesztiválról Courtney Love tiltakozása miatt visszavont Kurt és Courtney című dokumentumfilm, Nick Broomfield alkotása a Nirvana-énekes haláláról. A magyar szekcióban két filmes munkájával is bemutatkozik a Narancs volt főszerkesztője, Vágvölgyi B. András, a In Brother´s Shadow című, Hongkongban forgatott filmjével, illetve a Gazdag Gyula és Eörsi István társaságában készített Ginsberg-portréval (Egy Lower East Side-i költő). Képünkön Lars von Trier Birodalom című filmjének egy részlete. Pestre várják a Sötét utak rendezőjét, Philippe Grandrieux-t.

Maja kincsek Velencében Soha ekkora kiállításon nem találkozhatott Európa a maja kultúrával, mint ami a velencei Palazzo Grassiban látható 1999. május 16-ig, Peter J. Schmidt, a mexikói Instituto Nacional de Antropologia e Historia német vendégprofesszora rendezésében. A mai Guatemalából, Hondurasból és Mexikóból származó kincsek, diónyi jadefaragások és tonnányi kőszobrok, ékszerek, maszkok, használati és kultikus tárgyak és egyebek töltik meg az 1986-ban átépített palota 36 termét. A kiállításhoz impozáns, 700 oldalas katalógus készült olasz és angol verzióban, egy CD-ROM pedig virtuális utazásra viszi felhasználóját az egykori maja birodalom városaiba - kezdetnek talán megteszi a www.palazzograssi.it cím felkeresése.

Bubis kontra Fassbinder "Számomra egy ilyen darab előadása egy állami színpadon szubvencionált antiszemitizmus lenne" - nyilatkozta Ignatz Bubis, a Németországi Központi Zsidótanács elnöke az ellen tiltakozva, hogy a berlini Maxim Gorki Theater jövő tavasszal tervezi bemutatni Rainer Werner Fassbinder Der Müll, die Stadt und der Tod (A malom, a város és halál) című színdarabját. Ignatz Bubisnak - aki már 1985-ben azok közé tartozott, akik a frankfurti Kammerspiel színpadát fizikailag elfoglalva, megakadályozták ugyane darab premierjét - az a legfőbb baja a művel, hogy az egyik szereplő, egy öreg náci azt vágja egy zsidó üzletember fejéhez, hogy "elfelejtették elgázosítani".

Film Pakisztán alapítójáról Muhammad Ali Dzsinnah (1876-1948), a Muzulmán Liga vezetője, Pakisztán alapítója és első elnöke halálának 50. évfordulóján Hollywoodban tartották meg a világbemutatóját a cambridge-i egyetem professzora, Akbar Ahmed produkciójában készült Jinnah című filmnek. A pakisztáni rúpiákon is látható államférfit a rá megdöbbentően hasonlító brit Christopher Lee alakítja, életének eseményeit pedig az indiai film egyik legnagyobb sztárja, Shashi Kapoor narrátori hangja idézi fel. A filmet eredetileg tavaly, Pakisztán megalakulásának 50. évfordulójára szerették volna elkészíteni, de mivel a pakisztáni állam visszavonta a gyártási költség egyharmadát jelentő, egymillió fontnyi hozzájárulását, új forrást kellett találni: végül Amerikában élő gazdag pakisztániak segítségével sikerült befejezni az előzetes hírek szerint valahol a Gandhi és az Arábiai Lawrence közé belőtt produkciót. Akbar Ahmed bevallott célja, hogy Nyugaton is jobban megismertesse Dzsinnah-t, akit egyrészt ridegnek tartott egyénisége, másrészt korai halála miatt messze elhomályosít politikai ellenfelei, Gandhi és Nehru hírneve. A film sorra veszi Dzsinnah életének fontosabb eseményeit (ambiciózus, ifjú ügyvéd Londonban és Bombayben, házasság egy nem muzulmán lánnyal, a gyarmati idők vége felé egyre aktívabb részvétel az indiai politikai életben, összetűzés az India egységét akaró Nehru és a független Pakisztánt akaró Dzsinnah között, egy szélsőséges muzulmán merényletkísérlete Dzsinnah ellen), középpontjában természetesen India és Pakisztán különválásának véres eseményeivel.

Sütő-premier Balkáni gerle címmel, a szerző műfaji meghatározása szerint egy "menyegzőnek színét és fonákját" megelevenítő, a ´80-as évek végén, Erdélyben játszódó darabot mutattak be pénteken a Nemzeti Színházban, Iglódi István rendezésében: a Káin és Ábel (1978), A szúzai menyegző (1981), a közel háromszáz előadást megért Advent a Hargitán (1986) és Az ugató madár (1993) után ez Sütő András ötödik premierje a Nemzetiben. Képünkön az egyik főszereplő, Sinkovits Imre és Soltész Erzsébet.

Az előadás előtt Hámori József, a nemzeti kulturális örökség minisztere arról számolt be a sajtónak, hogy Balikó Tamás színész-rendezőt, Schwajda György író-rendezőt és Zsámbéki Gábor rendezőt (mindhárman színidirektorok is), valamint Sinkovits Imre és Törőcsik Mari színművészeket felkérte, miniszteri tanácsadó testületként, rendszeresen ülésezve segítsenek a finanszírozással, illetve a színházi élettel kapcsolatos szakmai, tartalmi kérdésekben hozandó döntéseinél. A testület hatodik tagját a Magyar Színházi Társaság delegálja majd. A miniszter hozzátette, hasonló testületet kíván létrehozni a zenei, az audio/vizuális és az irodalmi/könyvkiadási területen is.

Ide kapcsolódik, hogy Várhegyi Attila, a minisztérium politikai államtitkára felkérte Bálint Andrást, az új Nemzeti leendő igazgatóját, egészítse ki pályázatát a Nemzeti jelenlegi társulatára vonatkozóan, mivel az új épület átadása 2000. október 23-ról valószínűleg 2001. augusztus 20-ra tolódik.

Jan Troell Budapesten Az Örökmozgó svéd filmhónapjának nyitányaként, Hamsun című svéd-norvég-dán koprodukcióban készült filmjének vetítése alkalmával találkozott a pesti közönséggel Jan Troell, aki a közönségtalálkozón elmondta, a Per Olov Enquist könyve alapján forgatott mű csak tizenhét évvel az ötlet felmerülése után készülhetett el, annyira érzékeny témának számított Norvégiában az 1920-ban Nobel-díjat kapott író, Knut Hamsun (1859-1952) második világháború alatti németbarát szereplése. (Lásd még: Visszhang, 34. oldal.)

World Music Az európai rádióadók világzenei szerkesztőinek listája, a legfrissebb Folk Roots nyomán:

1. Baaba Maal: Nomad Soul (Szenegál)

2. Kepa Junkera: Bilbao 00:00h (Spanyolország)

3. Ernest Ranglin: In Search Of The Lost Riddim (Jamaica/Szenegál)

4. Nenes: Akemodoro Unai (Okinawa)

5. Sally Nyolo: Multi Culti (Kamerun)

6. Daniele Sepe: Lavorare Stanca (Olaszország)

7. Boukman Eksperyans: Revolutions (Haiti)

8. Válogatás: Hommage A Nusrat Fateh Ali Khan

9. Ifang Bondi: Gis Gis (Gambia)

10. Malik P. Sow & Welnere: Danniyanke (Szenegál)

(A listát vezető Baaba Maal lemezéről a 32. oldalon.)

Műterem-költöztetés Múzeummá alakítják az 1992-ben elhunyt Francis Bacon londoni műtermét - csak éppen nem a brit fővárosban, ahol 1961 utáni műveinek zömét festette, hanem szülővárosában, Dublinban. Miután a londoni Tate Galleryvel folytatott tárgyalások nem vezettek eredményre, Bacon örököse, John Edwards úgy döntött, az egész művészi kuplerájt szétszedeti a dublini Hugh Lane Gallery munkatársaival, hogy az ír fővárosban rakják össze újra.

Díj, díj Konrád György kapta a bécsi Dunamenti és Közép-Európa Intézet idei Közép-Európa-díját. Átadására egy felolvasóest keretében került sor.

A színikritikusok díjai az 1997-98-as szezonból: legjobb új magyar dráma: Spíró György: Kvartett; előadás: Ványa bácsi (Nyíregyháza, rendezte: Szász János; rendezés: Alföldi Róbert: A velencei kalmár (Tivoli); legjobb főszereplők: Törőcsik Mari, Rátóti Zoltán; alternatív előadás: Kicsi, avagy... (Krétakör, rendező:Schilling Árpád); szórakoztató/zenés előadás: Sárga csikó (rendező:Bezerédi Zoltán); fiatal rendezők helyzetbe hozása:Székely Gábor (Új Színház); mellékszereplők: Spolarics Andrea, Magyar Attila.

ASzínház című szaklap által létrehozott Színház Alapítvány közadakozást indított az Erzsébet téren építeni kezdett új Nemzeti Színház javára, a számlaszám: 10402166-21624669-70520000.

Doisneau és Plossu Két világhírű francia fotográfus munkáit mutatja be november 2-ig a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum: Robert Doisneau (illusztrációnk az ő fotója) 1912-ben született, Párizs és lakóinak fotósaként ismert, a róla elnevezett utcában áll Arles-ban a francia fotófőiskola. Bernard Plossu 1945-ben született, az utazó fotográfusok egyik legkiválóbbika.

Cyberia

Netscape-kiegészítő az Explorerhez A Netscape bejelentette: TuneUp for IE nevű programja segítségével a Microsoft Internet Explorer felhasználói is élvezhetik a Netscape Communicator szolgáltatásait, illetve igénybe vehetik a Netcenter teljes kínálatát. Bár a Netcentert eddig is fel lehetett keresni az Explorerrel, a Microsoft böngészőjébe nem lehetett integrálni a szolgáltatásait. A "feltuningolt" Explorerrel a böngészőből közvetlenül is hozzáférhető lesz a Netcenter összes személyre szabható része (Netscape Webmail, szoftverfrissítés). A Communicator 4.5-höz hasonlóan internetes keresőként lehet majd használni a böngésző címmezőjét is. Bár a bejelentés röviddel azután történt, hogy a Netscape böngészőpiaci részesedése először csökkent 50 százalék alá, a cég szóvivője szerint a két dolog között nincs összefüggés: "A Netcentert szeretnénk hozzáférhetővé tenni a teljes közönség számára." A Microsoft üdvözölte az újdonságot, hiszen ezzel szerintük a Netscape csak "azt szeretné elérni, hogy a portal jól működjön Internet Explorerrel is, ami remek dolog". A TuneUp várhatóan október végétől tölthető le ingyenesen.

MSN.com 24 országban A Microsoft 24 országban szeretné útjára indítani az MSN.com nevű webes kereső, és tartalomszolgáltató oldalának helyi verzióit. Ehhez olyan neves partnerek segítségét kívánják igénybe venni, mint például a francia Le Monde vagy a német Der Spiegel. A terv szerint a helyi partnerek adnák a tartalmi részt, az adott ország nyelvén, a Microsoft pedig az egységes technológiát, az MSN Hotmail ingyenes levelezőrendszerrel, a bétatesztelés alatt álló MSN Web Search keresővel, az MSN Web Communitiesszel és más, fejlesztés alatt álló programokkal. A szolgáltatás 1999 első felében válik elérhetővé, többek között Ausztriában, Finnországban, Hongkongban, Szingapúrban és Tajvanon. Az MSN.com, melynek nemrég jelent meg legújabb, béta változata, már jelen van Ausztráliában, Franciaországban, Németországban, Kanadában, Japánban és az Egyesült Királyságban.

Szerzőijog-kiterjesztés Egy kaliforniai bíróság ítélete szerint a számítógépes játékprogramokat gyártó cégek szerzői jogai kiterjednek a programok azon verzióira is, melyeket a játék rajongói készítettek, és terjesztenek az interneten keresztül. Az ítélet a Duke Nukem 3D nevű játék kapcsán indított per végére tett pontot. A program része egy úgynevezett pályaszerkesztő, melynek segítségével a játékosok maguk is készíthetnek új pályákat a játékhoz. A Duke Nukem 3D forgalmazója, a GT Interactive azért perelte be a Micro Start, mert az Nuke It néven ilyen - a játék rajongói által készített - pályákból álló összeállítást hozott kereskedelmi forgalomba. A GT álláspontja szerint nem probléma, ha a játékosok a cég védett grafikáinak felhasználásával saját verziókat készítenek, egészen addig, amíg nem próbálják meg árulni azokat.

Friderikusz a hálózaton Az Internetto értesülése szerint Friderikusz Sándor online kiadványt készít a Matáv és az RTL televízió, illetve György Péter médiaszakértő közreműködésével. A hivatalos bejelentés hamarosan várható (http://www.friderikusz.hu).

Figyelmébe ajánljuk