Kulturális hírek

publikálva
1999/3. (01. 21.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Néprajzi Múzeum: maradNémi ki-mit-mondott-mit-nem-mondott huzakodás után a kormányszóvivő bejelentette: nem erőltetik, hogy a Miniszterelnöki Hivatal a Néprajzi Múzeumba költözzék. A kultuszminiszter szakértői testületet kért fel, vizsgálják meg a múzeum optimális elhelyezésének lehetőségeit, a kormányfő hivatalának pedig továbbra is új helyet keresnek.Millenniumi 15 milliárd Hámori József miniszter és Nemeskürty István kormánybiztos közzétette a 2000.

év magyarországi rendezvénysorozatának terveit. Összesen 26, idén 15 milliárd forintot költenek millenniumi célokra, ennek mintegy kétharmadát beruházásokra és műemlékek felújítására. 700 millió forintból négy filmprodukció elkészítését (Bereményi Géza: A Hídember - brit koprodukció Széchenyiről; Koltay Gábor: Sacra Corona - Nemeskürty szövegére; Mészáros Márta: A csodálatos mandarin - kínai koprodukció; Mihályffy Sándor: Kincsem - Csurka ´86-os forgatókönyvéből) és egy befejezését (Jankovics Marcell: Csodaszarvas) támogatják.

Roma kulturális központ Kőbányán, a Gyömrői út 103.-ban megnyílt az Országos Cigány Kulturális és Művelődési Központ, melynek létesítését még az előző kormány határozta el.

Alternatív pedagógia Új továbbképző kurzusokat indít az Alternatív Pedagógiai Műhely óvodák, általános és középiskolák pedagógusai részére. Témakörök: alternatív pedagógiai módszerek; magánélettan; multikulturalitás; művészet. Jelentkezni telefonon (212-1303) vagy levélben (1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 6.) lehet január 30-ig.

ODB: újabb balhé Brooklynban gyilkossági kísérlet vádjával letartóztatták Ol´ Dirty Bastardot: a Wu-Tang Clanhoz tartozó rapper (sz. Russell Tyrone Jones) 1999-es Chevroletje este állítólag nem világító lámpákkal haladt, s amikor a civil ruhás rendőrök leállították a kocsit, onnan rájuk lőttek. Senki nem sebesült meg. ODB-t a helyszínen letartóztatták, társát, aki bemenekült a drogrehabilitációs központba, ami előtt az incidens zajlott, valamivel később kapták el, de ellene nem emeltek vádat. ODB, akinek július óta ez a negyedik letartóztatása, ártatlannak vallotta magát, 150 ezer dollár óvadék ellenében szabadon engedték, a bíróság január 21-re várja.

Gyász 65 éves korában Olaszországban elhunyt Jerzy Grotowski lengyel színházi rendező, pedagógus és teoretikus, aki a 60-as években meghirdetett elméletével (a dekorációban "szegény", művészi kifejezőerőben annál gazdagabb színház) és annak gyakorlati megvalósításával (1959-től az opolei Tizenhárom Széksoros Színházban, 1965-től a wroclawi Laboratórium Színházban) forradalmasította az európai kísérleti színjátszást. Leghíresebb munkái Wyspianski Akropolisz, Marlowe Doktor Faustus, Calderón Állhatatos herceg című művének színrevitele volt. Az 1969-es Apocalypsis cum figuris után szakított a rendezéssel, s az oktatói, kutatói munkára koncentrált. 1982 óta külföldön élt.

Sundance-start Január 21-31. között rendezik meg a Utah állambeli Park Cityben az idei Sundance Filmfesztivált. Robert Altman Cookie´s Fortune című, Liv Tylerrel és Glenn Close-zal forgatott alkotása nyitja meg a premierek sorát. A világmozi szekció csaknem 30 produkciója között két jugoszláv is van (Kusturica: Fekete macska, fehér macska, Srdjan Dragojevic: Sebek - utóbbit ősszel a Titanic Fesztiválon vetítették), magyar nincs. A Sundance teljes műsorán több mint 110 film szerepel, ezeket rekordnak számító 850 - ebből 300 onnan nézve tengeren túli - jelentkező közül válogatták ki.

Elvis a színpadon Január 23-án Londonban indul az Elvis - The Concert című világ körüli turné: a show abból áll, hogy a hatalmas videovásznon a Király filmfelvételről énekel, a színpadon pedig egykori zenekarainak tagjai muzsikálnak.

A pápa és Benigni II. János Pál pápa a Vatikánban privát vetítésen megtekintette Roberto Benigni Cannes-ban és más fesztiválokon díjazott, La vita e bella (Az élet szép) című, náci koncentrációs táborban játszódó, szívszorító komédiáját. A szentatya véleményéről nem szólt a hírügynökségi jelentés.

Cyberia

Szárnyaló Disney-részvények Jelentősen emelkedett a Disney-részvények árfolyama a New York-i tőzsdén azt követően, hogy megnyílt a Disney és az Infoseek közös, GO Network elnevezésű site-ja (www.go.com), melyet a két cég a leggyakrabban felkeresett internetes portálok vetélytársának szán. A start napján állítólag nyolcmillió felhasználó jelentkezett be.

Mobiltender, Matáv-koncessziókurtítás Januárban kiírják a DCS 1800 megahertzes mobiltendert, s ha minden jól megy, az új szolgáltató karácsony előtt megkezdheti tevékenységét - jelentette be Bölcskei Imre, a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium helyettes államtitkára. Április végéig valószínűleg megállapodnak a Matávval abban, hogy a belföldi és nemzetközi távbeszélő hívások továbbítására vonatkozó monopóliuma 2001. december 31-ével szemben egy évvel korábban érjen véget.

Fellebbez a Microsoft A Microsoft fellebbezést nyújtott be azon bírói határozat ellen, amely miatt módosítania kellett a Java programnyelvet használó termékeit. Bár a Microsoft végrehajtotta a kért változtatásokat, a cég álláspontja szerint a döntés "korlátozza a versenyt, és megfosztja az iparágat a Microsoft technológiai újításaitól". A Microsoft szerint a döntés meghozatalakor a bíró több hibát is elkövetett, például tévesen értelmezte a licencszerződést, melyet szerintük a cég nem szegett meg. A Sun véleménye szerint viszont az szolgálná leginkább a fejlesztők és a felhasználók érdekét, ha a Microsoft is visszatérne az egységes Java nyelvhez.

Forradalmi kriptográfia Új kriptográfiai eljárást talált ki Sarah Flannery: a 16 éves ír lány szakértők szerint "forradalmian" új technológiája 2 x 2-es mátrixok segítségével gyorsítja fel a kódolást, így az interneten küldött adatok titkosítását tizedannyi idő alatt képes elvégezni, mint a jelenleg használatos eljárás. A dublini Baltimore Technologies ösztöndíjasa eddig nem kívánta levédetni ötletét.

publikálva
1999/3. (01. 21.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra